Mitmekesisuse kuul ehitame sildu

Mai on kogu Euroopas mitmekesisuse kuu. Eestis tähistame 10. mail ka mitmekesisuse päeva. Sel aastal on mitmekesisuse kuu peasündmuseks näitus, mille fookuses inimesed kogu nende mitmekülgsuses. Kutsume üles osalema näituse elluviimisel, jagades oma lugu. Lisaks julgustame kõiki ettevõtteid, organisatsioone, kollektiive ja sõpruskondi koos meiega mitmekesisuse kuud ühel või teisel moel tähistama.

Mitmekesisuse kuu eesmärk on märgata ja väärtustada iga inimese tähtsust ja erakordsust nii töökeskkonnas kui ühiskonnas laiemalt. Mitmekesisuse all peame silmas seda, et inimesed erinevad üksteisest oma väljanägemise, päritolu, huvide ja tegevuste, valikute ning võimete poolest, aga meil kõigil on ühesugune inimväärikus.

Erinev või sarnane? Jaga oma kogemust!

Mitmekesisusest kõneldes kipub esimesena pähe tulema mõte erinevustest – sellest, kui erinevad inimesed on. Sel aastal otsustasime pöörata mitmekesisuse kuu fookuse ümber – leiame sarnasusi! Sest neid on ka väga erinevatel inimestel. Sarnane kogemus loob ühisosa või silla, mille kaudu üksteiseni jõuda. Kuna usume, et sildu aitavad luua lood, empaatia ja inimlikud kogemused, siis korjame tänavu lugusid erinev olemisest, kuulumisest, üksi jäämisest, kõrvalejäetusest. Kui sul on lugu, mida raatsid teistega jagada, siis palun tee seda siin (link). Kogutud lugusid näitame maikuu jooksul avalikus ruumis, meedias ja sotsiaalmeedias.

Kuidas veel osaleda?

Kutsume erinevate tegevustega kaasa lööma kõiki, kes näevad mitmekesisuses väärtust ja ressurssi. Mitmekesisuse kuud tähistavad mitmekesisuse võrgustikku kuuluvad enam kui 180 ettevõtet, avaliku sektori organisatsiooni ja vabaühendust üle Eesti, korraldades eri sündmuseid, millega pööravad tähelepanu mitmekesisuse väärtustamisele ja võrdsusele töökeskkonnas. Kutsume ka kõiki teisi organisatsioone mitmekesisuse kuud tähistama. Olgu tegemist söögikoha, noortekeskuse, teatri, kooli, kino, ülikooli, klubi või sõpruskonnaga – löö kaasa! Loe lähemalt, missugustest põhimõtetest võiks mitmekesisust väärtustava ürituse korraldamisel lähtuda (link).

Inspireeru! 

Teise inimese kingadesse on kõige lihtsam astuda siis, kui kuuled tema lugu. Eriti lihtne ja võimas on see kogemus siis, kui lugu juhtub olema hästi jutustatud. Siit leiad väikese nimekirja raamatutest (link), mis inspireerivad mitmekesisuse teemal mõtlema. Kui sulle tundub, et nimekirjast on mõni oluline teos puudu, siis anna sellest teada siin (link).

Mitmekesisuse kuu on üleeuroopaline algatus, mida Euroopa tasandil veab Euroopa Komisjon ja Eestis Eesti Inimõiguste Keskus. Loe seniste mitmekesisuse päevade ja kuude kohta pikemalt (link).

Ühisosa leidmiseks ja koostöö arutamiseks võta ühendust:

Helen Talalaev, helen.talalaev@humanrights.ee

Joosep Nahkor, joosep.nahkor@humanrights.ee 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus #mitmekesisuse-paev
Ostukorv