Vitsur: Mitmekesisuse arendamise suurimaks takistuseks on kvartalikapitalistide suur osakaal Eesti majanduses

Eile toimus Tallinnas seminar „Kas mitmekesisuse edendamine ettevõtetes võiks olla Eesti järgmine arenguhüpe?“, kus olid fookuses ühiskonnas täna ja tulevikus aset leidvad olulised demograafilised muutused ning nende mõju ja võimalused ettevõtetele.

Arutelu leidis aset Tallinna Tehnikaülikooli projekti „Mitmekesisus ettevõtetes“ raames, mille eesmärgiks on tutvustada mitmekesisuse edendamisest tekkivad positiivseid tagajärgi nii ettevõtetele kui ühiskonnale laiemalt.

Projekti üks eestvedajatest Kelly Grossthal TTÜ-st selgitas, et mitmekesisuse näol  on tegu kõigis inimestes peituvate eripärade rakendamisega majanduslikuks eduks. „Teisalt tähendab see ka nende eripärade austamist ning organisatsioonikultuuri, mis põhineb võrdsel kohtlemisel. Eestil on küll veel kaasatud ühiskonnani pikk tee käia, kuid kena algus on tehtud,“ lisas Grossthal.

Arutelul ettekande pidanud majandusteadlane ja LHV majandusekspert Heido Vitsur tõdes, et mitmekesisuse teema on Eestile äärmiselt oluline ja sellest tuleks rohkem rääkida kasvõi juba meie ees seisvatel demograafilistel põhjustel: „Enam ei ole üleliigseid inimesi, vaid on tarvidus rakendada inimesi nii, nagu nende potentsiaal seda eeldab. Üha enam tuleb ka tööturul arvestada inimeste võimete mitmekesisusega ning võimaldada näiteks paindlikku tööaega. Vaid nii saab Eesti liikuda nende riikide majandusmudelite poole, mida eeskujuks peame ja kelle võimekust ning uuendusmeelsust imetleme.“

Lisaks tõi Vitsur välja, et mitmekesisuse arendamise suurimaks takistuseks on nn. kvartalikapitalistide suur osakaal Eesti majanduses. Ehk siis need ettevõtted, kelle peamine eesmärk on kiire kasum, mitte aga ettevõtte pikaajaline areng, innovatsioon ning seeläbi saavutatud kasv ja kasum. „Tegelikult peaksid ettevõtted juba täna mõtlema, kes on need inimesed, kes nende ettevõttes töötavad 5, 10 või isegi 20 aastases plaanis, sest traditsiooniline tööturg, kust palgata, on oluliselt muutumas ning senini tööturu peavoolust kõrvale jäänud elanikegruppide roll üha tähtsustub,“ rõhutas veel Vitsur.

Mitmekesisuse teema edendamine Eestis jätkub 30. oktoobril toimuva iga-aastase Eesti ettevõtete Mitmekesisuse kokkuleppe allkirjastamisega. Mitmekesisuse kokkulepe algatati Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituudi võrdse kohtlemise projekti „Erinevus rikastab“ edendamise raames, mida kaasrahastavad Euroopa Komisjon, sotsiaalministeerium ja TTÜ õiguse instituut.

Eelmine aasta allkirjastasid kokkuleppe 17 ettevõtet: AASK Consult, Absolute Recruitment, Babyland, Baltic Relocation Services, Cherry.ee, Concordia advokaadibüroo, Edelweg, Eesti Rahvusvaheline Kool, Kontuur Leo Burnett, MTÜ Looduselust, Manpower Eesti, Microsoft Eesti, Novartis Eesti, Scandic Hotels Eesti, Skanska EMV, Swedbank ja Kaubamaja AS.

Lisainfo:
Kelly Grossthal
Tallinna Tehnikaülikool
Mitmekesisus ettevõtluses
kelly.grossthal@ttu.ee

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus
Ostukorv