Kangelane pole muud kui hea eeskuju

Eva K. Ponomarjov on superkangelaseks paljudele 13-17-aastastele tüdrukutele, kelle jaoks ta on käima lükanud programmi Superheroes. Nelja kuu jooksul saavad tüdrukud testida oma supervõimeid, tugevdada oskuseid, leida kaasamõtlejaid ja saada inspiratsiooniks erinevaid rollimudeleid. Ennekõike aitab programm muuta neil oma unistusi reaalsuseks läbi projektide, mis on neile just antud ajahetkel olulised!

Kuidas erineb Eesti tänasest aastal 2050, mil tänased superherod juhivad riiki? 

Usun et see Eesti saab olema avatum, julgem, ausam, hoolivam, koostöövalmim, küpsem ja tasakaalukam. Usun, sest tean ja tunnen neid julgeid ja südikaid Superheroesid, kes on programmis osalenud ja kellest nii mõnigi jätkab hooaja lõppedes Big Sister’ina, ehk panustab Superheroes’i uude hooaega ja meie ettevõtmisesse laiemalt.

Kas sa tahaksid, et nad riiki juhiksid või piisaks mõne ettevõtte juhtimisest?

Ma tahaks et nad juhiksid iseennast. Kui nad õpivad ennast juhtima, siis julgevad nad ennast proovile panna, katsetada, eksida, suuri ja väikeseid eesmärke seada, arvamust avaldada, märgata teisi enda kõrval ja mõista, mis annab nende elule tähenduse. Kui nad juhivad ennast, siis võivad nad juhtida riiki või ettevõtet või otsustada millegi sootuks muu kasuks.

Superheroes programmi eesmärk pole toota uue ajastu liidreid, vaid anda võimalus läbi erinevate sütitavate eeskujude, uute oskuste õppimise ja unistuste teokstegemise enda potentsiaali maksimaalselt rakendada.

Nende kangelaste käsutuses on neli kuud puhast iseseisvuse, julguse, vastutuse ja enesekindluse õppimist läbi tiheda koostöö ja enese pideva proovilepaneku. Kas ma tahan et neist saaks juhid? Kui nad seda tahavad, siis kindlasti. Sellised juhid oleksid väga heaks eeskujuks. 

Igaüks on küll eraldi isiksus, aga kas on võimalik nimetada kolm kõige olulisemat asja, mida peaks meeles pidama, isegi kui vanuse poolest veel või enam superherode hulka ei mahu?

Kaks hooaega ja peaaegu 100 Superheroes’t hiljem võin öelda, et ühiseks nimetaks on järjepidevus, pühendumus, austus enda ja teiste vastu. Kirest, kõlavast häälest ja suurest ideest üksi jääb väheseks. Küll aga on neist väga palju kasu kui esimesed kolm komponenti on olemas. 

Mida peaksid mehed meeles pidama? Mida õpetama oma lastele? 

Täpselt sama mis naised. Et keegi pole täiuslik, et pole olemas “tõelist naist” või “tõelist meest” või “õiget teed”.  Et mehed pole Marsilt ja naised Veenuselt, vaid mõlemad on siitsamast, planeedilt Maa, täiesti võimelised ühist keelt ja meelt leidma. Ma arvan et võiks õpetada oma lastele, soost olenemata, et ennast teostada pole isekas, vaid loomulik. Et endast ja teistest hoolida ning seda välja näidata on inimlik tugevus, mitte nõrkus. 

Mehelikkus, naiselikkus, inimlikkus –  on need defineeritavad? Peaksime neid üldse defineerima? 

Kui me vähem defineeriks, jääks rohkem ruumi olla ning vähem põhjust karta ja  kahetseda. Ma väga hindan inimlikkust, sest just naiselikkuse ja mehelikkuse erinevad nüansid annavad igale inimesele omase miski, mida pole võimalik kirjeldada, aga mille tunneb ilmeksimatult ära. 

Kas on olemas mõni universaalne inimlik omadus, mille inimesed peaksid endas üles leidma ja lõpuks ometi kasutusele võtma? 

Loomulik olek. Kuigi see tundub nii iseenesest mõistetav, siis maskide kandmine ja nö imposter syndrome on levinumad kui julgus olla ise. See on justkui luksuskaup. Õnnelikud on need, kes on nõus olnud seda kallist hinda haavatavuse ja teadmatuse arvelt maksma. 

Lugeja, kui sul on tütar, siis sa peaksid ….!

Lubama ja julgustama tal olla ebatäiuslik, innustama iseseisvalt mõtlema ning ennast ja teisi austades tegutsema.  

Kuidas saab igaüks aidata lisada superherodele superpauerit? 

Innustades Superheroes’iga liituma, kas siis osaleja, toetaja, inspireerija või mentorina. Tundma ära kõik kangelased oma perekonnas või sõpruskonnas ja toetama neid nende püüdlustes ja olema tänulikud nende inimeste ees, kes on meie eludes olulised. Kiire elutempoga kipub see ikka ja jälle ununema. Ega kangelane pole muud kui hea eeskuju. Endale ja teistele. 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#sooline-vordoiguslikkus #vordne-kohtlemine
Ostukorv