Inimõiguste Keskus võõrustas oma esimest kogukonnapraktikanti

Kogukonnapraktika on koolide ja vabaühenduste koostööprogramm, mille käigus gümnaasiumiõpilased lähevad ühiskonnaõpetuse aine raames mõnda vabaühendusse kümnetunnisele praktikale. Uued oskused, teadmised ja hoiakud aitavad noorel kasvada aktiivseks ühiskonnas osalejaks.

Meie juures käib praktikal Riina Tallinna Saksa Gümnaasiumist, kes aitab meil toimetada Inimõiguste giidi, otsida internetist vihakõnet ning on abistamas meid ka Mitmekesisuse päeva raames. Küsisime Riinalt mõned küsimused, et temaga paremini tuttavaks saada. Ta kirjutab endast järgmiselt:

Mina olen Riina Joamets, 19-aastane ning lõpetan peagi oma kooli – Tallinna Saksa Gümnaasiumi. Minu isikust saab hea ettekujutuse, kui mainida märksõnu nagu ajalugu, loodus, muusika ning ujumine. Iga eeltoodud sõna varjus peituvad kaunimad viisid, kuidas ma oma vaba aega nautida võin.

Seoses kogukonnapraktikaga avanes võimalus kogeda tööd Eesti Inimõiguste Keskuses, millest ma ka kinni haarasin. Olgugi, et vabaühenduse valik tundub paratamatult olevat veidi õnnemäng, ei olnud minu otsus EIKi kasuks juhuslik. Olen seadnud sihiks õppida sotsioloogiat Tallinna Ülikoolis ning sealt edasi õppida Saksamaal. See ala on püüdnud mu pilgu, kuna leian, et inimesed, ühiskond ja selle areng on hämmastav protsess ning selle tagamaid mõista avardaks mulle maailma, mida näen küll iga päev, kuid tõeliselt tajuda ei oska.

Miks siis otsus EIKi kasuks? Seal, kus on inimesed, ei puudu ka nende loomulikud õigused. Või nii peaks see vähemalt olema. Inimõigused on miski, mille peale ma igapäevaselt ei mõtle, kuna selleks ei tundu lihtsalt vajadust olevat. Õigus elule, õigus vabadusele – need on nii loomulikud igapäevaelu osad. Siiski, organisatsioon nagu EIK ei saa eksisteerida põhjuseta. See paneb mind mõtlema maailmast, milles elan, kuid mida ma järelikult üldse ei tunne. Seetõttu oligi mul soov näha, kuidas aidatakse seda osakest maailmast, millega mina peaaegu üldse kokku puutunud ei ole.

Praktika jooksul olen saanud kogeda, kui väike on see vabaühendus, mis kontrastis millegi nii suure nimel võitleb, nagu seda on loomulike õiguste tagamine ning võrdsest kohtlemisest teadlikkuse tõstmine. Mul on olnud ka võimalus lüüa kaasa projektis, mille eesmärgiks on leida vihakõnet, mis iseenesest on lausa põnev, kuid millega tegeledes tuleb välja taaskord maailma kurvem ning süngem pool, mis tundub nii uskumatuna, kuid on samas reaalne.

Ma tänan selle hariva ning paljugi juurdeandva kogemuse eest, mida EIKi sõbralikud liikmed mulle naeratus näol pakkusid!

Meie omakorda täname Riinat asjaliku panuse eest meie töösse ning soovime edu edasistes tegemistes.

Loe kogukonnapraktikast lähemalt siit.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus
Ostukorv