Hiplife blogi: „Ma ei taha surra lämbudes maa all”

Egert peab Ghanast blogi, loe miks ja kui kauaks ta seal on.

Olukord illegaalse kullakaevandmise rindel on ikka kriitiline. Nagu eelnevalt olen kirjutanud, kehtib valitsuse keeld seda teha (95% Ghana kullakavandustest on illegaalsed ehk, igaüks võis minna ja kaevata) ning inimestel on selle poliitilise otsuse osas kahetised tunded. Hetkel on keeld tekitanud kriisi, linnades ja külades, kus kullakaevandamine on põhiline tulu allikas, on sagenenud relvastatud röövide ning varguste hulk. Oma tulu on kaotanud nii kulda kaevandavad inimesed kui poed, hotellid ja baarid.

Illegaalne kaevandamine on väga ohtlik nii töötajatele kui ka loodusele ning see oli ka üks põhjustest, miks see keelati. Tihti töötavad kaevandustes ka alaealised ning üks neist kaevuritest, Fenn, oli nõus oma kogemustest rääkima.

Millal sa kullakaevandusse tööle läksid ja mida sa seal tegid?

Mu vanematel polnud raha, et mu hariduse eest maksta, seega läksin 15-aastasena kullakaevandusse tööle. Alustasin kõige kergema ja turvalisema tööga – maapealse liiva puhastamisega.  

Kullakaevandamine maa peal ehk liiva pesemine

Just sellist tööd teevad kaevandustes tihti alaealised. Märkasin kiirelt, et selle tööga raha ei teeni, ning proovisin vee seest kulda otsida. See oli liiga raske ja ma ei suutnud sellist tööd kaua teha, seega liikusin edasi maaalusesse kaevandusse.

Kullakaevandamine vees, füüsiliselt kõige raskem viis kulda kaevandada

See on väga ohtlik töö, kuna kaevandus võib sisse variseda, aga sellega teenib rohkem raha. Tavaliselt oleme kaheksaliikmelises meeskonnas, ühed lähevad tööle kell kuus ja saavad vabaks kella kolmest ja siis läheb teine grupp alla ja tuleb välja südaööl.

Kas kaevanduses õnnetusi ka juhtus?

Minuga on juhtunud kaks korda tõsisem õnnetus, seda kahe aasta jooksul, aga olen näinud paljusid surmasid pealt. Tüüpiline õnnetus on see, et maa all olles variseb kaevandus kokku. Kui see juhtub, kutsutakse kohale ekskavaator, mille abil maa lahti kaevatakse ning mehed välja aidatakse. Peale esimest õnnetust hakkasin mõtlema, et see töö on ikka väga raske. Olin seal olnud kaks aastat ja mõtlesin omaette, et miks ma siin olen ja miks ma oma eluga nii riskin? Arutlesin teistega ja sõber ütles, et meil pole piisavalt raha, et sellest loobuda. Helistasin ka oma emale ja ta palus, et ma koju tuleks ja enam oma eluga ei riskiks. Ma vanematele ei öelnud, aga otsustasin korra veel proovida.

Kaevandamine maa all, millega teenib kõige rohkem raha

Mis pani sind sellest tööst lõpuks loobuma?

Töötasin veel paar nädalat ning siis toimus teine varing, see oli väga suur. Olime seal maa all kaheksakesi ning õhku enam ei jätkunud, samuti polnud ekskavaatorit, mis meid maa alt välja tooks. Ootasime, kuni seda linnast toodi, võttis aega 3-4 tundi, neli kaevurit lämbusid enne päästmist ära. Peale sealt eluga pääsemist ma otsustasin, et seda tööd ma enam ei tee ja pean õnnelik olema, et elus olen. Küsisin oma ülemuselt oma palka, et tagasi koju minna. Kuna palka saame iga kolme nädala tagant, siis oleksin pidanud veel nädala töötama, et raha kätte saada. Otsustasin, et seda ootama ma ei jää, ning läksin koju tagasi.

Milliseid kaitsevahendeid te kaevanduses kasutasite?

Füüsilisi turvavahendeid eriti ei ole, kuna peaksid ise need ostma. Selletõttu usutakse muid esoteerilisi lahendusi. Näiteks kasutame me palju tsu-tsu’d. Sa lähed vaimuliku juurde ja ütled, et sa töötad kaevanduses ja sa tahad kaitset. Ta annab sulle sõrmuse, kuhu on tsu-tsu sisse pandud. Kui oled kavanduses ja midagi on juhtumas, näiteks varing, hakkab sõrmus pigistama ja siis pead kaevandusest välja ronima. See on meie usk ja mõnikord see ka aitab.

Mis sulle veel selle töö juures ei meeldinud?

Mulle ei meeldinud seal ka pidevad kaklused. Eriti tekkisid need siis, kui sa kellegi teise kaevatud maaalusesse kaevandusse läksid, kui sa oma kaevandusest kulda ei leidnud. Mulle ei meeldi füüsiline kontakt, aga kaevandustes olid kaklused igapäevased.

Samuti toodi kaevandustes jumalatele ohvreid, et kulda rohkem leida. Kui sa iga päev lähed tööle ja juba nädal aega kulda ei leia, hakatakse mõtlema, et jumal nõuab ohvreid. Tihti valitakse meeskonnast kõige nõrgem mees ja tema ohverdatakse jumalale. Kui ta on maa all, kukub talle näiteks kivi pähe või midagi sellist. Tihti ei panda ka selle ühe mehe kadumist tähele, kuna nad võivad olla pärit mõnest teisest linnast. Kõige selle pärast kutsutakse kulda siin ka veriseks rahaks.

Kullakaevandustes ei tööta vaid mehed, ka naised kannavad kivisid, samuti on piirkondades suur prostitutsiooni pakkumine.

Mis sa tegid peale kullakaevandustes töötamise lõpetamist?

Tagasi tulles läksin uuesti kooli, et lõpetada keskharidus. Samuti hakkasin tagasi tulles surfamist õppima, tegin seda igal nädalavahetusel, kui kooli ei olnud. Seda tegin ühe eurooplase juures, kes avas siin hotelli ning surfikooli, ta andis mulle ka tahvelarvuti, et saaksin DJ-ks õppida ja muusikaga tegeleda. Töötasin tema juures kaks aastat, andsin surfitunde ja õhtul mängisin muusikat. Tulin sealt ära, kuna ta ei tahtnud mulle palka maksta, väites, et on mind koolitanud, seega peaksin tasuta tööd tegema. Peale seda avasime sõpradega oma surfikooli, kus praegu töötan, seal läheb päris hästi. Saan ka ülikooli jaoks raha kõrvale panna, kuna mängin nädalavahetuseti hotellides muusikat.

Fenn oma surfikooli ees

Kas su sõbrad töötavad ikka veel kaevandustes?

Jah, aga praegu nad seda teha ei saa, või kui teevad, siis on see veel ohtlikum. Kuna valitsus keelas illegaalse kullakaevandamise, siis igal hetkel võib sõjavägi tulla ja kui nad kätte saadakse, siis nad vahistatakse. Samas nende peredel on süüa vaja, seega nad otsivad kohti, mis asuvad tiheda metsa sees, kuna sõjavägi sinna kontrollima ei lähe.

Minu sõbrad pole ka nii rikkad kui hiinlased, kes tihti reidide ajal end välja ostavad (annavad politseile altkäemaksu). Samuti, kui sa maksad piisavalt, siis öeldakse sulle, millal reid tuleb ja saad sellel päeval mitte kaevandama minna.

Mu sõbrad ei saa kaevanduse tööst loobuda, kuna nad pole koolis käinud ja Ghanas on see ainuke koht, kus sa tööd saad, kui sul haridust pole. Muidugi olen neid veennud, et nad selle tegevuse lõpetaks, aga nad ütlevad, et koolis käimisega toitu lauale ei osta.

Puhastatud kuld, mille nimel oma eluga igapäevaselt riskitakse

Mis sa arvad valitsuse praeguse poliitikast keelata illegaalsed kullakaevandused?

Ma olen valitsusega pooleldi nõus – midagi tuleb teha, kuna meie loodus ja joogivesi kannatab. Aga ma pole nõus sellega, kuidas nad seda teevad. Nad peaks keelama hiinlastel kaevandamise, kuna nemad kasutavad suuri masinaid ja rikuvad meie metsad ja vee. Kohalikud kaevandavad vaid oma kätega ja väikeste vahenditega. Seega on vaja seada mingid tingimused, et need, kes soovivad, saaksid oma tööd edasi teha. Peale keeldu on paljud kaevandustes töötanud hakanud pätiks ning narkootikume müüma hakanud, kuna raha on vaja teenida.

Kahjuks ei mõtle kullakaevandajad ka homsele, seega nad ei pane raha kõrvale ja neid pole sääste. Kes on säästnud, elavad selle aja üle.

Mida tulevikult ootad?

Tegelikult ei meeldi mulle alati ka surfata, mônikord on vesi nii külm ja siis pean sinna vette minema, et tundi anda. Praegu teen seda, et raha koguda ülikooli jaoks, tulevikus soovin õppida IT-d.

Riigi kampaania lõpetamaks illegaalsed kaevandused

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#ghana
Ostukorv