Kokkuleppe uutel liikmetel on hingel väärtused ja Ukraina

20. aprillil liitus mitmekesisuse kokkuleppega 24 uut organisatsiooni kõigist kolmest sektorist. Tegu on kokkuleppe ligi kümneaastase ajaloo suurima allkirjastanute arvuga ühe liitumisürituse raames. Ajastule kohaselt tuli tavapärasest rohkem juttu väärtustest, koostööst, Eesti tulevikust ning Ukraina toetamisest. Samuti rõõmustati võimaluse üle silmast silma kohtuda, sest viimased kaks aastat on leppega liitumine toimunud üksnes ekraani vahendusel.

Inimõiguste keskuse nõukogu esinaine Katrin Nyman-Metcalf mainis oma avasõnades rasket aega, milles oleme julma sõja tõttu Ukrainas. Selle taustal võivad mitmed meie tegevused tunduda väheolulised. Samas meenutas ta prantsuse vanasõna, mille järgi koosnevad kõik ookeanid veepiiskadest ning tõdes, et mitmekesisuse kokkuleppe allkirjastamine ja liitujate sammud on väärtuslikud veepiisad: „Iga väike samm ja tegu on oluline ja vajalik, et kokku saaks midagi nii suurt kui võrdset kohtlemist austav Eesti. “ Veel tunnustas Nyman-Metcalf Viimsi valda, kust lisaks vallale allkirjastasid kokkuleppe pea kõik valla allasutused, noortekeskusest raamatukogu ja koolideni.

Liitumisüritusel pidas inspiratsioonikõne Swedbank Eesti personalijuht ja juhtkonna liige Ülle Pind. Ta tutvustas panga mitmekesisuse ja kaasatuse valdkonna põhimõtteid ning rõhutas, et mitmekesisusega arvestamine loob inimliku suhtumise ja erinevusi arvestava kultuuri. Selline kultuur on aga eriti oluline rasketel aegadel, mil on eriti vaja kokku hoida. „Ühised väärtused ja kultuur ühendavad. Vigade otsimine ja erinevuste rõhutamine lahutavad,“ tõdes Pind.

Mitmed liitujad märkisid, et nende jaoks on kokkuleppega liitumine sisemiste protsesside loomulik jätk, sest võrdsest kohtlemisest peetakse juba aastaid lugu. Tööstusettevõtetest avaliku sektori organisatsioonide ja infotehnoloogia valdkonna eestvedajateni, korduvalt kõlas liitujate soov anda enda väärtuspõhimõtetest teada ka avalikkusele. Omalt poolt soovitakse panustada avatud ja inimõigusi austava Eesti kujundamisesse, sest sellest on kasu nii meie inimestele kui ettevõtluskeskkonnale laiemalt. Tugev ja avatud Eesti suudab aga omakorda olla paremini toeks neile, kes abi vajavad, olgu selleks siis Ukraina riik või siia jõudnud sõjapõgenikud.

Fotograaf: Mari Armei

Kokkuleppega liitusid: Coolbet, eCartic Industries, Inchcape Motors Estonia, Interconnect Product Assembly, Keskkonnaministeerium, Koeru Hooldekeskus, Lantmännen Unibake Estonia, Rahandusministeeriumi Infotehnoloogiakeskus, Starship Technologies, Tallinna Ülikool, Tartu Ülikool, Viimsi vallavalitsus ja hallatavad asutused: Viimsi, Haabneeme, Randvere ja Püünsi kool, Viimsi muusikakool ja kunstikool, Prangli põhikool ja rahvamaja, MLA Viimsi Lasteaiad, Viimsi noortekeskus, raamatukogu ning hoolekandekeskus. Tere tulemast!

Mitmekesisuse kokkulepe sai Eestis alguse 2012. aastal ja sarnased mitmekesisuse võrgustikud toimivad 26 Euroopa riigis. Eestis koordineerib kokkuleppega seotud tegevusi Eesti Inimõiguste Keskus.

Eesti Inimõiguste Keskuse mitmekesisuse ja kaasatuse valdkonna üritusi toetab Sotsiaalministeerium.

 

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe #vordne-kohtlemine
Ostukorv