Mitmekesisuse päev 2018 organisatsioonides

Siit võid lugeda, mida ettevõtted ja organisatsioonid 2018. aasta mitmekesisuse päeval ette võtsid. Ettevõtmised on tavaliselt suunatud organisatsiooni töötajatele ja klientidele, kuid leidub ka avalikke üritusi.

Addenda ja Advokaadibüroo LINDEBERG

Mitmekesisuse päeva puhul korraldavad Addenda ja Advokaadibüroo LINDEBERG veebiseminari, mis on kõigile osalejatele tasuta (osalejate piirarv on 200 inimest). Veebiseminaril tutvustatakse tööalase diskrimineerimise õiguslikku regulatsiooni ning kohtupraktikat ja jagatakse praktilisi soovitusi, et vähendada töösuhetes diskrimineerimise süüdistuse saamise võimalust. Lisainfo

Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus

Eesti Pagulasabi kaudu tuleb mitmekesisuse päeva puhul külla üks Süüria pagulaspere, et Astangul abikokaks õppijatega oma kohalikke magustoite valmistada ning lõuna ajal on võimalik kõigil õppijatel ja töötajatel nende tehtut proovida. 

DPD Eesti

DPD tähistab mitmekesisuse päeva koos naabritega tänavatoitu mekkides! Toiduauto nimega Hungry Karl pakub 11:00–14:00 DPD hoovil tänavatoitu.

Eesti Mitmekultuuriline Assotsiatsioon

Ruumides on üleval plakatid ning toimub vähemusrahvuste katusorganisatsiooni kultuurpäev.

Global Gaming Estonia OÜ

The Global Gaming Diversity Potluck: tähistame mitmekesisust jagades üksteisega kaasatoodud rahvustoite! Iga töötaja on lahkelt oodatud tööle kaasa võtma mõne omapärase rahvustoidu ning seda lühidalt tutvustama, lisades mõned vähetuntud faktid enda riigi kohta. Keegi ei pea olema Michelini-tärni kokk! Peamine on jagamine, hoolimine ja lõbus meeleolu. Ja et olemine oleks veel mõnusam, mängib taustaks tiimiliikmete kodumaadelt pärit muusika! Lisainfo

Hoolekandeteenused AS

AS Hoolekandeteenused tegeleb psüühilise erivajadusega inimestele teenuse pakkumisega. Nad kutsusid mitmekesisuse päeva puhul oma kodudesse esinema rahvusvähemuste kultuuriseltse, kõik üritused ei toimu küll samal päeval, kuid samu väärtusi peetakse meeles ikka. 25.04 esineb Vändras Ukraina Selts Vitšisna ja ansambel Vene Laul, 26.04 esineb Erasveres Tartu Marilaste Liit, 02.05 esineb Uuemõisas Ukraina Rahvamuusikaansambel Dibrova. 

Integratsiooni Sihtasutus

Pärast paljude koostöövõimaluste leidmist organisatsioonide ja kultuuriseltside vahel leiab ka INSA aega mitmekesisusele mõelda – mis sest, et nädal hiljem. 02.05 külastab Integratsiooni Sihtasutus Ukraina Kultuurikeskust. Programmis on mänguasjade ja paberi valmistamise, kalligraafia töötoad. Mitmekesisuse päeval veab INSA koos Kultuuriministeeriumiga eest kampaaniat#julgeollaerinev, mis kutsub üles panema jalga erinevat värvi sokid ja sellega näitama mitmekesisust. 

ISS Eesti

ISS tähistab Mitmekesisuse päeva sel aastal Töökeskkonna päevana. Asutuses toimub sel päeval keha koostise (KMI) mõõtmine ja tagasiside jagamine, vererõhu ja vere hapnikutaseme mõõtmine ja soovituste jagamine. Külas on pimemassöör töötajatele. Toimub viktoriin nii töötajate kui Facebooki külastajate hulgas, sellele eelneb avalik uuring ettevõtte Facebooki jälgijate hulgas teemal toit. Lisaks viiakse läbi organisatsioonisisene uuring oma töötajate toitumisharjumustest. Kontorite koridorides on üleval ohuolukordade (near miss), tööstressi ja mitmekesisuse postrid, tubades toimub virgutusvõimlemine. Toidu teemast innustatuna pakutakse kontoris kodumaiseid juurvilju ja kutsuti sel puhul toitlustama Shereen ja Mustafa süüria toitu pakkuvast Damascus Foodist.

Kaubamaja

Erinevad loengud, tegevused ja kohtumised toimuvad kogu päeva jooksul nii Tallinnas kui Tartus. Näiteks õpitakse maalima matrjoškasid, õpitakse tundma flamenko maailma, jagatakse omavahel rahvusköökide retsepte, kuulatakse loengut vanausuliste kultuurist ja mängitakse mängu “Minu pilt, sinu silt”.

Kaubandus-Tööstuskoda

Mitmekesisusele tähelepanu juhtiv mäng ja viktoriin. Viktoriini küsimused saadavad kõik organisatsiooni töötajad lähtudes oma enda erinevusest/erilisusest. Tehakse üleskutse 25.04 minna lõunat sööma tavapärasest teistsugusesse söögikohta ja saata sellest organisatsiooni kontaktisikule pilt. Facebooki postitusega juhitakse tähelepanu organisatsioonis töötavatele välispraktikantidele.

Kodanikuühiskonna Sihtkapital

Kodanikuühiskonna Sihtkapital tähistab mitmekesisuse päeva sündmusega, mille eesmärk on nautida erinevaid toitude maitseid, märgata maailma mitmekesisust ja saada teada põnevaid teadmisi. Iga töötaja tutvustab fotode ja faktidega riiki, mida ta külastanud on. Samuti pakub just sellele riigile omaseid toite, mida ka üheskoos degusteerime. Sündmuse lõpetame temaatilise filmi vaatamise ja vestlusega.

Koduekstra

Koduekstra mõttetalgud – kas stereotüübid loovad selgust? Mitmekesisuse päeval toimuvad kõigis 26-s Koduekstra kaupluses üle terve Eesti mõttetalgud. Tuletatakse meelde ja pannakse kirja juhtumeid, kus esmamulje ja eelarvamus kauplusesse tulnud kliendist ei pidanud paika. s.t vaatamata väliselt sarnasele “kestale”, on kõik inimsed s.h kliendid kõik väga erinevad. Meenunud juhtumid kogutakse kokku ja sellest saab tore ühistöö.

Kultuuriministeerium

Kultuuriministeerium tähistab mitmekesisuse päeva Eesti Aserbaidžaani Kultuurikeskusega Ajdan. Programmis loeng Aserbaidžaanist, rahvatants ja aseri suupisted. Lisaks veab Kultuuriministeerium koos Integratsiooni Sihtasutusega kampaaniat #julgeollaerinev, mis kutsub üles panema jalga erinevat värvi sokid ja sellega näitama mitmekesisust. 

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

Üle maja toimuvad mitmekesisuse päevaga seotud üritused ja viktoriinid. Samuti kaunistatakse maja õhupallidega ja tehakse tuju rõõmsaks mitmekesisuse päeva kommidega.

Manpower

Sel päeval kaunistame oma kontori mitmekesisuse päeva logoga õhupallidega ning jagame külastajatele kommi, et jagada neilegi infot selle kohta, et tähistame mitmekesisuse päeva. Loomulikult on seintel ka plakatid, kust võib samuti sõnumeid lugeda.

Nielsen Eesti

Mitmekesisuse päeva puhul on külas Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis. Programmis on loeng Ukrainast, banduristide trio kontsert. 

Rahandusministeerium

Mitmekesisuse päval viiakse töötajate seas läbi viktoriin.

Rüütli 23

Pärnus kultuurikeskuses Rüütli 23 toimub 29. aprillil kell 14 mitmekesisuse päevale mõeldes luuleõhtu, kus esitatakse luulet eri rahvuste emakeeles.

SEB pank

Mitmekesisuse päeva tähistamiseks on Tornimäe kontoris võimalik 25.04 ajavahemikus 11-13 ja 15-17 viipekeele tõlgi abiga kasutada pangateenuseid nii eesti- kui ka venekeelsetel kuulmispuudega klientidel. Üle Eesti jagavad pangakontorid klientidele mitmekesisuse päeva tähistamiseks kommi. Töötajad saavad testida oma teadmisi ja võita toredaid auhindu  võttes osa viktoriinist. Küsimustele on võimalik vastata 26.04 päeva lõpuni. Võitjatega võetakse ühendust auhindade kättesaamiseks 27.04. Kutsume ka kõiki töötajaid üles väljendama selle päeva väärtusi näiteks riietuses, pakkudes oma kolleegidele huvitavaid toiduelamusi erinevatest rahvusköökidest või jagades oma reisimuljeid erinevatest kultuuridest. Ka Tornimäe Rahva Toit tähistab mitmekesisuse päeva lõunapakkumistega.

Siseministeerium

Mitmekesisuse päeval esineb Siseministeeriumis MTÜ Mustlastantsu ansambel “Al Sol” oma tantsudega.

Sotsiaalkindlustusamet

Mitmekesisuse päeval viiakse läbi päev MITMEKESINE TOIT. Hommikul toimub loeng tervislikust kuid mitmekesisest kontoritoidust, lõuna ajal tuleb toiduauto müüma tervislikku kontoritoitu ning pärast lõunat toimub väike minilaat Eesti toidutootjatelt, kes teevad erinevaid kodumaiseid tooteid. Infot jagatakse ka klientidele.

Swedbank

Mitmekesisuse päeval kell 10 avatakse Suu ja Jalaga Maalivate Kunstnike näitus “Jalaga maalitud maailma värvid” Liivalaia 8 pangakontoris (kliendisaalis, jääb avatuks kaheks nädalaks). Kell 11 toimub aga Kari Käsperi loeng “Kultuuriliste erinevuste roll rahvusvahelises organisatsioonis”, millest tehakse FB lehel ka live-ülekanne.

Tantsukollektiiv Pärlike

Pärnu kollektiiv tähistab mitmekesisuse päeva 22. aprillil avatud uste päevaga, mille teema on slaavi rahvatants.

Tieto Estonia

Tieto Estonia AS Mitmekesisuse Päeva Cook-Off: My National Kitchen Rules. Tieto viiel erineval rahvusgrupil on eelarve valmistada ette oma rahvusköögi suupisteid. Ülejäänud saavad maitsta ja hinnata ning päeva lõpus kuulutatakse välja töötajatele enim meeldinud (maitsenud) rahvusköök. Võidumeeskonnale teeb Tieto välja õhtusöögi valitud restoranis.

Transcom

Mitmekesisuse päeval kaunistatakse kontor mitmekesisuse päeva sõnumeid kandvate plakatitega ning korraldatakse töötajatele viktoriin.

Tööinspektsioon

Joonistame koos Tallinna, Jõhvi, Tartu ja Pärnu Tööinspektsiooni kontoris. Võtame kodust kaasa ühe pliiatsi: pliiats võib olla harilik või värviline, pikk või lühike, terav või nürivõitu. Joonistame koos nende erinevate pliiatsitega erivärvilist ühispilti. Pliiatsi võib hiljem kontorisse jätta, et külla tulnud töötajate lastel oleks millega joonistada. Samuti kokkame koos igal pool: teeme roogasid kartulist ja teeme neist siseveebi jaoks pildi. Saame koos vaadata, kui erinevad road valmivad ühest ja samast toiduainest. Soovi korral võib võtta mitmekesisuse päeval kartuliroa tööle kaasa ja pakkuda kolleegidele!

Töötukassa

Kontorites üle Eesti on väljas õhupallid ja kommid, et päev oleks nähtav nii töötajatele kui klientidele. Samuti on kontorites väljas plakatid. Lisaks teeme Töötukassas ühise mitmekesise hommikusöömingu, kus igaüks tutvustab, miks tema toodud toit on tema jaoks eriline. Lisaks plaanime tekitada igasse osakonda ühe seina, kuhu igaüks saab kirjutada, mille poolest just tema on mitmekesine ja valime iga osakonna kõige mitmekesisema töötaja. Pildistame võimalikult palju üles ja jagame enda töötajatega ja parimaid palu ka Töötukassa Facebooki lehel.

Vene Rahvakultuurikeskus Bereginja

25. aprillil kell 10-16 toimub Vene Rahvakultuurikeskus Bereginja Haapsalus avatud uste päev. Üleval on näitus ning toimub kaitsenuku „Jumala silm“ valmistamise töötuba.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisuse-paev
Ostukorv