Mitmekesine mai: värsked hitid tiimiüritusel, pidžaamadega kamp kontoris ja kolleegid toidupangas

Mitmekesisust tõsteti eelnenud kuul esile kümnetes ja kümnetes organisatsioonides, tähistati ka täitsa esimest korda. Üksteise erinevuste tundma õppimiseks ja neist rõõmu tundmiseks pandi kokku väga lõbusaid, inspireerivaid ja mõtlemapanevaid tegevusi. Aitäh personalijuhtidele, kes enda ettevõtmisi meiega jagasid!

Digitaalseid lahendusi pakkuv ADM ja Maria Eelmets

Sel aastal tähistasime ADMis mitmekesisust terve nädala vältel toimunud erinevate tegevuste, teemapäevade, koolituste ja lõbusate koosviibimistega. Muuhulgas riietusime kontoris pidžaamadesse, tõime tööle kaasa oma hobid (ka need kõige ekstreemsemad ja eksootilisemad) ja õppisime inspireeriva Jakob Rosina eestvedamisel selle kohta, kuidas veebikeskkondi erinevate puuetega inimestele ligipääsetavalt üles ehitada. Paljude ADMikate sõnul oli see üks kõige paeluvamaid sündmusi, millest kõik meie töötajatest midagi enda igapäevaellu ja -töösse kaasa said võtta. Lisaks harjutasime tiimitööd, ehitasime roboteid, õppisime kolleege nende emakeeles tervitama ning viisime end kurssi mitmekesisusega nii ADMi sees kui kogu maailmas.

Lõbusa üheksaliikmeline kamp poseerimas pidžaamades

Nordea Eesti mitmekesisuse ja kaasatuse projektide eestkõneleja ja -vedaja Külli Bekker

Nordea Grupp tähistas mitmekesisust terve kuu vältel, eesmärgiks oli märgata ja väärtustada iga inimese erinevusi nii töökeskonnas kui ühiskonnas laiemalt. Teema ”Sildu luues” inspireeris meid sündmuste korraldamisel, kus peale pikka pandeemiast tingitud eraldatuse perioodi oli võimalus taaskord füüsiliselt kokku tulla ja omavahel uusi ühendusi luua. Üheks ägedaks sündmuseks oli  ”Coffee Corner: Diversity and Inclusion in Estonia”, kus töötajatel oli võimalus rohkem teada saada Nordea Eesti mitmekseisuse ja kaasatuse tegemistest. Avasime teemat ka läbi mängulise ”privilege walk’i” (privileegide jalutuskäik), kus küsimustele vastates mõistsime, kui erinevad me kõik oleme ning mis ühe inimese jaoks on iseenesest mõistetav (nt nahavärv, võimalus omandada (tasuta) haridust, vanuselise diskrimineerimise vähesus või puudumine, usulised tõekspidamised, seksuaalsed eelistused, puue, jmt), on teisele inimesele suur privileeg. Lisaks tegime ühise külastuse LGBTIQA+ kogukonda võimestavale fotonäitusele, komplekteerisime Toidupangaga Ukrainasse saadetavaid toiduvarusid ja korraldasime eelkõige välismaistele kolleegidele Tallinna vanalinna legendide tuuri.

Suures laoruumis kolm inimest pakkimas kastisse esemeid

FinTech Legal Center ja Kairit Eerma

Meil on mitmekesine meeskond – esindatud on kuus erinevat rahvust, seksuaalne orientatsioon, kultuuriline taust, erinevad nahavärvid, erinevad vanused ning äärmiselt ägedad isiksused jpm. Tähistasime oma esimest mitmekesisuse päeva koos igakuise meeskonna ühisüritusega. Soovisime meeskonda üllatada ja valmistasime ette playlisti, kus olid esindatud iga rahvuse tuntud muusikapalad ja meie meeskonnaliikmed märkasid seda. Nii mõnigi tuli küsima, et ‘’Kust sa seda lugu tead? Kust sa selle loo leidsid?’’ Algselt oli planeeritud piknik õues, aga ilm oli Eestile omaselt pilves ning sajune ja sundis meid pikniku meeleolu looma meie koosolekute ruumis, kus vaip meenutab kangesti muru. Mängisime Office Triviat, kus oli küsimusi kolleegide kohta ja nii mõnigi vastus oli üllatav aga väga põnev. Võtsime osa inimõiguste keskuse poolt jagatud õpetlikust viktoriinist ja meie ettevõtte juht tõstis mitmekesisuse ja kaasatuse teemat esile ka selle päeva blogipostituses.

Inimesed pikniku pidamas rohelisel vaibal justkui see oleks muru

 

Siit edasi saad lugeda näiteid tegevuste kohta, millega 2022. aastal mitmekesisuse kuud tähistati.

Avalikud üritused

Euroopa mitmekesisuse kuu avaüritus toimus üle videosilla 29. aprillil.

Eesti Inimõiguste Keskus

Inimõiguste keskus avas teisipäeval 3. mail kl 18 koostöös MTÜ Eesti Tänavafotograafia ja Telliskivi Loomelinnakuga Kolme puu galeriis fotonäituse. Mai kolmel järgneval kolmapäeval toimusid tuurid erinevate giididega, et külastajatel oleks võimalus mõtestada fotosid põnevatest vaatenurkadest.

Mitmekesisuse päeval, 11. mail, viisime läbi paneeldiskussiooni Telia, SEB Panga, Prisma ja Microsoft Estoniaga, otseülekanne toimub Postimees.ee portaalis.

Üritused organisatsioonides

Breakwater Technology OÜ

Breakwater Technology OÜ seab mitmekesisuse päeva raames kontori ühisalasse suure tahvli küsimusega “What is Diversity?”. Töötajad saavad tahvlile lisada mõtteid, mida see nende jaoks tähendab ning seeläbi anda ideid, kuidas teemat paremini käsitleda. Lisaks saab soovituste karpi panna mõtteid, kuidas juhtkond saaks mitmekesisust ja kaasatust suurendada. Sotsiaalmeedias jagatakse oma ettevõttest mitmekesisuse fakte: kui palju on ettevõttes mehi/naisi; mitu erinevat rahvust on esindatud jpm.

Nordea Bank Abp Eesti filiaal

Mitmekesisuse kuud tähistab nii Nordea Grupp kui ka Nordea Eesti. Grupi tasandil viiakse läbi paneeldiskussioone, kohalikul tasandil üritusi kus töötajad saavad füüsiliselt kokku tulla: nt. lõbus ekskursioon vanalinnas (peamine sihtrühm on välismaalt Eestisse tulnud töötajad); “About us” ühine näituse külastus; kontori köökides “conversation cards” vestluse alustamiseks lõunapauside ajal; EIK poolt koostatud mitmekesisuse-teemaline viktoriin.

TechIuris OÜ

TechIuris OÜ igakuine ”Monthly team social” üritus on seekord mitmekesisuse kuu temaatikaga. Kuu vältel toimub näiteks lauamängu päev ja pannakse kokku Youtube’i playlist, pidades silmas erinevatest rahvustest kolleege ja tutvustades nende muusikat ning traditsioonilisi laule. Kuu lõpus pannakse kokku väike brošüür, et kinnistada kolleegide teadmisi mitmekesisusest ja kaasatusest.

Stell Eesti AS

Stell Eesti AS teeb oma sisekommunikatsiooni lehel terve kuu kestva fotokonkursi “Märka mitmekesisust enda ümber!”. Sooviks on seekord oma ettevõtte siseselt märgata vanust, tähele panna erineva vanuse ja staažiga töötajaid ning omavahel kogemusi vahetada. Ettevõttesse kutsutakse külaline mitmekesisuse teemal loengut andma.

Kaubamaja AS

Kaubamaja viib läbi Udmurdi kultuuri infotunni ja töötoa, kus meisterdatakse Udmurdi kaelakeed. India kultuuri ja traditsioone tutvustatakse läbi maitserännakute. Meeskondade vahele viiakse läbi mäng „Minu pilt, Sinu silt“. Lisaks toimub mitmekesisuse programmist ja märgisest kõnelev infotund.

DPD Eesti AS

Mitmekesisusele pööratakse nädala jooksul tähelepanu sisekommunikatsiooni platvormil postitusi tehes, tuuakse esile erinevate kolleegide eripärasid lõbusas võtmes.

JK Tallinna Kalev

Mitmekesisuse päeva puhul pakub JK Tallinna Kalev kõikidele klubiliikmetele oma välismaalastest mängijate koduriikidele iseloomulike toite ja kaunistab hoone mitmekesisuse sõnumit edastavate plakatitega.

Tieto Estonia AS

Mitmekesisuse nädala raames jagatakse oma töötajatega infot mitmekesisusest üldiselt, ning ka eraldi erinevatest kolleegidest, näiteks intervjueeriti noorimat (21) ja vanimat töötajat (61). Pannakse kokku mitmekesisuse teemaline viktoriin.

SOL Baltics OÜ

SOL Baltics OÜ korraldab mitmekesisuse teemalise loengu kõikidele töötajatele (ka Lätis, Leedus). Sisekommunikatsioonis on eraldi avatud mitmekesisuse teemaline kanal, kus muuhulgas jagatakse temaatilist viktoriini. Aktiivsemad osalejad võidavad kingitusi.

Ecartic Industries

Tähelepanu pööratakse seekord erisustele, mis välja ei paista ja korraldatakse vaimse tervise teemaline seminar ning lisaks viktoriinid ja vestlusringid.

Vanalinna Ehitus OÜ

Sarnaselt tähistatakse ka Vanalinna Ehitus OÜs, kus viiakse läbi ühine hommikupoolik veebiseminariga, teemaks empaatia.

Tartu Ülikool

Viiakse läbi Jaapani kultuuriõhtu, viktoriin ning lühiloengud kultuurierinevuste, stereotüüpide ning eri põlvkondade teemal. Lisaks tuletatakse ülikooliperele meelde, et kõik huvilised saavad vaadata meie viimast vaimse tervise konverentsi, alateemaga „Võrdsusest ja õiglusest“.

Estanc AS

Terve nädala jooksul on mitmepalgelisi üritusi. Näiteks “Lapsed tööle kaasa” päev; vaimse tervise erivajadusi tutvustav veebiseminar; rahvustoitude fotokonkurss; mitmekesisuse viktoriin; temaatiline videoklipp tegevjuhi poolt ja isegi kontoritooli ralli!

Enics Eesti AS

Maikuus on au sees toidud paikadest, kus asuvad Enicsi teised tehased (Slovakkia, Aasia, Soome ja Rootsi). Õpitakse uusi retsepte ja muudetakse ka restorani menüüd. Korraldatakse fotonäitus “Minu reis mitmekesises maailmas”. Pannakse kokku ristsõna ja interaktiivne mäng, mis toob välja ettevõtte inimeste erinevused.

Swedbank As

Mitmekesisuse päeval jagatakse inimõiguste keskuse poolt kokku pandud viktoriini ja korraldatakse fotokonkurss “Mida mitmekesisus minu jaoks tähendab” – kuhu töötajad saavad saata pilte kas reisidelt või igapäevaelust asjadest ja olukordadest, mis nende jaoks selle teemaga seonduvad.

DHL Logistics Estonia OÜ

Kollektiivi kutsutakse üles saatma fotosid “Mitmekesisus rikastab” teemalisele näitusele, kus valitakse ka kõikide lemmik.

ADM Interactive OÜ

Mitmekesisuse nädala esimesel poolel keskendutakse iga päev erinevale teemale, nädala keskel tähistatakse mitmekesise lõunaga. Nädalajagu tegevusi kulmineerub reedel, mis on täis töötubasid ja õhtuse “Diverse ADM Party” jaoks on kokku pandud kuldvillak. Õpitakse läbi erinevate mängude tundma enda kollektiivi erinevaid kultuure, rahvuseid ja keeli ning veedetakse lõbusat aega üksteise seltsis.

YFU Eesti

Rahvusvahelisi haridusprogramme läbiviiv YFU Eesti kuulutab mitmekesisuse päeval välja fotokonkursi, milles osalejatel on võimalus võita auhindu.

Hispaania klubi ja keeltekool La Tarara

Keeltekool arutleb keeletundides sellest, kuidas Hispaania ühiskonnas mitmekesisuse teemale tähelepanu pööratakse. Räägitakse erinevustest ja sarnasustest ning õpitakse kahe riigi kogemustest.

Sotsiaalministeerium

Ministeeriumis tähistatakse mitmekesisust terve kuu vältel, alustades Ukraina toidukultuuri tutvustamisega ja lõpetades teraapiakoertega kohtumisega. Lisaks toimub filmi “Äge” ühisvaatamine ja arutelu ekspertidega. Veebiviktoriin ja mõttetalgud ning erivajadustega inimeste võimalusi tutvustava kogemusraja kasutamine.

Manpower OÜ

Manpower korraldab oma kollektiivile mitmekesisuse teemalise töötoa külalisesinejaga, kajastab mitmekesisuse teemat spetsiaalses e-kirjas, mille osa on ka viktoriin. Ning mitmekesisuse päeval pakub kontoris erikujulisi ja -maitselisi muffineid.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisuse-kokkulepe #mitmekesisuse-paev
Ostukorv