Milline on sobivas vanuses töötaja? Noored juhid Koduekstra näitel

Maret Härm-Tilk, Koduekstra OÜ personalijuht

Koduekstra töötajate hulgas on väga erinevas vanuses töötajaid. Meie noorim on hetkel 18 aastat vana ja meie vanim töötaja 67-aastane. Lisaks võtame igal aastal nii suveperioodiks kui ka aastavahetusperioodiks tööle nn „hooajalisi“ töötajaid, kelleks on vahel ka alaeallised. Eelmisel suvel olid meie Viimsi keskuses asuvas kaupluses ka malevlased Viimsi õpilasmalevast.

Erinevas vanuses on ka meie kaupluste juhatajad. Neist noorim on 24-aastane ja vanimad 60-aastased. Koduekstra Nõmme kaupluse juhtaja Liis Sideljov on üks meie noortest kaupluse juhatajatest, kelle üle oleme väga uhked. Liis tuli Koduekstrasse tööle pisut vähem kui viis aastat tagasi. Juba kuus kuud hiljem sai Liisist kaupluse vahetuse vanem ning veidi rohkem kui kaks aastat pärast seda asus ta kaupluse juhataja ametikohale – ta oli siis 22 aastane.

Pean tunnistama, et olime enne otsuse tegemist üsna kahtlevad. Kaalusime päris pikalt, kas usaldada nii noorele inimesele kaupluse juhatamine ning kas ta ikka tuleb toime. Vastutus ja risk on väga suured. See eeldab väga erinevaid oskusi ja teadmisi, võimet vastu võtta otsuseid ja teha pikaajalisi plaane, ta peab tulema toime nii püstitatud tulemuste saavutamisega kui ka meeskonna juhtimisega.

Pärast pikka kaalumist otsustasime anda selle võimaluse just Liisile, vaatamata tema noorele eale. Sellisele otsusele kallutas tugevalt fakt, et lisaks väga headele töötulemustele oli Liis äsja kiitusega lõpetanud Tallinna Teeninduskooli müügikorralduse eriala. Õppimise ajal oli Liis olnud eelnevalt praktikal oma töökohas Nõmme Koduekstras. Otsust tehes arvestasime tema oskusi, väljaõpet, isikuomadusi ja ettevõttesisest töökogemust – need olid suurema kaaluga kui vanus.

Oluline on pakkuda alguses tuge ja nõu

Tuli ette olukordi, kus noor kaupluse juhataja vajas julgustamist ja toetust. Liis oli julge nõuandeid küsima ja ei häbenenud tunnistamast, kui kõik kohe alguses välja ei tulnud.  Olime juba ette arvestanud, et nii vastutusrikkasse rolli astunud noor inimene vajab tuge. Liis kohanes kiiresti ja muutus järjest enesekindlamaks. Praeguseks on temast saanud tugev kaupluse juhataja. Seega on paari aasta tagune otsus anda kaupluse juhtimise võimalus väga noorele inimesele, end õigustanud.

Liis on rääkinud, et kliendid ja koostööpartnerid on nii mõnelgi  korral palunud tal mõne probleemi tekkimisel kutsuda kohale juhataja. Kui Liis on vastanud, et tema ongi juhataja, siis on ta sageli puutunud kokku küsija imestuse ja hämmeldusega.

Koduekstra kauplustes on ka teisi väga noori juhatajaid, näiteks Viljandi Centrumi kaupluse juhataja Karen Jaanov on praegu 26 aastane. Tema karjäär Koduekstras sai sarnaselt Liisiga alguse müüja ametikohast veidi rohkem kui viis aastat tagasi. Sealt edasi sai temast vahetuse vanem, siis juhataja asendaja ning edasi juba kaupluse juhataja. Vahepeal oli Karen lapsehoolduspuhkusel ja nüüd tagasi kauplust juhatamas.

Ühest meie kaupluse väga noorest juhatajast on tänaseks saanud aga Koduekstra peakontori töötaja, kes vastutab selle eest, mida meie kauplused müüvad.

Näe inimest, mitte vanust!

See, keda peetakse vanaks ja keda nooreks, sõltub suures osas ühiskonnast ja kultuurist. Samuti sõltub vanuse tunnetus ka hinnangu andja enda vanusest. Tänapäeval räägitakse küll palju sellest, et inimestel on õigus võrdsele kohtlemisele hoolimata vanusest, kuid praktikas esineb siiski sügavaid eelarvamusi nii noorte kui ka vanade kohta. Arvatakse hästi teadvat, millist käitumist ja tööd peetakse teatud vanuses sobivaks ning millist mitte.

Nooremate inimeste kohta on üks levinumatest eelarvamustest, et väga noored töötajad ei ole lojaalsed ega püsivad, neil on vähene vastutustunne ning põhjendamatult kõrge enesehinnang. Kardetakse, et noor naine saab varsti lapse ning seega jääb töö tegemata ja tuleb asuda uut töötajat otsima. Vanemate inimeste suhtes on aga liiga levinud hoiak, et nad ei ole innovaatilised ega õppimisvõimelised. Leitakse, et vanem inimene ei suuda enam muutustega kohaneda ja on liialt vanades harjumustes kinni. Samuti eeldatakse, et vanem inimene on tihemini haige. Nii võibki juhtuda, et inimene jäetakse vanuse tõttu tööle võtmata või edutamata.

Eelarvamused võivad ühel hetkel viia diskrimineerimiseni. Võidakse hakata eelistama teatud vanusegruppi ja tõrjuma samal ajal teist. Kui seda tehakse ka teadmatusest, kasutatakse eelarvamusi ja stereotüüpe kahjuks ka diskrimineeriva käitumise õigustamiseks.

Tegelikkuses esineb vastutustunde puudumist igas vanuses, nii nagu igas vanuses töötajate seas on ülimalt usaldusväärseid, täpseid ja lojaalseid inimesi. Koduekstra näitel võin öelda, et noortele inimestele vastutusrikka töö usaldamine on olnud õige otsus, noored inimesed on olnud nii vastutustundlikud kui ka lojaalsed.

Olen seisukohal, et alati tuleb vaadata konkreetset inimest ja tema võimekust, mitte tema vanust. Loomulikult on olemas ealised eripärad ja nendega tuleb arvestada. Elukogemusel ja selle vähesusel on omad eelised ja puudused, aga inimesed koguvad elukogemusi väga erinevas tempos, nii nagu ka meie elud kulgevad erinevaid radu pidi. Vastustustunne, innovaatilisus, adekvaatne nägemus iseendast või lojaalsus pole seotud vanusega. Iga inimene on omaette väärtus  ja kedagi ei tohi tõrjuda või eelistada ainult tema vanuse tõttu.

 

21. märtsil saavad esimesed Eesti ettevõtted mitmekesisust austava tööandja märgise “Austame erinevusi”. Ettevõtete tunnustamiseks toimub päeval vanuseteemaline konverents “Vanus on vaid number! Kas ka tööturul?” ja õhtul pidulik vastuvõtt restoranis “Tuljak”. 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#ettevotlus-ja-inimoigused #mitmekesisus #margis #vordne-kohtlemine
Ostukorv