Inimõigusvoliniku soovitused väärivad kaalumist

Euroopa Nõukogu inimõiguste volinik Dunja Mijatović avaldas täna aruande oma juunis toimunud Eesti külastuse kohta. Eesti Inimõiguste Keskus leiab, et mitmed teemad väärivad Eesti ametivõimude tähelepanu ja kiiret tegutsemist:

  • Eakate inimeste inimõigused vajavad paremat kaitset nii tõrjutuse osas tööturul kui inimväärika kohtlemise tagamisel hoolekande. Muuhulgas toob volinik välja, et tehisintellekti kasutamisel näiteks eakate hooldamisel tuleb eelnevalt läbi kaaluda mõju inimõigustele. Eesti Inimõiguste Keskus tõi eakate võrdse kohtlemise tagamise tööturul fookusesse kevadel toimunud konverentsil, mistõttu on voliniku soovitused eriti ajakohased.
  • Sooline palgalõhe ning soopõhine vägivald olid samuti voliniku visiidi prioriteetide seas. Eesti Inimõiguste Keskus leiab, et siin on arenguruumi, eriti konkreetsete ja praktiliste sammude osas. Esimese sammuna tuleks Riigikogus võtta vastu seaduse muudatused, millega avaliku sektori asutused hakkavad palgalõhe mõõtma.
  • Nõustume volinikuga, et õiguskantsleril on hea potentsiaal saada tõhusalt toimivaks riigi inimõiguste kaitse asutuseks, ning täita puuetega inimeste õiguste kaitse konventsiooni järelevalvemehhanismi rolli. Samas on seni ebaselge, kas vaid läbi nõukoja on piisavalt tagatud pluralistlik esindatus. Laiapõhjaline ja institutsionaliseeritud koostöö vabaühendustega aitaks mõlemat uut rolli paremini täita.
  • Tunnustame volinikku, et ta juhib tähelepanu sellele, et võrdõigusvoliniku sõltumatust tuleb paremini tagada läbi eraldi eelarverea ning läbipaistva ja pädevusel põhineva valikuprotsessi.

Loe aruannet täismahus inglise või eesti keeles.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused-eestis
Ostukorv