Mitmekesisuse päeva ja kuu üritused

Vaata, millised üritused mitmekesisuse päeva ja kuul toimuvad ning mida põnevat korraldavad sel puhul mitmekesisuse kokkuleppe liikmed!

Üritused

Teisipäeval, 4. mail kl 11 toimub Euroopa mitmekesisuse kuu ingliskeelne avaüritus.

Neljapäeval, 6. mail kl 16 jagab kõikide huvilistega südamlikke lugusid ja uskumatuid kohtumisi tuntud muusik ja rassismivastane kodanikuaktivist Daryl Davis vestlusõhtul “Dialoogiga rassismi vastu“. Davis on viimase 30 aasta jooksul käinud Ku Klux Klani kogunemistel, suhelnud selle liikmetega ja muutnud üle 200 inimese veendumusi. Vestlust juhib ja vaatajate küsimusi edastab Silver Tambur. Üritusest toimub veebiülekanne.

Mitmekesisuse päeval, 12. mail kl 16 toimub avalik paneelvestlus “Kuidas teha nii, et Eestis oleks kõigil hea olla?” Sellele küsimusele proovivad vastuseid leida erineva taustaga Eestis elavad inimesed. Arutelu juhib ja publiku haarab kaasa Andrei Liimets. Üritusest toimub veebiülekanne.

18. mail kl 9.30–11.00 korraldab PARE veebiseminari “Hoiakute ja mõtteviisi kujundamine organisatsioonis“.  Esinevad Kelly Grossthal (Eesti Inimõiguste Keskus), Merle Liisu Lindma (Microsoft) ja Eveli Punnison (Enics Eesti).

19. mail kl 13–14.30 Balti mitmekesisuse akadeemia: “LGBT: Last battleground for equality?“. Sõna saavad Baltic Pride’i korraldajad Kaspars Zalitis (Läti mitmekesisuse kokkuleppe koordinaator) Kristine Garina (European Pride Organisers Associationi president)

21. mail kell 11–12 korraldab Briti saatkond Tallinnas veebiseminari “Diversity and Inclusion – a treasure at the workplace“, kus jagatakse Briti välisministeeriumi kogemust kaasatuse ning mitmekesisuse väärtustamisest ja töötajate toetamisest töökeskkonnas. Antud teemal vestlevad Euroopa kaasatuse nõunik Dalia Fernandes ning LGBT+ töötajate ühingu esindaja Valerie Benguiat.

25. mail kell 10–18 toimub Leedu mitmekesisuse juhtimise konverents “Uplifting diversity in a (post)-covid era

28. mail projekti “Mitmekesisus töökohal” virtuaalne ingliskeelne lõpuüritus.

Üritused organisatsioonides

Adcash OÜ

Adcash korraldab tiimiürituse, kus lasevad igal liikmel midagi kodumaist kokata ning teistele pakkuda, et tiim saaks rohkem tuttavaks sellega, kui kirju seltskond firmas on ning mis neil tavaks süüa. Adcashi tiimi diversity kohta viktoriin Kahootis, kus kõik saavad rohkem teada oma kolleegidest ja nende rahvustest, eelistustest, kultuurist jms. Lisaks toimub ühine grillimine EU diversity month puhul, kus mitmekesisuse olulisust üheskoos tähistatakse.

Arvato Financial Solutions IDC

Fotovõistlus toidu, hobide ja muu mitmekesisuse teemal, innustavad kasutama mitmekesisuse päeva teemaviiteid sotsiaalmeedias. Webinar “Unconcious bias and what to do with it” + uue Diversity@work põimõppekursuse tutvustamine Eesti Inimõiguste Keskuse poolt. Merilin Püssi üllatusvideo viipekeeles. Jakob Rosin räägib pimedana tehnoloogia kasutamise muredest ja trikkidest.

Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus

Fotoseinad “Mina 25 aastat tagasi” ja “Mina vabal ajal”. Panevad seinale suure Eesti kaardi, kuhu igaüks saab märkida oma sünnikoha. Miniseminar “Märka enda ja teiste kallutatust”, mille teemaks on eelarvamused ja mikroagressioonid.

Birkle IT Estonia OÜ

Nemad teevad töökaaslastega koos video(d) mitmekesisuse teemadel: “Mitmekesisus eri keeltes”, “Mitmekesisuse benefitid”.

Breakwater Technology OÜ

Ühiskokkamine, kus erinevad rahvused jagavad fotode vahendusel oma rahvusroogi. Zoomi vahendusel viktoriin.

Circle K Eesti AS

Viktoriin ning virtuaalne workshop stereotüüpide teemal.

Civitta

Online-ühiskokkamine Köömeni abiga – Palestiina street food.

Creditstar Group

Jagavad sisekanalites ja kontoris mitmekesisuse päeva postreid ning erinevate kultuuridega seotud humoorikaid videoid. Korraldavad retseptivõistluse “Mitmekesisus käib kõhu kaudu”, mille raames saavad kõik töötajad jagada oma lemmikretsepti koos väikese tutvustusega selle retsepti päritolumaa kohta ning rääkida sellest, miks just see roog nende lemmik on. Lisaks korraldatakse töötajatele filmiõhtu ja vaadatakse filmi “Neidis”.

DPD Eesti AS

Juhivad plakatitega teemale tähelepanu, jagavad komme, loosivad välja mitmekesisuse päeva meeneid.

Eesti Foorum Dialoogi Keskus

Türgi toidu ühiskokkamine Facebookis.

Eesti LGBT Ühing

Ühing kutsub külla Triin Toomesaare, kes rääkis meile setodest ja oma elust setona.

Enics Eesti AS

Sisekommunikatsioon erinevates kanalites tõstmaks töötajate teadlikkust. Viktoriin veebi vahendusel auhindadega. Näitus töötajate erinevatest hobidest.

Fujitsu Estonia AS

Fotovõistlus teemal “Mitmekesisus meie ümber”. Kuna ettevõte on pärit Jaapanist ning osaleb mitmekesisuse päeval esimest korda, otsustati, et seekord tutvustataksegi Jaapanit – 12. mail tuleb ettevõttesse rääkima üks spetsialist Jaapanist ja Jaapani kultuurist. Tulevikus jätkatakse erinevate kultuuride esitlemist. Planeeritud arutelud, et mida leiti ühist ja erinevat enda ja Jaapani kultuuri vahel.

HAVI Logistics OÜ

Fotonäitus “Reisimine teistesse kultuuridesse”

Hispaania klubi ja keeltekool La Tarara

Õpetajad räägivad tundides mitmekesisusest ning nad hoiavad teemat fookuses ka oma sotsiaalmeedias.

Häirekeskus

Teevad toreda Facebooki väljakutse või küsitluse ning jagavad meeneid auhinnaks. Lisaks kirjutavad mitmekesisuse päevast siseveebis.

IPF Digital Estonia AS

Tehakse virtuaalne ühiskokkamine ning mängitakse mängu nimega „Minu pilt, sinu silt“, mida korraldab Eesti LGBT Ühing.

JK Tallinna Kalev

Tutvustavad oma klubi meeskonna mängijate erinevat kultuurilist tausta ning pakuvad klubiliikmete päritolumaa populaarsemaid snäkke.

Kaubamaja AS

Videolood Kaubamaja töötajatest.

Kliimamarket OÜ

Toidukoolitus ja viktoriin.

Kodanikuühiskonna Sihtkapital

“Potluck” piknik vabas õhus, mis annab võimaluse tutvuda erinevate riikide menüü ning söögikommetega; jalutuskäik Viljandis ning kureeritud vestlused meeskonnasisese mitmekesisuse avastamiseks; mitmekesisuse päeva viktoriin; filmi vaatamine ja mõtete vahetus; “Minu pilt, sinu silt” mäng ning arutelu.

Köömen

Viktoriin Turuhoone müügiletis, online auhinnaloosimised.

Manpower OÜ

Viktoriin, kommid kontorisse tähelepanu tõmbamiseks.

Microsoft Development Center Estonia

Virtuaalne koolitus ning arutelu mitmekesisuse teemal. Mida tähendab mitmekesisus organisatsioonis globaalsel ja kohalikul tasemel, mitmekesisus ühiskonnas üldisemalt ja kuidas seda mõista?

Nordea Bank Abp Eesti filiaal

Viivad üritusi läbi virutaalselt kolme päeva vältel, perioodil 11.-13.05.2021.
– Töötuba: Meet and Learn: Cultures in Nordea. Organisatsiooni oma töötajad tutvustavad teistele töötajatele erinevaid kultuure, mille kandjad nad on.
– Töötuba: Language Cafe. Töötoas on töötajatel võimalik tutvuda ja praktiseerida erinevate rahvuste keeltega. Keeltetubade läbiviijad on Nordea oma töötajad, kellele keel on emakeeleks (nt. soome keel, rootsi keel, norra keel, taani keel jne)
– Töötuba: Unconscious bias conversations. Töötoa raames arutatakse inimestes esinevaid eelarvamusi ja kuidas neid märgata.
– Virtuaalsed mängud: kutsuvad töötajaid üles oma rahvusroogade retsepte koos piltidega jagama; mitmekesisuse teemaline viktoriin; jagavad infot organisatsiooni enda koolituste kohta, mida töötajad saavad läbida teadlikkuse tõstmiseks.

Pipedrive OÜ

Teevad lausa terve mitmekesisuse kuu.
– Pildivõistlus ja juunis galerii avamine.
– Tervitus erinevas keeles iga päev.
– Erinevate kultuuride muusika kontorites, mis on lahti.
– Postitused, kus Pipedrive’i töötjad räägivad oma emakeeles ning vastavad küsimustele koduriigi kohta.
– Õpitakse viipekeelt.
Mitmekesisuse päeval:
– Life-hack – lapsega jooga
– Toidukoolitused – erinevates kontorites
– “Minu pilt, sinu silt” mäng ja viktoriin
– openmindedness workshop, women leadership presentation

Playtech Estonia

Tõstavad teadlikkust läbi mitmekesisuse päeva postrite jagamise; teevad postri, mis näitab meeskonna mitmekesisust; mäng “Minu pilt, sinu silt”.

SOL Baltics OÜ

Planeeritud mitmekesisuse teemaline nädal – tekitavad eraldi suhtluskanali TEAMS-is, kus iga päev positavad erinevaid teemaga seotud artikleid, ühise filmi vaatamine, viktoriin, pildikonkurss, seminar ja nädala lõpuks veebi gala.

Sotsiaalministeerium

Korraldavad mitmekesisuse päeva raames kokkamisvõistluse ühisministeeriumis, abiks tuleb Köömen.

Stell Eesti AS

Fotokonkurss “Reis ümber maailma” Töötajad jagavad oma meeldejäävatest reisidest fotosid ning tutvustavad sihtriigi eripärasid. Reisijututuba ühe vahva rännumehega. Virtuaalne ühiskokkamine.

Telia Eesti AS

7. mail tuleb virtuaalselt tuleb külla Aserbaidžaani kultuuriselts rääkima maast, kommetest ja  kultuurist; kokatakse ja tantsitakse.
12. mail, mitmekesisuse päeval kuulatakse lugusid erivajadustega inimeste tehnoloogia kasutusest, viktoriin mitmekesisuse teemal
13. mail toimub inspiratsioonihommik juhtidele, külla tuleb Swedbanki mitmekesisuse eestvedaja Mare Heinluht
21. mail toimub virtuaalne filmiõhtu naiste õiguste teemal. Arutelu ja filmvaatamine koostöös Mondoga
28. mail kl 10-11.30 LGBT+ teemaline koolitus Eesti LGBT ühingult
11. juunil toimub Telia globaalne virtuaalne Pride

Maikuus algavad kõikidele juhtidele mõeldud kaasava värbamise koolitused, kutsutakse ellu Telia vabatahtliku mitmekesisuse võrgustik ning kõik töötajad saavad osaleda mitmekesisuse koolitusel.

Tieto EVRY

Tieto pühendab mitmekesisuse teemadele terve nädala. Esmaspäeva alustatakse uudiskirjaga kõigile töötajatele, kus räägitakse, mis on mitmekesisus, miks see on ettevõtte jaoks oluline, mis on mitmekesisuse kokkulepe ja märgis ning mida sel nädalal tegevustena ette valmistatud on. Teisipäeval räägitakse sellest, kuidas teisi mõista – toimub psühholoog ja coach Tuuli Junolaineni eestvedamisel empaatia-teemaline vaimse tervise lühiseminar, mille peateemadeks on empaatilise lähenemise olulisus, kuidas empaatia seostub produktiivsete meeskondadega ning kuidas olla teiste suhtes empaatilisem. Kolmapäeval räägitakse sellest, kuidas käituda kolleegi (või lähedasega), kes on läbi elanud füüsilise või vaimse trauma – lühiseminar toimub Tallinna Tervisekõrgkooli koolitaja Gavin Watt Bisseti eestvedamisel. Neljapäeval räägitakse kuulsusest ning korraldatakse Kahooti viktoriin kuulsustest, kes on avalikult rääkinud oma võitlusest vaimse või füüsilise raskusega (OCD, ADHD, depressioon, bipolaarne häire jne). Auhindadeks mitmekesisuse meened. Kogu nädala vältel on võimalik osaleda huultelt lugemise väljakutses, mille tarbeks on videosse võetud viis erinevat lauset ilma hääleta. Reedel läheb välja uudiskiri nädala tipphetkede ning kokkuvõtetega.

Tööinspektsioon

Korraldavad koos Süüria kokaga hummuse valmistamise ja hummusest tehtud pildi saatjate vahel loosivad välja auhindu.

Vabaühenduste Liit

Korraldavad online viktoriini mitmekesisuse kohta vabakonnas – kuidas vabaühendused oma töös mitmekesisust väärtustavad või sellele eraldi tähelepanu pööravad. Facebookis ja nädalakirjas.

Vanalinna Ehitus OÜ

Vanalinna Ehitus teeb enda peakontoris ja ehitusplatsidel teavituskampaaniat. Pakuvad kontorit või objekte külastavatele inimestele mitmekesisuse päeva sümboolikaga komme ja seinu kaunistavad mitmekesisuse päeva plakatid.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe #margis #mitmekesisuse-paev
Ostukorv