Pagulaspäeva kogukonnafestival tähistab inimlikkust ja kultuurilist mitmekesisust

20. juunil tähistame üleilmset pagulaspäeva. Kui tavaliselt teevad pagulasteemadega seotud uudised meele kurvaks, siis see päev on pühendatud rõõmule ja lootusele. Kutsume kõiki pagulaspäeva kogukonnafestivalile tutvuma erinevatel põhjustel Eestisse jõudnud inimestega!

Pagulaspäeva kogukonnafestivali eesmärk on näidata üles solidaarsust siia jõudnud inimeste suhtes. Pagulastega seotud hirmude ja ebakindluse hajutamiseks kutsume kõiki festivalile, et omavahel tuttavaks saada – rääkida näost näkku, kuulata muusikat, maitsta  toite, uudistada käsitööturul. Tunneme üheskoos rõõmu mitmekesisest õhtust, mis pakub killukesi Keeniast, Georgiast, Süüriast, Togost, Türgist, Afganistanist, Ukrainast ja Tadžikistanist!

Tule ja saa tuttavaks Aliga, kes on pidanud põgenema Talibani režiimi eest Afganistanist. Või uuri, millest unistab Türgist pärit Celal, kes õppis eesti keele selgeks ühe aastaga ja töötab nüüd matemaatikaõpetajana. Lähis-Ida värve ja maitsed pakub rõõmsameelne Shireen Süüriast, kes soovib avada oma väikese kohviku, kus tutvustada inimestele araabia kultuuri ja kööki. Et ühe mõnusa koosviibimise juurde käib kindlasti muusika, siis oleme õhtu helimaastikke looma kutsunud Kiievist pärit Arthur Mine’i – multiinstrumentalisti ja helilooja, kes loob nii elektroonilist- kui ka klaverimuusikat.

Pagulaspäeva hakati tähistama poole sajandi möödumisel 1951. aasta ÜRO Pagulasseisundi konventsiooni vastuvõtmisest. Ühtlasi on see päev, mis annab meile võimaluse osa saada siin elavate põgenike kaasatoodud kultuuridest, neilt õppida ja tugevdada kogukondlike sidemeid. Ja ennekõike tähistada nende inimeste vaprust, kes on pidanud ette võtma teekonna karmist reaalsusest teadmatusse.

Inimõiguste keskus korraldab pagulaspäeva kogukonnafestivali koostöös nelja organisatsiooniga, kelle seas juba 22 aastat tegutsenud humanitaarabiorganisatsioon Eesti Pagulasabi, mitmekesise muusikaprogrammi ja avatud mõtlemise poolest tuntud Sveta Baar ning IWNE (International Women’s Network In Estonia), mis toetab ja võimestab Eestisse jõudnud haavatavas olukorras naisi.

Inimõiguste saadikute võrgustiku tegevusi rahastab Euroopa Majanduspiirkonna toetuste Aktiivsete Kodanike Fond, mille operaatoriks Eestis on Avatud Eesti Fond koostöös Vabaühenduste Liiduga.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoiguste-saadik #koostoo #pagulased
Ostukorv