Dokumentaalfotograaf Annika Haas esitleb Eesti moslemikogukonda

Dokumentaalfotograaf Annika Haas avas jaanuaris Eesti Rahvusraamatukogu fuajeegaleriis näituse „Eesti moslemikogukonna anatoomia”. Näitus jääb avatuks 26. veebruarini. Tallinnas aadressil Tõnismägi 2 asuv Eesti Rahvusraamatukogu on avatud esmapäevast reedeni kl 10-20 ja laupäeviti kl 12-19.

Üldisest erinevad sotsiaalsed grupid on heaks peegliks kogu ühiskonnale. Käesolev näitus annab võimaluse vaadata otsa iseendale ja Eestis juba sajandeid eksisteerinud islamiusuliste kogukonnale, saada teadmisi selle kihistustest ja kujunemisloost rändekultuuriga seoses. Kõikjalt koju kätte tuleva maailma paljude mõjude ees hirmu tundes võime nii peeglist kui mujalt meie ümber näha seda, mida seal soovime näha, mitte aga seda, mis meile tegelikult vastu vaatab.

Foto-, video- ja helikunsti ühendava projektiga on üles ehitatud narratiiv ajaloolisest materjalist kuni kaasaegsete kogutud lugudeni välja. Sõnaline annab vihjeid visuaalsele, kuid jätab vaatajale ruumi mõtisklemiseks ja oma arvamuse kujundamiseks.

Fotokunstnik Annika Haas: „Minu käesolev näitus käsitleb siinse islamiusuliste kogukonna kujunemise lugu kui osa Eesti mitmekesisuse ajaloost. Moslemid elavad Eestis alates 16. sajandist, seega neil on oma koht ja roll meie ühiskonnas juba pikka aega. Projekti eesmärk on eestlasi ja moslemikogukonda üksteisele lähemale tuua, et me mõistaks nii ühelt kui teiselt poolt inimeste isiklikke lugusid ja sidet Eestiga.”

Näitusel saab näha hologrammtehnikas fotosid, mille visuaal on erineva nurga alt vaadates muutuv.

Autor: Annika Haas
Kujundus: Katri Haarde

Koostöös Eesti Islami Keskuse ja MTÜ Eesti Pagulasabiga sündinud näitus toimub EV100 kunstiprogrammi raames.

Projekti sündi toetasid paljud head inimesed ning organisatsioonid:

EV100 ja Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse ühine kunstiprogramm „Rändajad ja kohanejad”, Kultuurkapital, Ahti Heinla, Jaanus Juss ja Telliskivi Loomelinnak, Digiprint.

Vormistamisel aitasid kaasa: Valge Kuup, Digifoto, Digiprint, Overall, Eesti, 4Room, Valgusklubi ja Elo Liiv, videoID ja Kaisa Sammelselg, Senza Fine ja Arno Mikkor, Viktor Gurov.

Annika Haas. Foto: Laura Põld

Pikalt pressi- ja dokumentaalfotograafina töötanud Annika Haas on oma töös sageli keskendunud marginaalsetele ühiskonnagruppidele: muuhulgas on ta pikalt pildistanud eesti romade, mustlaste kogukonda, samuti datša-omanikke ja kiilakaid eesti naisi. Iiris Viirpalu rääkis Annika Haasiga lisaks fotograafiale ka teistsuguseks olemisest, empaatiast ja sotsiaalsetest gruppidest. Loe intervjuud veebiaväljaandest Edasi.org: “Haas: igast inimesest võib saada põneva loo”.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#erinevus-rikastab #mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe
Ostukorv