Ettepanekud inimõiguste edendamiseks Eestis

Eesti Inimõiguste Keskuse juht Egert Rünne saatis täna võrdse kohtlemise võrgustiku nimel koalitsiooniläbirääkimisi pidavate erakondade esindajatele kirja, milles võrgustik esitab ettepanekud inimõiguste edendamiseks Eestis. Avaldame pöördumise täismahus.

 

Lp Kaja Kallas
Lp Keit Pentus-Rosimannus,
Lp Mart Võrklaev,
Lp Gerrit Mäesalu,
Lp Tanel Kiik,
Lp Mailis Reps.

15. jaanuar 2021

Ettepanekud inimõiguste edendamiseks Eestis

 

Soovime uue koalitsioonileppe vedajatele edastada võrdse kohtlemise võrgustiku soovitused inimõiguste olukorra parandamiseks. Soovitused said ÜRO-le esitatud oktoobris 2020 seoses Eesti riigi inimõiguste olukorra ülevaatusega kevadel 2021.

Tuletame meelde, et inimõigused on ka kriisis igale demokraatlikule riigile kompassiks. Seda enam, et praeguse pandeemia ajal on enim kannatanud just haavatavamad ja suuremat hoolt vajavad grupid, nagu eakad ja lisavajadustega inimesed. 

Seega loodame, et koalitsiooniläbirääkimistel peatute muu hulgas teemadel nagu:   

  • alaealistele psühhiaatrilise abi kättesaadavuse tagamine,
  • vaenukõne kriminaliseerimine,
  • kooseluseaduse rakendusaktide vastu võtmine,
  • diskrimineerimise kaitse ühtlustamine,
  • avaliku ruumi ligipääsetavamaks muutmine,
  • naiste koormuse leevendamine mitteametlike hooldajatena.

Tutvustame soovi korral ettepanekuid lähemalt ja lisame teadmiseks lühikese ÜRO ühisaruande, kus on võimalik inimõigustealastest puudujääkidest ja soovitustest teemade kaupa kiire ülevaade saada.  

Soovime edu koalitsiooniläbirääkimistel ja loodame, et uue valitsusega tuleb ka uus hingamine ja edasiminek inimõiguste valdkonnas!

Lugupidamisega,

Egert Rünne, võrdse kohtlemise võrgustiku nimel.

2013. aastal loodud võrdse kohtlemise võrgustikku kuuluvad Eesti Inimõiguste Keskus, Lastekaitse Liit, Eesti Puuetega Inimeste Koda, MTÜ Oma Tuba / Feministeerium, Eesti LGBT Ühing, Eesti Vegan Selts, Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Üliõpilaskondade Liit ja Eesti Pagulasabi.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused-eestis #vorgustik
Ostukorv