Mitmekesisuse päeva ideederohke eelseminar

Mitmekesisuse leppe eelseminaril Nordic Hotel Forumis osales üle kümne liikmesorganisatsiooni esindaja. Üheskoos ragistati kahe tunni jooksul ajusid teemal, kuidas tänavust mitmekesisuse päeva pidada veelgi sisukamalt ja meeleolukamalt. Siit näed kokkuvõtet osalejate säravatest mõtetest.

Kõigepealt tuletati meelde, miks mitmekesisuse päeva ja lepet vaja on. Pahatihti kipub ju igapäevatöös suurem pilt unuma ja seepärast käidi enne ideetamist läbi põhjused, miks üldse teemaga tegeleda. Esmalt üldinimlik teise mõistmise vajadus, tundetaip. See pole aga pelgalt kena, vaid ettevõtete jaoks oluline majanduslik kasu – mida erinevamad inimesed, seda rohkem ideid ja innovatsiooni.

Mõtteviiside paljususest võidavad kõik organisatsioonid. Õpitakse eri vanuses ja erineva taustaga inimesi koos hoidma – igaühel on oma eripärad, mida tundma õppides kaovad tobedad stereotüübid ja stambid. Ja last but not least – pole palju ettevõtmisi, kus vabakond, avalik sektor ja ettevõtjad korraldavad koos sündmusi üle Eesti, olles millegi poolt, mitte vastu.

Lennukad ja praktilised ideed

Ideede seas oli vähem ja rohkem lennukaid. Saagu need kõik kirja – äkki leiab keegi nende seast midagi kasulikku enda organisatsiooni jaoks.

Oleks rahalised võimalused piiramatud, võiks lennutada inimesi teiste rahvaste juurde, et juba koolilapsed saaksid ettekujutuse maailma mitmevärvilisest kultuurist. Reisimine avardab ja aitab maailma paremini mõista. Kuni annetused ei näita üheksakohalisi numbreid, peab igaüks oma võimaluste piires maailma avastama.

Vähemalt kuuekohalisi summasid läheks vaja ka Hollywoodi blockbusteri või Netflixi sarja tootmiseks, mis aitaks mitmekesisuse sõnumit levitada kinodes ja televisioonis. Rahalaeva saabumiseni vaatame kodumaise „Õnne 13“ kohalikult mitmekesist seltskonda, kuhu võiks lisanduda mõni uus värvikas karakter. Kino on iseenesest kõigile kättesaadav – filme vaadates tasub neis kujutatud mitmekesisusele tähelepanu pöörata.

Mõnevõrra kulukas oleks Eestisse maailma tippartistide toomine, et siis näiteks mitmekesisuse päeva kõneisikust Beyonce’i kontserti kõigil ekraanidel otse üle kanda.

Erirongid, droonid, erilennukid ja kosmoselaevad taevasse mitmekesiseid kujundeid loomas – miks mitte! Kunagi kindlasti, kui Elon Musk on oma tehnoloogiaid veelgi edasi arendanud.

Aga päriselt?

Hea muusika ja hea toiduga võidab alati sõpru. Keegi ideetajate seast käis isegi välja aforismina kõlava mõtte, et Mitmekesisus käib kõhu kaudu. Koostöös toidutegijate ja -kirjutajatega võib maailmale ringi peale teha, abiks nii rahvusköökide hõrgutisi pakkuvad toidukohad kui asjaarmastajad.

Kas oleks sündmuse formaat tänavatoidufestival? Meie laiuskraadil oleks aprillis tänavatel möllamine veidi riskantne, kuid on ju meie käes maailmarekord kaubanduspindade osas.

Toiduga seostus suur küsimus Mida sa endale sisse sööd? Nii otseses kui ülekantud tähenduses – milline toiduvalik, millise koostisega, kus toodetud jne, aga ka milliseid sõnumeid kugistad ja millised ei maitse, millist meediat tarbid hommikusöögiks, mida õhtuks?

Igal juhul oleks erinevad dieedid, rahvusköögid, esinejad, tantsud ja muusika midagi, mis aitaks mõista ja kogeda erinevaid kultuure rohkemate meeltega kui vaid nägemine.

Sellisele sündmusele võiks inimesi hea lapsevanemana kohale hõigata „Tulge sööma!“ ja igaühele pihku pista väikse kasuliku flaieri retsepti ja/või sooduskupongiga. Kindlasti saaks soovida head isu paljudes keeltes ja võimalusel ka väike amps pihku pista.

Juureniidistikuga kaetud maailm

Loome veebkeskkonna, kuhu kutsume kõiki Eesti inimesi märkima maailmakaardil oma päritolu, oma juured. Erineva värviga võiks olla märgid kohad, kus paiknevad sugulased praegu. Maakera keskpunkt paigutuks sel juhul kahtlemata Eestisse, kuid oleks ka selgelt näha meie seosed ja sidemed maailma teiste paikadega. Mis annaks parema pildi meie tänasest maailmast?

Ühtlasi võiksime niimoodi välja selgitada Eesti mitmekesisuse pealinna. Tallinn on kahtlemata rahvastikuliselt kõige kirjum, kuid konkurentsi tasakaalustamiseks lisame teisigi mitmekesisuse tunnuseid – loodusest suheteni, kontrastide rohkus arvutatuna inimeste arvuga. Lille-, kevade-talve-suve-sügise- jm pealinnad juba on, aga milline on meie mõnusalt mitmekesine Capital of Diversity?

Õiglase kaubanduse linnasid on Eestis vaid üks, Kärdla. Kuid mitmekesisuse linn ei peaks olema vaid üks – märgise saab välja teenida iga oma kandidatuuri esitav linn. Tingimused ja kriteeriumid peaks välja töötama, aga mitmekesisuse leppe partneritega on seegi töö teostatav.

Moodustuks mitmekesisuse kett nii linnadest kui inimestest. Balti kett oli, uus kett tulemas.

Naljaga teele!

Huvitava ja lõbusana kõlas idee sketšide roadshowst, kus esineksid nii kohalikud lõuapoolikud kui professionaalsed stand-up koomikud ja näitlejad? Muidugi vajaks selline ettevõtmine mõne vabatahtliku lavastaja sekkumist, sest kehva ja naljavaest etteastet ei taha keegi näha. Küll oleks aga lootust saada sedavõrd mitmekesist nalja, et rahvas saaks naerda Setost saarteni ja Narvast Valgani.

Sketše kuulama saaks inimesi meelitada kirjakandjate abil, kes jätavad imepisikese (keskkonnasäästliku) teate ja kõrvale lugemiseks luubi – miks mitte! Tule ja uuri! Vaata maailma!

Tartu Ülikooli etnoloogia, rakendusantropoloogia ja folkloristika osakonnad koguvad niigi päriselulisi lugusid, mitmekesisuse leppe raames võiks kõige rohkem mitmekesisusest rääkivad kokku panna ühte kogumikku. Mõni lugu leiaks esitamist ka roadshow raames.

Suured väiksed ideed

Samuti sai kirja hulk uitmõtteid ja kasutuskõlbulikke ideid, mille üle tasub mõelda nii üle-Eestilise kampaaniana kui kitsamalt enda organisatsioonis.

Kogume kirjutusvahendeid! Enamikul organisatsioonidest on enda logoga kirjutusvahendeid – kogume need kokku ja palume appi mõne kunstniku, kes looks sellisest mitmekesisest saagist ainulaadse taiese!

Kuvame projektoritega majadele sõnumeid, mis möödujaid mõtlema meelitaks.

Korraldame koolides rahvusköögi päevad.

Korraldame üle Eesti erinevatest tantsudest Flashmobe, mille filmime üles droonide abil.

Alati on küsimus, kuidas kõnetada inimesi solvamata ja solvumata? Mitmekesisus on teema, mida hõlpsasti kiputakse seostama vaid erineva nahavärvi või rahvusega. Aga oleme ju kõik erinevad, nii oma positiivsete oskuste ja omaduste kui vigade ja puudustega. Sõltuvalt olukorrast vajame abi või suudame seda ise pakkuda, peame hajutama eelarvamusi või tõestama ennast võõras rollis.

Kas on ette tulnud, et sa ei ulatu ülemise riiulini? Ei näe detailitäpselt ja käed on lugemiseks lühikeseks jäänud? Oled tundnud enda nahavärvi liiga tumeda või liiga heledana? Blond juus tekitab ühesuguseid ja punane juus teistsuguseid eelarvemusi?

On palju küsimusi, mis annavad kätte õige teeotsa, mis juhatavad lahendusteni ilma solvamata ja solvumiseta. Vastused osutavad, et igaüks meist on erinev ja ainult me ise saame midagi muuta. Alustuseks osaleda mitmekesisuse päeval.

Aitäh kõigile osalejatele! Kui leidsid siit mõne põneva mõtte, mida edasi arendada, siis anna sellest meilegi teada. Kui sul on aga mõtteid, mida tahaksid teistega jagada või mitmekesisuse päeva korraldajatele soovitada, siis pane head mõtted teele!

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus #mitmekesisuse-kokkulepe #mitmekesisuse-paev
Ostukorv