Tule Festheartile!

Oktoobri alguses toimub Rakveres Eesti esimene LGBTI filmifestival Festheart, mille raames on võimalik nautida maailma filmikunsti, pidada sisukaid debatte ja avaldada arvamust LGBTI kogukonda puudutavatel teemadel. Festivali eesmärgiks on ühisosa leidmine erinevate ühiskonnagruppide vahel. Festivali avab filmi “Tom of Finland” Eesti esilinastus. See on linateos, mille Soome valis muuseas võõrkeelse filmi Oscari kandidaadiks. 

Kaader filmist “Tom of Finland”

Terve festivali põhiprogramm on koku pandud eriilmelistest ja tugevatest filmidest. Mainimist väärivad näiteks Rootsi transsoolise noore lugu “Midagi peab purunema”, enesessevaatav draama “Õnnistatud maa” ja tõsieluline lastefilm “Rara”. Festheart on pannud kokku ka noorteprogrammi, kuhu kuulub lisaks filmidele veel Eesti LGBT Ühingu korraldatav arutelu “LGBT noored kogukonnas”, kus sõna võtavad LGBT+ kogukonna noored ise. 

Festivali teisel päeval, 7. oktoobril kell 12 ootame kõiki arutlema Eesti ja Soome viimaste aastate arengute üle seksuaalvähemuste võrdsete õiguste riiklikul tunnustamisel. Arutelu “Kooseluseadus – kas samm abieluvõrdsuse poole?” võtab fookusesse Soome ja Eesti viimaste aastate arengud seksuaalvähemuste õiguste riiklikus tunnustamises. Eestis kehtib ligi kaks aastat kooseluseadus, kuid selle muretut kasutamist piirab rakendusseaduse puudumine. Selle aasta märtsis jõustus Soomes sooneutraalne abieluseadus. Tegu oli esimese seadusega Soomes, mis sai alguse kodanikuliikumisest, mille toetuseks koguti ligi 200 000 allkirja.

Räägimegi, mida mainitud seadused on tegelikult neis riikides kaasa toonud ja mis osas jääb veel vajaka selleks, et tagada kõikidele inimestele võrdsed õigused olenemata nende peremudelist. Arutelu toimub Inimõiguste keskuse ja Soome saatkonna koostöös, teemat arutavad Anna Laine (Soome Instituut), Kari Käsper (EIK), Kristiina Raud (LGBT Ühing) ja Liisa Linna (Advokaadibüroo Hedman Partners & Co). Modereerib Alvar Ameljushenko. Arutelust toimub Facebooki laiv-ülekanne ürituse lehel.

Lisaks LGBT Ühingu arutelule ning EIKi ja Soome saatkonna ühisarutelule toimub veel kohtumine ja vestlus “LGBT+ ja inimõigused Venemaal” Aleksei Sergeeviga, kes on aktivist Peterburist ja tegutseb organisatsioonis Alliance of Straights & LGBT for Equality (Альянс гетеросексуалов и ЛГБТ за равноправие).

Kogu info Festhearti lehelt

PS Meie võtame kaasa toetajasärgid, sina võta sula!

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#keskus #vordne-kohtlemine
Ostukorv