Euroopa noored arutlesid vaenukõne ja sõnavabaduse teemadel

Oktoobri lõpus korraldasime Tallinnas väga sisuka ja kaasahaarava vaenukõneteemalise seminari, kus osales üle 30 noore Lätist, Leedust, Suurbritanniast ning Eesti eri paigust. Pandeemiale vaatamata saime seminari korraldada kõiki turvanõudeid silmas pidades päriselt kokku saades. Noori koolitasid Eesti Inimõiguste Keskuse ekspert Kelly Grossthal ja pikaaegse kogemusega inimõiguste hariduse valdkonna koolitaja Heili Griffith.

Seminar oli läbivalt planeeritud kaasavana, kasutades selleks erinevaid mitteformaalse õppe meetodeid. Siiski tutvustasime lühidalt ka vaenukõne ja sõnavabaduse teema põhilisi teoreetilisi pidepunkte. Noored mõtlesid aktiivselt kaasa, küsisid ja ütlesid julgelt sõna sekka.

Paljude noorte jaoks tuli positiivse üllatusena, et vaenu õhutamine on tegelikult nii Eestis kui enamikes Euroopa riikides seadusega keelatud. Mitmed osalejad leidsid, et vaenukõne on nähtusena eelkõige hariduse ja hingeheaduse küsimus, kuid on siiski oluline, et kui seadused on olemas, neid siis ka päriselt rakendataks. Noored tõdesid, et vaenamist ja pahatahtlikkust on sotsiaalmeedias väga palju ning kahjuks annavad negatiivset eeskuju eelkõige poliitikud.

Tulevikus korraldame samasuguse noorteseminar ka Tartus, kuid pandeemia tõttu on selle toimumise täpne aeg veel selgumas.

Noppeid noorte tagasisidest:

  • “Sain seminaripäeva jooksul palju uut infot. Saan nüüd paremini aru, kus on sõnavabaduse piir ja mis on vaenukõne definitsioon.”
  • “Mul on tunne, et noored saavad juba päris hästi aru, et vabaduste ja sõnadega kaasneb vastutus. See seminar andis palju sisulist infot mänguliselt, samuti kohtusin ülimalt ägedate inimestega. Aitäh intensiivse, kuid rõõmsa päeva eest!”
  • “Ma olin enne seminari kindel, et vaen ja kiusamine tuleb lihtsalt välja kannatada. Nüüd aga tean, et on olemas palju praktilisi võimalusi, kuidas kaitsta ennast ja teisi.”
  • “Olen olnud pideva kiusamise ohver, kuna olen geinoor. Teie seminar meeldis väga-väga, kuna sain nii palju usku, et maailm võiks olla parem ja vaenuvabam koht. Mul oli ka imeline kohata teisi noori, kes soovivad elada sõbralikus Eestis. Tunnen, et ma pole enam üksinda oma unistusega avatud ja kiusuvabast Eestist. Aitäh teile andmast lootust!”
  • “Palun korraldage selliseid üritusi veel. Neid on päriselt väga vaja, sest vaenukõnel on tagajärjed ja nende peale peab panema inimesi mõtlema. Vaen on meie oma inimeste vastu ja see on vale.”

Seminar toimus projekti “Aktiivsed Euroopa kodanikud vaenukõne vastu” raames. Projekt leiab aset Euroopa Liidu Kodanike Euroopa programmi toel.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vaen #vaenukone
Ostukorv