Üle-eestiline mitmekesisuse päev toob eksootilised maitsed ja arutelud ettevõtlusest

17. aprillil tähistatakse üle-eestilise toiduprogrammi ja organisatsioonides toimuvate sündmustega mitmekesisuse päeva. Viiendat korda toimuva päeva eesmärk on märgata ja väärtustada iga inimest, sõltumata tema emakeelest, usutunnistusest, kultuuritaustast, vanusest või erivajadustest. Tähelepanu pööratakse mitmekesisusele ja kaasamisele nii ettevõtetes ja organisatsioonides kui ka ühiskonnas laiemalt.

Mitmekesisuse päeva raames korraldavad neli Eesti suurettevõtet veebiarutelu, mida juhib Eesti Inimõiguste Keskuse võrdse kohtlemise ekspert Kelly Grossthal. Omniva, Rimi, Swedbanki ja Telia esindajad jagavad oma kogemusi ning arutlevad, mida tähendab mitmekesisus organisatsioonile, miks see on tööandjale oluline ning kuidas erinevustest tulenevaid eelarvamusi ja hirme vähendada.

Eesti Kaubandus- ja Tööstuskojas leiab aset inspiratsioonihommik ettevõtjatele, kus arutatakse, kas ja millist tulu toob mitmekesisus ettevõtluses. Sündmusel astuvad üles üleilmse kogemusega tippjuht Deepak Ahluwalia, Vanemuise direktor Kristiina Alliksaar ja Estanc AS juhatuse liige Mihkel Tammo.

Mitmekesisus ja kaasamine on ettevõtluses päevakajalised teemad. Personalijuhid ja tippjuhid pööravad üha enam tähelepanu eri rahvusest, vanuserühmadest ja emakeelega töötajate värbamisele ja organisatsioonikultuuri kujundamisele. Samuti kajastuvad päeva sündmustel vähenenud töövõimega ja erivajadustega töötajate kaasamise küsimused.

Põnevaid kastist välja tegevusi ja külastusi toimub sel päeval erinevates organisatsioonides kohapeal veelgi. Kaubamaja külastavad näiteks teraapiakoerad ning mitmed ettevõtted on kutsunud külla kultuuriseltse, et tutvustada Eestis elavate vähemusrahvuste traditsioone: laule, tantse ja rahvusroogi.

Juba teist aastat saab mitmekesisust avastada kõhu kaudu: ligi 30 kohvikut ja restorani üle Eesti üllatavad sel päeval toiduprogrammi raames eripakkumistega. Toit on oluline osa kultuurist ning selle taga on erinevad inimesed ja lood. Toiduprogrammi raames tuuakse lauale eksootilisemad või erilise taustalooga road. Kärdlas asuvas Itaalia restoranis Mamma Mia on menüüs näiteks krokodillilihaga Caesari salat, mitmed söögikohad pakuvad sel päeval aga hoopis vegantoitu või maailma maitseid.

Mitmekesisuse päeva tähistamist veavad eest Eesti Inimõiguste Keskus ja Eesti mitmekesisuse kokkuleppega liitunud ettevõtted ja organisatsioonid. Päeva tähistatakse erinevatel kuupäevadel ka mujal maailmas, et juhtida tähelepanu mitmekesisuse väärtusele. Eelmise aasta aprillikuus tähistati päeva üle Eesti ligi 100 kollektiivis ja 30 kohvikus.

Lisainfo mitmekesisuse päevast

Facebook’i sündmus ja täpsem info

Kohvikuteprogramm

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#ettevotlus-ja-inimoigused #mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe #margis #mitmekesisuse-paev
Ostukorv