Mitmekesisus on mõõtmatu kasu – liitu Eesti mitmekesisuse kokkuleppega!

Jah, inimene on hindamatu, aga ometigi loob ta rahas mõõdetavat väärtust. Kuidas mõõta aga muige mõju majandusele? Milline on kauni keele kasutegur kultuurile? Kas hea elu on mõõdetav ainult rahas või mängivad rolli ka lillelõhn, laste naer ja sõbrasuhted?

Me ei ole ühesugused ja ei peagi olema. Et me saaksime üksteist täiendada, on vaja märgata ja muuta mitmekesisus väärtuslikuks, nagu on teinud juba üle 80 Eesti organisatsiooni.

Mitmekesisuse kokkuleppe liitumisüritus toimub sel aastal ainult ühe korra, mitmekesisuse päeval 19. aprillil kell 17.00-20.00 Tallinna botaanikaaias. Ettekandega esineb Tartu Ülikooli ja Warwicki Ülikooli isiksuse- ja sotsiaalpsühholoogia professor Anu Realo, kes teeb ettekanne teemal “Eesti elanike väärtused ja nende muutus viimase 25 aasta jooksul“. Professor Realo keskendub oma ettekandes eelkõige neile väärtustele, mis on olulised töökeskkonnas, majanduse edendamisel ning sidusa ühiskonna loomisel.

Paljusid asju me ei saa ja mõnda ei tahagi mõõta. Hinnasilt naeratuse juures muudab selle väärtusetuks, ometigi me teame, et naeratav teenindaja on mossitajast kasulikum. Võib ju mossitajast inimpelgur lüüa särama hoopis arvuti taga.  Inimeste mitmekesisusest on kasu vaid siis, kui igaüks on austatud, ta leiab endale sobiva rolli, on oma kohustusi täites rahul ja õnnelik. Mitmekesisus pole kulu, vaid väärtuse allikas, investeering. Uuringud näitavad, et mitmekesisus loob reaalset, rahas mõõdetavat väärtust. Mitte niisama ja iseenesest, vaid siis, kui mitmekesisust teadvustatakse ja sellega tegeletakse. Siis rikastab mitmekesisus meie kõigi elu ning kasu on mõõtmatult suurem vaid rahas mõõdetavast.

Eestis on juba üle 80 organisatsiooni sidunud ennast põhimõtetega, mis peaks kuuluma normaalsete inimsuhete ja eluterve töökeskkonna juurde: austus üksteise vastu, võrdne kohtlemine, inimeste mitmekesisusega arvestamine, kaitse diskrimineerimise eest. Normaalne? Normaalsuse eest tuleb seista, sest paraku pole selline normaalsus kõigile ja alati arusaadav.

Tööandjatel on suur roll mitmekesisuse väärtuste hoidmisel ja teadvustamisel, väärtuste kasuks muutmisel ja kasude nautimisel, nii enda ettevõttes kui ühiskonnas laiemalt.

Seetõttu kutsume kõiki tööandjaid liituma Eesti mitmekesisuse kokkuleppega, mis on vabatahtlik kokkulepe, millega liitudes kinnitab ettevõte, vabaühendus või avaliku sektori organisatsioon, et austab inimeste mitmekesisust ning väärtustab võrdse kohtlemise põhimõtet nii oma töötajate, partnerite kui klientide seas. Kokkuleppega liitunud organisatsioonid moodustavad kogukonna, et ühiselt jagada kogemusi ja edendada võrdse kohtlemise teemat nii enda organisatsioonis kui ühiskonnas laiemalt.

Loe lisainfot kokkuleppega liitumise kohta siit ja võta meiega julgelt ühendust!

Lisainfo:
Kelly Grossthal
kelly.grossthal@humanrights.ee
Mitmekesisuse kokkuleppe eestvedaja

Peep Ehasalu
Kommunikatsioonijuht
Tel. 50 82 335

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe #mitmekesisuse-paev
Ostukorv