Tuntud Eesti suurfirmad: töötajate võrdne kohtlemine tõstab ettevõtte mainet ja väärtust

Eesti suurimate tööandjate hulka kuuluvad Omniva, Rimi, Swedbank ja Telia jagasid 17. aprillil toimunud mitmekesisuse päeva raames kogemusi ja mõtteid, kuidas tagada väikesel Eesti tööjõuturul inimestele võrdseid võimalusi ning mida võidavad sellest tööandjad. Vaata paneeldiskussiooni salvestust siit.

Nelja suurfirma esindajad osalesid paneeldiskussioonis, kus arutleti selle üle, mida tähendab mitmekesisus nii organisatsiooni kui tööjõuturu vaates ning milliseid muudatusi on vaja teha, et mitmekesisusest tulenevaid eelarvamusi ja hirme vähendada.

Rimi personalijuhi Kaire Tero kinnitusel on ettevõtte 2700 töötaja hulgas palju erisuguseid inimesi ning tema hinnangul on mitmekesisus üks olulisemaid osi ettevõtte kultuuris. Eelmisel aastal Rimi poolt korraldatud kampaania kohta „Vanus ei loe“ sõnas Tero, et eesmärk oli aidata ühiskonnas laiemalt tõstatada vanemaealiste töö leidmise teemat ning see õnnestus. „Teatud vanuses on keerulisem leida erialast tööd, kuna vanema töötaja kohta on levinud väga erinevad stereotüübid. Tahtsime öelda, et meie juurde on oodatud kõik hoolimata vanusest. Tunneme, et meil on lisaks ärieesmärkidele ka vastutus ühiskonna ees.“

Omniva värbamisjuht Hillar Matto rõhutas, et mitmekesisuses peitub ettevõtete jaoks suur väärtus. “Järjest olulisem on inimesena, ettevõtetes ja ühiskonnas laiemalt märgata ja väärtustada iga inimese tähtsust ja erakordsust. Mitmekesisuse väärtused peituvad igaühes meis – olgem üksteise vastu hoolivad, sallivad ja viisakad”.

Swedbanki mitmekesisuse valdkonnajuhi Mare Heinluhti sõnul loob mitmekesisus tänapäeva keerulises maailmas võimaluse targalt äri teha. „Ettevõtte igapäevatöös on palju väljakutseid, mille lahendamisel tulevad kasuks erinevad teadmised ja kompetentsid ning mida mitmekesisem on meeskond, seda tõenäolisemalt leitakse loovaid lahendusi.“

Telia Eesti televisiooni ja multimeedia valdkonna juht Karl Anton leidis samas, et näiteks tehnoloogiaettevõtetes võiks ja peaks töötama tänasega võrreldes tunduvalt rohkem naisi. „IT- ja telekomisektor pole ainult meeste mängumaa. Siinkohal on hea näide Telia Eesti endine tehnoloogiajuht Kirke Saar, kes vedas edukalt meie tehnoloogia valdkonda ning kes valiti 2017. aastal ka kolme Eesti mõjukaima IT-juhi hulka. Hetkel jätkub Kirke karjäär Norras, kus ta juhib Telia võrguarenduse üksust,“ märkis Anton.

Paneeldiskussiooni juhtinud Eesti Inimõiguste Keskuse mitmekesisuse ekspert Kelly Grossthal peab kokkuvõttes positiivseks, et stereotüübid on tööturul pigem vähenemas, kuna nooremad põlvkonnad ei karda proovida erinevaid ameteid ja rolle. „Eesti väiksel tööturul on iga inimene kulla hinnaga ning edukas tööandja teeb endast kõik, et ükski inimene ei jääks kõrvale vaid eelarvamuste või stereotüüpide pärast. Õnneks täna näemegi, et üha enam ettevõtteid peab mitmekesisuse juhtimise teemat oluliseks.“

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#ettevotlus-ja-inimoigused #mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe #margis #mitmekesisuse-paev
Ostukorv