Häkatoni parim lahendus annab vaenukõnest märku juba kirjutamisel

Möödunud nädalavahetusel toimus projekti OpCode raames rahvusvaheline vaenukõne tuvastamise ja modereerimise häkaton Code Against Hate. Maailma eri paigust pakuti välja vaenukõnega tegelemiseks ideid ja eri taustaga eksperdid ning huvilised liitusid 48 tunniks tiimideks, et neile tehnoloogilisi lahendusi leida. Parimaks osutus vaenukõne ennetamise idee, mille eesmärk on panna inimesi juba kirjutamise hetkel mõtlema, kas nende postitus või kommentaar võiks rikkuda vastava keskkonna (nt Facebook, uudisteportaali kommentaarium) vaenukõne reegleid. Nädalavahetusel töötati ideele välja ka esmane tehnoloogiline lahendus. Lahenduste loojate sõnul on tegu haridusliku lähenemisega, millega soovitakse inimesi mõtlema panna sõnade mõju üle. Selle tööpõhimõte on, et kirjutatut ei tsenseerita ega eemaldata, vaid kirjutamise ajal kuvatakse info, mis vaenu õhutava sisu eest hoiatab.

Inimõiguste keskuse poolt osales häkatonil OpCode’i projekti Eesti poolt eest vedav Kelly Grossthal. Keskuse nimel täname ajakirjanik Krister Parist, kes panustas häkatoni sõnavabaduse ja vaenu õhutamise piiride sisu mõtestava loenguga, ja vandeadvokaat Liisa Linnat, kes panustas tiimide õigusmentorina. Projekti raames on tulemas veel kaks häkatoni, mille käigus arendadakse edasi nii võiduideed kui kutsutakse inimesi esitama uusi lahendusi.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vaen #vaenukone
Ostukorv