Tuntud sisuloojad hoiatavad noori netis varitsevate ohtude eest

Inimõiguste keskuse ja Telia koostöös valminud õppeplatvorm Cybergram suunab noori netis turvaliselt käituma. Hoiatavaid seiku iseenda elust jagavad populaarsed sisuloojad Kerli Paaslepp, Manna ja Sebastian Freiberg. Teoreetilise raami loob YouTube’i videotega tuntuks saanud ajaloo- ja ühiskonnaõpetaja Kristo Siig. Lisaks õpetlikele videotele sisaldab Instagrami meenutava ülesehitusega platvorm spämm-postitusi ja testküsimusi, et oma teadmisi proovile panna. Platvormi kasutamist koolitunnis hõlbustab abimaterjal õpetajale.

Suur osa põhikooliealistest noortest orienteerub veebis vabamalt kui nende vanemad või õpetajad. Samal ajal on noorte süvenemis- ja kriitikavõime, analüüsi- ja eneseregulatsioonisoskus veel arenemisjärgus. See tähendab, et nad ei suuda ette näha ega ennetada ohte, mis võivad kaasneda oma andmete jagamisega erinevates veebikeskkondades.

“Telia tellimusel ja Norstati poolt 2022. aasta lõpus läbi viidud laste ja noorte privaatsuse uuringust selgus, et pooled Eesti lapsed kardavad internetis paroolide varastamist ning ilma nende nõusolekuta piltide ja videote jagamist,” sõnab Telia toetustegevuste juht Elo Võrk. “See näitab, et teema on noorte seas oluline ja sellega tuleb tegelda.”

Mida teha, kui keegi postitab sinust sotsiaalmeediasse piinliku video? Kas jututoas teesklemine, et oled keegi teine, on okei? Kuidas käituda, kui lähedaseks saanud netituttav palub saata pilte? Need on vaid mõned küsimused, millele vastvalminud veebikeskkond adekvaatsed vastused aitab leida. Tuttava kasutajakogemusega lihtsasti navigeeritav veebileht on loodud tööriistaks põhikooliõpetajatele, aga seda saab hõlpsasti kasutada ka iseseisvalt. Õpetajale tunni ettevalmistamiseks mõeldud abimaterjal on leitav siit, andmekaitse ja privaatsuse teemaline taustainfo siit.

“Küberhügieeni ja andmekaitsega tegelemine võib olla netis surfamisest igavam, kuid lohakas või teadmatu käitumine võib viia tagasipöördumatute tagajärgedeni. Paljud meist ei taju, kui suurt osa oma identiteedist kanname endaga kaasas oma nutitelefonis ja mis võib juhtuda siis, kui isiklikele andmetele saab ligi halbade kavatsustega inimene,” kutsub inimõiguste keskuse digiõiguste ja andmekaitse jurist Mari-Liis Vähi kõiki netikasutajaid üles ettevaatlikkusele.

Meie andmed on meie endi omad. Meil on õigus teada, mida nendega tehakse, aga ka vastutus neid ise kaitsta. Uus, põnev ja kaasahaarav õppeplatvorm pakub võimalust end sel teemal harida.

Õppeplatvormi tehniline kontseptsioon sündis koostöös disainibürooga Velvet, sisuloomesse panustasid Andmekaitse Inspektsioon ja Telia. Platvormi valmimist toetasid Eesti Interneti SA, Luminate Foundation ja Telia.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#andmekaitse-ja-digioigus #digioigused
Ostukorv