Kutse kaasavale ja kaasahaaravale noorteseminarile!

Inimõiguste keskus kutsub 16–30aastaseid noori osalema 17. juunil Tartus toimuval rahvusvahelisel seminaril “Mida saab noor inimene teha, et vaenu oleks vähem?”

Vaenu õhutamine on kõigis Euroopa riikides keelatud, kuid ometi esineb vaenukõnet nii avalikes esinemistes kui (sotsiaal)meedias. Kui miski on keelatud, siis miks seda ikkagi esineb? Või on tegemist hoopiski oma sõnavabaduse kasutamisega? Kust lähevad sõnavabaduse piirid ja kas neid on üldse vaja vähemuste kaitseks? Kuid kõige olulisem – mida saavad noored inimesed ära teha, et vaenu oleks vähem ja inimõigused austatud?

Tartus toimuval rahvusvahelisel seminaril ongi noortel üle Euroopa võimalik saada teemast rohkem teada ja töötubades oma sõna sekka öelda. Seminarile on oodata osalejaid erinevatest Euroopa riikidest, et koos Eesti noortega mõtteid vahetada ja praktilisi lahendusi otsida. Lubame, et sa ei pea seminaril üksnes kuulama, vaid saad igal sammul oma sõna sekka öelda.

Korraldajad katavad väljaspoolt Tartut tulevate osalejate sõidukulud ja vajadusel majutuse hotellis Dorpat. Muideks, samal õhtul avatakse Tartus autovabaduse puiestee koos mõnusa programmi ja tänavatoidu võimalustega. Seega tasub Tartusse tulla!

Seminar toimub inglise keeles, aga ära muretse, piisab täiesti, kui saad keelest keskmisel tasemel aru. Päeva veavad inimõiguste hariduse valdkonna kogenud koolitajad Kelly Grossthal ja Heili Griffith.

Registreeru osalema siin!

 

Seminari tutvustus ja päevakava:


Mida saab noor inimene teha, et vaenu oleks vähem?

17. juuni 2022
Kammivabrik, Teguri 26, Tartu

Vaenukõne ehk vaenu õhutamine on mõiste, mida kasutatakse sageli, ent alati ei saada sellest ühtmoodi aru. Vaenukõne eesmärk on inimest alandada ja alavääristada mitte tema tegude pärast, vaid seetõttu, kes ta on. Sellega väljendatakse diskrimineerivat, põlgavat või eelarvamuslikku hoiakut inimese soo, usu, etnilise päritolu, nahavärvi, rahvuse, puude või seksuaalse sättumuse suhtes. Vaenukõne eesmärk on kahjustada, dehumaniseerida, ahistada, hirmutada, alaväärtustada, alandada ja ohvristada valitud inimgruppe, õhutada nende suhtes tundetust ja jõhkrust. Avame rahvusvahelisel seminaril teemat lähemalt ja otsime arutelude kaudu võimalusi, kuidas saavad noored panustada sellise mõnusa Eesti ja Euroopa kujunemisse, kus vaenu oleks vähem.

Päevakava

09.30-10.00 Registreerimine ja hommikuvõikud
10.00-11.30 Avasõnad ja teema tutvustamine: Mis on vaenukõne? Miks on teema oluline? Milline on seis Eestis ja teistes riikides?
11.30-11.45 Sirutuspaus
11.45-13.00 Mis põhjustab vaenukõnet? Mis on selle mõju ja tagajärjed?
13.00-14.00 Korralik lõuna
14.00-15.30 Vaenukõne ja sõnavabaduse piiridest
15.30-15.45 Sirutuspaus
15.45-17.00 Käärime käised üles ja pakume ise lahendusi: Mida saavad noored ära teha, et vaenu oleks vähem? Kuidas saavad noored seista euroopalike väärtuste eest?
17.00 Lõpusõnad, lahkumine

Seminar on osa rahvusvahelisest projektist „Aktiivsed Euroopa kodanikud vaenukõne vastu“, milles osalevad vabaühendused Lätist, Bulgaariast, Horvaatiast, Leedust ja Eestist inimõiguste keskus.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vaenukone #vordne-kohtlemine
Ostukorv