Tähistasime inimõigusi ja mitmekesisust värvikireval festivalil

Laupäeval, 25. juulil tulid kokku sajad head inimesed Sveta baari juurde, et avaldada toetust inimõigustele ja Eesti mitmekesisusele ning saada osa mõnusast festivalimelust, heategevuslikust kunsti- ja kirbuturust ning muusikaelamustest. Toimus värvikirev ühepäevane festival Ühine! (Vaata pilte ja loe täpsemalt meeleolukast festivalist.)

Tänu armsate inimõiguste saadikute Saara ja Keio toele oli ka keskus oma info- ja nännilauaga festivalil esindatud. Päev möödus seal sisukalt, jagades infomaterjale ja kogudes annetusi: inimesed uurisid meie tegemiste kohta ning paljud soetasid endale inimõiguste toetaja särke ja sokke. Mõned korrad astusid meie laua juurde ka inimesed, kes väljendasid oma skeptilisust inimõiguste suhtes, kuid hea sõna ja selgitusega saime loodetavasti neilegi abiks olla. Suur tänu Saarale ja Keiole, ilma kelleta poleks keskus saanud festivalil nii suurel määral osaleda!

inimõiguste saadikud
Inimõiguste saadikud Saara ja Keio

Sisulised ja vajalikud aruteluringid

Keskuse jurist Uljana Ponomarjova modereeris arutelu “Kas rahvusel on iseloom?” Paneelis osalesid Irene Käosaar integratsiooniametist ja Jüri Allik Tartu ülikooli psühholoogia instituudist. Palju räägiti stereotüüpidest ja sellest, kuidas need ühiskonda ning konkreetseid inimesi mõjutavad. Osalejad nõustusid, et stereotüübid enamasti ei vasta tegelikkusele, kuid tihti hakkavad meie elu ümber kujundama. Inimese identiteet ei sõltu aga ainult inimese rahvusest, vaid ka inimestest tema ümber, keskkonnast, töökohast, keeleruumist ja paljudest muudest faktoritest, mis elu jooksul muutuvad. Täpselt samamoodi nagu muutub maailm meie ümber, muutub ka meie identiteet.

uljana ja festival Ühine
Uljana juhtimas arutelu ““Kas rahvusel on iseloom?”

Keskuse ekspert Kelly Grossthal osales arutelul “Kas töökeskkonnas saab olla austust mitmekesisuse vastu, kui ühiskonnas seda napib?”, mida modereeris Vabaühenduste Liidu huvikaitsejuht Alari Rammo. Paneelis arutasid osalejad töökeskkonna ja ühiskonna mõjude üle. Mare Heinluht Swedbankist tõdes, et nende ettevõtte väärtusbaas on paigas ja mitmekesisus on üks alusväärtusi. Keskuse ekspert Kelly tutvustas näiteid, kuidas ühiskondlikud probleemid on jõudnud ka tööandjate lauale ning inimõiguste keskuse mitmekesisuse konsultant Reet Trei tõdes, et suurim murekoht tänasel tööturul on vanusega seotud eelarvamused.

kelly ühine festivalil
Kelly mitmekesisuse arutelul

Siiras tänu korraldajatele ja inimõiguste toetajatele!

Festivali korraldajad olid ära teinud suurepärase töö, publikut jagus ja laval esinenud artistid edastasid lisaks muusikale ka endale südamelähedasi inimõigustega seotud sõnumeid. Õhtusele Sveta peole tagas sissepääsu annetus meie keskusele, mis oli korraldusmeeskonna järjekordne imeline toetus inimõiguste arengule Eestis.

Õhtu lõpuks oli tunne imeline ja soe. Ajal, mil populistid ja paremäärmuslased näevad palju vaeva, et inimõiguste olulisust vähendada, tuleb kokku kamp noori ja korraldab kaaluka festivali inimõiguste toetuseks. Tänaseni on natuke tunne, et polegi nagu sõnu, millega toimunut ja noorte pealehakkamist kirjeldada. Inimõigused ei ole ideoloogia, inimõigused on normaalne elamise viis, kus meie kõigi mitmekesisus ja õigus õnnele on austatud. Üritust korraldanud noored andsid lootust, et tulevik saab meil olema helge. Aitäh selle nii sooja ja ühtse tunde eest!

kelly ja evert
Kelly ja festivali korraldaja Evert Poom

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#annetused #erinevus-rikastab #inimoigused-eestis #keskus #mitmekesisus #vordne-kohtlemine
Ostukorv