Aasta eurooplane Dmitri Rõbakov

Eesti Inimõiguste Keskuse algusaastatel meie nõukogu liikmeks olnud Dmitri Rõbakov pälvis Euroopa Kodaniku auhinna. Aastaid Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasiumis ja Tallinna Juudi Koolis ajalugu ja ühiskonnaõpetust õpetanud Rõbakov ütles, et kriitilise mõtlemise kasvatamine aitab noortel vastu seista praegusele populismilainele.

Dmitri Rõbakov on mitmete tiitlitega tunnustatud ja õpilaste seas armastatud õpetaja, kes sai Euroopa kodaniku medali Euroopa Liidu arengute tutvustamise eest. Euroopa Parlamendivalimiste eel õpetab ta õpilasi ära tundma populismi, mille ohtlikkusest kõneleb näiteks eelmise sajandi ajalugu. Rõbakovi sõnul on Eesti poliitikas populismi õnneks vähem kui Lõuna-Euroopas.

„Peamine, millele ma olen kõige rohkem tähelepanu pööranud, on kriitilise mõtlemise kasvatamine,“ ütleb Rõbakov Aktuaalsele Kaamerale antud intervjuus, „et õpilased suhtuksid kriitiliselt tohutusse populismilainesse, nii paremalt kui vasakult tiivalt. Et nad oleks võimelised ise otsustama.“

AK palvele kommenteerida Isamaa kavatsust muuta lasteaiad ja koolid eestikeelseks nii vene kui eesti emakeelega lastele, soovitas Rõbakov poliitikutel tegeleda pigem Eesti majandusele lisaväärtuse loomisega. Ta sõnul on ka haridusküsimused majandusega otseselt seotud, kuid Eesti venekeelsete koolide sulgemine ei ole Eesti probleem number üks.

Rõbakovi hinnangul on järgimist väärt eeskujuks Kalamaja kool, kus on vahetu kontakt eesti ja vene õpilaste vahel. Rõbakov ise on käinud venekeelses lasteaias ja koolis ning õppinud sellise õpetaja käe all, kes pani lapsed eesti keelt ja kultuuri armastama. Hinnatud õpetaja sõnul on Eesti patrioodi kasvatamine võimalik ka heas koolis, kus on kõrvuti nii eesti, vene kui inglise keel, näiteks Juudi koolis ja Kesklinna gümnaasiumis on tegelikult juba kolm õppekeelt.

Euroopa Kodaniku auhinda annab igal aastal välja Euroopa Parlament ning selle saab kokku viiskümmend inimest ja organisatsiooni. Dmitri Rõbakovi kandidatuuri auhinnale esitas Europarlamendi saadik Urmas Paet.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#erinevus-rikastab #inimoigused #mitmekesisus #vordne-kohtlemine
Ostukorv