Kümnendas podcasti osas küsime, kas vanus on ikka vaid number

Inimõiguste podcasti kümnes ja ühtlasi selle aasta viimane osa võtab luubi alla vanussurve (ageism) ja vanuselise tõrjumise teemad. Stuudiokülalised on sel korral sotsioloog ja majandusteadlane Iris Pettai ning ajakirjanik Aimar Altosaar, kes on hariduselt sotsiaalpsühholoog, kuid olnud varem aktiivne nii poliitikas kui vabakondlikus tegevuses.

Vanus on küll justkui vaid number, kuid samas näitavad mitmed uuringud, et juba alates 40. eluaastast  muutub uue töö leidmine keerulisemaks ja inimesed kogevad rohkem vanusest tingitud ebavõrdset kohtlemist. Eriti tugevalt puudutab vanuselise tõrjumise teema 50+ inimesi. Nii näiteks töötavad 50-aastased ja vanemad üle kahe korra sagedamini lihttöölistena ning on vähem hõivatud juhtivatel kohtadel ja spetsialistidena. Diskrimineerimist soosivad stereotüübid, nagu vanemad inimesed oleksid alandlikud, haiged, tehnikavõõrad, väsinud, arengupidurid, vingujad ega taha õppida. Stereotüüpidega on aga tedagi nii, et mõne puhul need kehtivad, kuid paljudele teevad alusetult liiga. Tõrjutud inimesi tabab vaesus, kaasnevad sotsiaalsed ja psühholoogilised pinged. Lisainfot vanuselise tõrjutuse kohta leiab meie kodulehelt.

Kui siia lisada fakt, et Eesti pensionäride vaesusrisk on Euroopa Liidu kõrgeim, siis küsimegi saates, miks me oma kuldsesse ikka jõudnud inimestega niimoodi käitume ja kelle käes on lahenduste võti? Positiivse poole pealt toovad saatekülalised välja, et üha enam on siiski ka tööandjaid, kes kogemusi väärtustavad ja positiivne on seegi, et teema leiab üha rohkem ühiskondlikus debatis kajastust.

Kuna vanuse teema puudutab meid kõiki, ja paljusid erinevaid eluvaldkondi, siis on seekordne saade tavapärasest pikem ning kestab pea tunni. Mõnusat kuulamist ja kauneid pühi!

Podcasti leiad SoundcloudistiTunes’ist ja Spotify’st.