Arvamusfestivali soovitusi mitmekesisuse ja kaasatuse huvilistele

Kui suure puhkamise keskel ei ole olnud mahti Arvamusfestivali kavasse sukelduda, siis tuleme appi! Valisime välja 10 arutelu-töötuba tänavusest kavast, mis võiksid pakkuda huvi neile, kel mitmekesisuse ja kaasatuse teemad südamelähedased. Arutelude seast leiab mitmeid mõttevahetusi pandeemia mõjust töötamisele ja tulevikule, aga ka laiemaid küsimusepüstitusi katkestustest ja heaolust ühiskonnast. Osa arutelusid on jälgitavad ülekandena, teiste tarbeks tuleb kohale minna. Arvamusfestival toimub 7 arutelualaga Paides 13.–14. augustil, festivalialale pääseb Covid-19 tõendiga, mis kinnitab vaktsineeritust, negatiivset testitulemust või viiruse läbipõdemist.

 

REEDE, 13. august

12:00–13:30 Kas kõigil eestlastel on Eestis hea elada?

Värske Eesti ühiskonna integratsiooni monitooringu kohaselt tunneb umbes kolmandik siin elavatest teistest rahvustest inimestest, et nad on Eesti ühiskonnas teisejärgulised või ei ole siin teretulnud. Kuidas seda muuta? Arutelu juhib Maria Sakarias (lõimumisvaldkonna programmijuht), osalevad Aleksei Jašin, Mikhail Mogutov, Irene Käosaar, Kristi Ockba. Arutelu toimub eesti keeles.

12:00–13:30 Working Life and New Generations

Milliseid õppetunde on pandeemia pakkunud tööelu jaoks? Arutelu keskendub süsteemsetele muutustele tööelus. Arutelu juhib Christman Roos, osalevad Erik Mikkus, Johanna Vallistu, Samuel Laurinkari. Arutelu toimub inglise keeles.

14:00–15:30 Emadustrahv

Teadlased ja poliitikakujundajad arutavad TLÜ uuringu “Soolise palgalõhe vähendamine” tulemustele tuginedes, kuidas mõjutab vanemapuhkus naiste majanduslikku toimetulekut edasises elus. Kas ettevõte peaks vanemapuhkuselt naasvate inimeste (enamasti naiste) palgataseme üle vaatama? Kes peaks siin sekkuma? Arutelu juhib Barbi Pilvre, osalevad: Triin Roosalu, Marge Unt, Riina Sikkut, Mari Kooskora. Arutelu toimub eesti keeles.

14:00–15:30 Uue ajastu töökoht: mis saab, kui keegi ei taha enam 9st 17ni tööl käia?

On arvamusi, et pandeemia aasta on toonud tööelu tuleviku mitu aastat lähemale. Paindlikkus ja kaugtöö on erinevatel elualadel muutumas normiks. Kuidas on meie ühiskond kohanemas uue aja võimaluste ja väljakutsetega töö korraldamise osas? Arutelu juhib Peep Peterson, osalevad Margot Roose, Yoko Alender , Aleksander Laane, Lauri Läänemets. Arutelu toimub eesti keeles.

16:00–17:30 Töö-ja pere elu tasakaal tööandjate seisukohalt. Võitlus või koostöö?

Erinevad uuringud on näidanud, et paindlikud töövormid ning peresõbralik töökorraldus võivad ettevõtjatele kasulikud olla. Kas töö-ja pereelu tasakaalu ettevõtte seisukohalt on võimalik saavutada – mis on tööandjate mured ja väljakutsed? Arutelu juhib Ester Eomois, osalevad Ülle Matt, Renita Käsper, Signe Lass, Mariann Luhaoja, Velgi Jaansalu, Kristina Sisin. Arutelu toimub eesti keeles.

17:00–18:30 Kuulamisoskuste õpituba: Tööelu

Miltton viib Arvamusfestivalil läbi kaks kuulamisoskuste õpituba, milles keskendutakse kuulamisoskuse harjutamisele tööelus. 12. augusti õpitoas on treeneriks muutuste- ja arengunõustaja Kristi Liiva ja 13. augustil muutuste juhtimise nõustaja Eva-Maria Kangro. NB! Õpitubades osalemiseks on vajalik registreerimine.

18:00–19:30 Millest me kaugel oleme, kui teeme kaugtööd?

Pandeemia kehtestab end ning sunnib otsima võimalusi, kuidas säilitada tavapärane töötahe ja intensiivsus. Paljud meist on pandud pikaaegse kaugtöö fakti ette – aga kuidas motiveerida end ja kolleege? Mis mured ja rõõmud saadavad meid alatise digitaalse kättesaadavuse teel ja kuidas korraldada elu kodukontoris? Arutelu juhib Erkki Leego, osalevad Eva-Maria Kangro, Diana Poudel, Ave Laas, Piret Jesse. Arutelu toimub eesti keeles.

 

LAUPÄEV, 14. august

14:00–15:30 Vanaema, pane see mulle meilile! Põlvkondadevaheline dialoogikultuur ja tehnoloogia roll selle juures

Millisel moel meeldib täna noortel ja vanematel omavahel suhelda, milliseid võimalusi ja takistusi erinevate põlvkondade esindajad selle juures näevad? Kas silmast-silma kohtumine ja kohvitassi taga pikkade vestluste pidamine on eilne päev ning täna ongi uueks normaalsuseks kujunenud Instagramis või Facebookis teineteise eluga kursis hoidmine? Arutelu juhib Reet Linna, osalevad kaks vanavanemat ja kaks lapselast. Arutelu toimub eesti keeles.

14:00–15:30 Kas kaugtöö on tulnud selleks, et jääda?

Üha enam on kuulda, et inimesed ei soovi ka pärast koroonaviiruse kadumist kontorisse naasta. Kuidas tekitada meeskonnatunnet ning juhtida tulemuslikult, kui kollektiiv on kaugtööl? Kas kaugtöö tekitab uusi riske? Mida peaks riik tegema? Arutelu juhib Sten Andreas Ehrlich, osalevad Maarika Lember, Maret Maripuu, Peep Peterson, Evely Gorobinski. Arutelu toimub eesti keeles tõlkega eesti viipekeelde.

15:00–16:30 Kuulamisoskuste õpituba: Tööelu

Miltton viib Arvamusfestivalil läbi kaks kuulamisoskuste õpituba, milles keskendutakse kuulamisoskuse harjutamisele tööelus. 12. augusti õpitoas on treeneriks muutuste- ja arengunõustaja Kristi Liiva ja 13. augustil muutuste juhtimise nõustaja Eva-Maria Kangro. NB! Õpitubades osalemiseks on vajalik registreerimine.

18:00–19:30 Heegeldamiskursused tüdrukutele – millal tuleme välja 20. sajandist?

Kas tikkimine, kudumine ja toiduvalmistamine on need oskused, mida meie tüdrukud peavad kindlasti koolist kaasa saama? Miks meil on nii vähe huviringides tüdrukuid tegelemas robootika ja programmeerimisega? Kust see kõik tegelikult algab ja kas saame välja murda? Arutelu juhib Henrik Roonemaa, osalevad Liina Kersna, Taavi Kotka, õpilased. Arutelu toimub eesti keeles.

Mõnusat arutamist ja kaasamõtlemist!

 

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe
Ostukorv