Inspiratsiooniks meenutusi eelmistest mitmekesisuse päevadest

Keskus koos mitmekesisuse kokkuleppe võrgustikuga on üle-eestilist mitmekesisuse päeva korraldanud juba 2016. aastast. Iga korraga on tähistamisest osa võtnud järjest enam organisatsioone, paljude jaoks on sellest saanud tore traditsioon. Palusime leppe liikmetel Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusel, TietoEVRY-l, Eesti LGBT Ühingul ja Töötukassal meenutada, millised on olnud nende kõige ägedamad mitmekesisuse päeva mälestused. Oma selle aasta mitmekesisuse päeva plaanid saab kirja panna SIIN.

Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses on üks neist organisatsioonidest, kes alates 2016. aastast on igal kevadel mitmekesisuse päeva tähistanud, kaasates erinevate üritustega nii töötajaid, õppijaid kui kliente. “Näiteks 2017. aastal kutsusti mitmekesisuse päeval kõiki Astangu keskuse töötajaid ja õppijaid julgelt väljendama oma eripära, huvisid ja hobisid,” rääkis keskuse kommunikatsioonijuht Ave Aun.

Atsangu keskuse mitmekesisue päev
Astangu keskuse ühispilt 2017. aasta mitmekesisuse päevalt

Samuti on tutvutud teiste kultuuridega. 2018. aastal käis pagulasabi kaudu Astangu keskusel külas Süüria pagulaspere, kes koos abikoka eriala õppijatega valmistasid oma rahvusroogasid, mida ka kõik õppijad, kliendid ja töötajad maitsta said. 2019. aasta mitmekesisuse päeval oli teemaks Hiina kultuur ja toit. “Kohvik kaunistatid ilusate punaste riisipaberist pallidega, mida kasutatakse Hiina ruumikujunduses. Külas olid Eestis elavad ja töötavad hiina õppejõud, kes valmistasid koos abikoka õppijatega hiina roogasid. Lisaks õpetati pintsliga kirjutama hiina märke ja paljud kasutasid võimalust kirjutada oma nime hiina keeles, ning toimus viktoriin,” meenutas Ave.

Mitmekesisuse päev Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses
Süüria rahvusroogade valmistamine. Foto: Annela Samuel

Eesti LGBT Ühing on juba aastaid mitmekesisuse päeval olnud külalise rollis, kaasas mäng “Minu pilt, sinu silt”. “Kuigi mäng ise on jäänud samaks, on iga kord kogemus natuke erinev, sest kohtume erinevate inimestega erinevates ettevõtetes ja eks ühiskondlik kontekst muutub ka pidevalt,” rääkis ühingu kommunikatsioonijuht Kristiina Raud. “Kõige vahvamad on need hetked, kus mängija, kelle päevast see tegevus võtab kõigest veerand tundi, ajab silmad suureks ja on näha, et mingi uus arusaamine on temas just sündinud. Nii oleme näinud kümneid, kui mitte sadu inimesi tulemas kohvipausile ühe maailmatajuga, aga lahkumas teise, ehk veidi avaramaga.”

IT-ettevõttes TietoEVRY on mitmekesisuse päeva suuremalt tähistanud alates aastast 2018. “Korraldasime rahvusvahelise kokandusvõistluse “My National Kitchen Rules”, kus valmistati hõrgutisi nii eesti, vene kui rootsi köögist ning hääletuse tulemusel selgus võitjameeskond, kes sai auhinnaks õhtusöögi vabalt valitud restoranis,” meenutas TietoEVERY projektijuht Jessika Petrov. “Aastal 2019 veetsime mitmekesisuse lipu all suisa terve nädala, korraldades teemapäevade raames mänge, väljakutseid ja töötubasid. Kõige meeleolukam oli Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuse füsioterapeutide poolt korraldatud töötuba, kus oli võimalik proovida liikumist ratastoolis, juhtida silmadega klaviatuuri ja palju muud põnevat. Aastatega on traditsiooniks saanud ka mitmekesisuse teemalised Kahooti võistlused, mida on lihtne korraldada ning mille auhindadeks on mitmekesisuse bränditud meened.”

Eesti rahvustoidud TietoEvry mitmekesisuse päeval
Eesti rahvustoidud TietoEVRY 2018. aasta mitmekesisuse päeval

Ka Töötukassa tähistas mitmekesisuse päeva esmakordselt juba 2016. aastal. Läbi aastate on seal vaadeldud mitmekesisust näiteks nii erinevate maade toite tehes kui tutvudes kaastöötajatega lähemalt nende hobide kaudu. “Paar aastat tagasi valmis seinale kaart, kuhu märkisime ära, kust keegi päriselt pärit on. Tuli väga kirju kaart ja kogu Eestimaa sai täpikesi täis. Tänavu aga vaatame mitmekesisust selle nurga alt, et kus keegi praegu tööd teeb – kas siis tühjas kontoris, kasutades täitsa uusi kanaleid klientidega suhlemiseks, või igaüks erinevas kodukontoris,” rääkis Töötukassa personali peaspetsialist Evelin Ausmees.

Mitmekesisuse päev toimub juba 12. mail. Kõikidel üritustel saab mugavalt silma peal hoida mitmekesisuse päeva kodulehel.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#erinevus-rikastab #mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe #mitmekesisuse-paev
Ostukorv