Stereotüüpne mitmekesisus

  • Reet Trei

Meie mitmekesisuse nõustajal, Reet Treil, on hea tähelepanu ja terav silm. Hea tähelepanu võib-olla seetõttu, et ta on mälutreener Mäluabi OÜs ja terav silm, sest on harjutanud end mitmekesisuse puudumist juba kaugelt märkama. Näitusetuuril silmas ta kohe seda, et enamasti olid inimesed fotodel harjumuspäraselt “eakohased”. Palusin temal sel teemal veidi mõtteid jagada.

 

Näituse külastajatega vesteldes selgus, et eri vanuses inimeste kaasamisega on probleeme ka teistes riikides, kuigi noored ja vanad mõlemad sooviks rohkem kokku puutuda. Kas tooksid näite enda kogemusest, kuidas seda soodustada?

Tuleb kurvalt tõdeda, et elust ei ole neid näiteid sugugi kerge leida. Ja vast võikski alustuseks vaadata peresiseselt, et erinevad põlvkonnad harjuksid koos asju ette võtma. Käima näiteks koos reisidel, sportimas või toitu ja kultuuri nautimas. Kodused kombed kanduvad edasi tööle ja muutused töökeskkonnas toimuvad eriti hästi siis, kui muutuvad juhtide mõtted. Vanematel töökaaslastel pole ööklubisse võib-olla tõesti huvi minna ja lastega inimestel pärast tööd tihti vähe aega, ent ka nemad tuleksid teinekord õhtul hea meelega kaasa ja teeksid näiteks Telliskivis mõne joogi või söögi.

 

Kindlasti aitaks see kui me ei mõtleks niivõrd stereotüüpselt. Mis on mõni sissejuurdunud arvamus noorte/vanade kohta, millest oleks sinu meelest juba ammu aeg lahti lasta sellele teadlikult tähelepanu juhtides?

Õnneks ei leidu töökuulutustes enam eriti seda, et otsitakse kedagi oma nooruslikku kollektiivi. Ei ole ju ainult noorus väärtus, vaid ka töö- ja elukogemus ning varem õpitu. Kahjuks on paljudel juhtidel kivinenud arusaam ja tööle otsitakse ainult endaga sarnaseid inimesi ning tihti kipuvad ka noored juhid neid pikemalt mõtlemata omaks võtma. Seda kohtab keskmisest rohkem näiteks IT idufirmades, kus 35+ inimesi on juba palju vähem kui nooremaid. Sellel teemal soovitan vaadata lõbusat filmi „Eakas algaja“ (The Intern, 2015), mis hetkel just Netflixis saadaval.

Värskes õhus on fotonäitus, mida vaatavad kos lasteaia laps ja vanaema

Kui saaksid kuldkalakeselt soovi, siis kuidas seda kasutaksid, et Eesti elu mitmekesisemaks teha?

Arvan, et kui nende teemade ellu rakendamine läheb üle kivide ja kändude, siis see tuleb pigem tahte puudusest. Soovin kuldkalakeselt, et kõik need lubadused, mis on antud võrdse kohtlemise nimel, täituksid. Kui unistada, siis suurelt – head mõtted saavad ikka teoks!

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisuse-paev
Ostukorv