Mitmekesisus mitmekesises Euroopas

Üheksas Euroopa Liidu mitmekesisuse kokkuleppe võrgustiku aastafoorum toimus seekord Prahas pealkirja all Mitmekesisus mitmekesises Euroopas. Eestist osalesid SEB personaliosakonna HR-officer Kaidi Luide ja Manpower Eesti personalipartner Elen Tars, kes esindasid Eesti võrgustikku kuuluvaid tööandjaid, ja Peep Ehasalu Eesti Inimõiguste Keskusest.

Aastafoorumi korraldusõigus anti Tšehhile, ehkki praeguses poliitikailma turbulentsis arutati, kas riik on üldse valmis mitmekesisusest rääkima. Õnneks otsustasid kohaliku võrgustiku esindajad, et kartustest ja kahtlustest saadakse üle tegutsedes ning kõik sujus ääretult ladusalt.

Aastafoorumi korraldamise põhiraskust kandnud Jana Skalkovà Tšehhi mitmekesisuse võrgustikust ja Euroopa Komisjoni Justiits- ja Tarbijaküsimuste peadirektoraadis mitmekesisuse valdkonda koordineeriv Anu Ritz.

Sissejuhatuseks sõna saanud tarbijaõiguste ja soolise võrdõiguslikkuse volinik Věra Jourová ning Tšehhi töö- ja sotsiaalvaldkonna minister Jana Maláčová tervitasid võrgustiku uusi liikmeid Rumeeniat ja Leedut. Nüüdseks on võrgustikus 22 riiki, üle 10 000 firma ja 15 miljoni inimese.

Kahjuks pidid paljud esinejatest, paneeldiskussioonides ja töötubades osalejatest tõdema erinevas vormis diskrimineerimise kasvu, millele osutavad nii igapäevane reaalsus kui ka uuringud.

Kuidas sellise reaalsusega toime tulla ja seista enda põhiväärtuste eest? Küsimus ei ole siiski antagonistlikus võitluses, sest ka Euroopa mitmekesine elanikkond on reaalsus ning ühtviisi uuringutega tõestatult rohkem kasulik ja rikastav kui probleeme tekitav.

Pikk konverentsipäev keskendus väga konkreetsetele teemadele, kus lahati nii mitmekesisuse juhtimist kui selle kasude mõõtmist, nii praktilisi aspekte kui teooriaid. Esinejateks olid mh oma ala asjatundjad akadeemilisest maailmast, kuid kahtlemata kõige huvitavam igapäevase töö seisukohast olid suurkorporatsioonide esindajate ettekanded, kus esitleti häid praktikaid, mida saab vabalt kasutada kõigis organisatsioonides.

Kõigest lähemalt järgmises mitmekesisuse valdkonna uudiskirjas, selle lühikese uudise lõppu sobib aga Tšehhi ministri Jana Maláčová vaimukas võrdlus: “Kõik, kes on püüdnud dieeti pidada, teavad, et kõige parem on mitmekesine ja tasakaalustatud dieet. Ühekülgse toitumise kasud jäävad kasinaks ja selliselt käitumine võib organismile isegi kahju teha. Nii ka inimeste puhul – üheülbalisus võib viia ühiskonna kui organismi kahjustamisele.”

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe
Ostukorv