Eesti tähistas viiendat korda mitmekesisuse päeva

17. aprillil tähistati üle Eesti aset leidnud ürituste ja kohvikuteprogrammiga mitmekesisuse päeva. Aruteludes said sõna nii ettevõtjad kui ka kodanikuliikumiste eestvedajad ning üle Eesti pakuti kohvikutes ja restoranides erinevate rahvusköökide roogi.

Juba viiendat korda toimunud mitmekesisuse päeva eesmärk on märgata ja väärtustada iga inimese tähtsust ja erakordsust nii ettevõtetes ja organisatsioonides kui ühiskonnas laiemalt.

„Eestis on tööturul iga inimene kullahinnaga, edukas tööandja teeb endast kõik, et ükski inimene ei jääks kõrvale vaid eelarvamuste või stereotüüpide pärast. Õnneks näemegi, et üha enamad ettevõtted peavad mitmekesisuse juhtimise teemat oluliseks,” kommenteeris mitmekesisuse ja kaasamise suunalisi arenguid Eesti Inimõiguste Keskuse mitmekesisuse ekspert Kelly Grossthal.

Üle Eesti arutlesid erinevate valdkondade esindajad mitmekesisuse ja kaasamise plusside ja olulisuse üle. Eesti Kaubandus-Tööstuskoda koostöös Eesti mitmekesisuse kokkuleppe võrgustikuga, Hollandi saatkonnaga Eestis ning Eesti Personalijuhtimise Ühinguga korraldas mitmekesisuse teemale keskenduva inspiratsioonihommiku, kus astusid mitmekesisuse plussidest rääkivate ettekannetega üles Robert-Jan Verwaal Philipsist, Vanemuise teatri juht Kristiina Alliksaar ja Estanc AS juhatuse liige Mihkel Tammo.

Omniva, Rimi, Swedbanki ja Telia esindajad jagasid oma kogemusi Delfi TV paneelarutelus, rääkides, mida tähendab mitmekesisus organisatsioonile, miks on mitmekesisus ettevõttele ja tööandjale oluline ning millised muudatused aitavad mitmekesisustest tulenevaid eelarvamusi ja hirme vähendada.

Paneeldiskussioon ettevõtetega

Eesti LGBT Ühing ja Eesti Vegan Selts korraldasid vestluse “Tagatoajutud: LGBT+ ja veganliikumise ristteed”, kus arutleti LGBT+ ja vegankogukondade ühisosa üle.

Astangu Kutserehabilitatsioonikeskuses õpiti valmistama Hiina roogi ja kirjutama hieroglüüfe, Tallinna ja Tartu Kaubamaja külastasid aga teraapiakoerad ning Eesti mari kogukond. Tieto Estonias toimus aga terve mitmekesisuse nädal, mille jooksul sai kogeda erivajadustega inimeste maailma, õppida märkama stereotüüpe ning pandi teadmised proovile viktoriinis.

Mitmekesisuse päev Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses

Tallinna baar-restoranis Naganaga toimus arutelu, kus Taani päritolu tudengid tutvustasid oma kogemust õppereisil läbi kuue Lääne-Aafrika riigi.

Üle kogu Eesti tähistasid mitmekesisuse päeva ka restoranid ja kohvikud, pakkudes päevast inspireeritud eripakkumisi. Osavõtjate seas oli ka mitu rahvuskööke tutvustavat restorani, sealhulgas Araabia maitseid pakkuv Ali Baba Tallinnast, Armeenia ja Gruusia kohvik Smile Tartus, türgi söögikoht Damak Döner&Kebab ning Liibanoni kööki tutvustav Papa Joe. Hiiumaal elava itaallasest restoraniomaniku Michele Parucci sõnul tähistasid nemad mitmekesisuse päeva, kuna tema restoranis Mamma Mia hinnatakse mitmekesisust kõrgelt nii menüüs kui ka kollektiivis ja soovitakse seda kõigi teistega jagada.

Mitmekesisuse päeva tähistamist veavad eest Eesti Inimõiguste Keskus ja Eesti mitmekesisuse kokkuleppega liitunud ettevõtted ja organisatsioonid. Päeva tähistatakse erinevatel kuupäevadel ka mujal maailmas, et juhtida tähelepanu mitmekesisuse väärtusele.

 

Vaata ka:

Sündmused organisatsioonides

Toiduprogramm

Mitmekesisuse päev Facebookis

Kuna oled siin...

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Anneta, sest just praegu on kriitiline aeg, mil toetust eriti vaja. Seisa oma annetusega meiega inimõiguste eest. Selle eest, et eelarvamuste tõttu ei pärsitaks kultuurisündmusi nagu Rakvere filmifestival Festheart. Selle eest, et Eestis saaksid elamisloa Eesti inimeste samast soost elukaaslased ja et kooseluseadust saaks kasutada ka tegelikult. Selle eest, et puuetega inimesed saaksid takistusteta ühiskonda panustada.

Ühiselt panustades oleme tugevamad.

Annetan
#mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe #margis #mitmekesisuse-paev