Kõlab tuttavalt: akadeemiline piiratus ja autoritaarne režiim Ungaris

Olukorrast Ungaris kirjutavad Oliver Aas ja Marianne Meiorg, kes on mõlemad Kesk-Euroopa Ülikooli soouuringute programmi tudengid. Marianne Meiorg on ka Eesti Inimõiguste Keskuse üks asutajatest. 

Kui poolteist aastat tagasi Kesk-Euroopa Ülikooli (Central European University – CEU) tulime, ei osanud me arvatagi, et satume ärevate poliitiliste sündmuste keskele. Tegelikult ei osanud me kuni kaks nädalat tagasi arvata, et oma lõputööde kirjutamise vahepeal hakkame tegema pause, et Facebookis vaadata mitte koerte-kasside pilte, vaid viia ennast kurssi viimaste arengutega Ungari poliitikas ning iga paari päeva järel minna mitmekümne tuhande inimesega demonstratsioonidele Budapesti tänavatele.

Sel kolmapäeval (12. aprill 2017), läheme juba neljandale demonstratsioonile.

CEU demoniseerimine

Samas oleks petlik arvata, et Ungari peaminister Viktor Orbán ja tema parem-konservatiivne partei Fidesz on võitmatud; nii mitmelgi korral on nende strateegia puudujäägid nähtavale tulnud. Referendum pagulaste osas (kas neid vastu võtta või mitte) kukkus rahva huvi puudumise tõttu läbi – hoolimata miljoneid eurosid maksnud kampaaniast vaevus vaid 44% valimisealisest elanikkonnast valimisjaoskonda minema. Ning kui paljud autoritaarsed juhid on olnud suutelised, küll lühiajaliselt, riigi finantsilist olukorda parandama, siis Orbáni valitsuse resümee on pehmelt öeldes õnnetu: 4 miljonit inimest elavad allpool vaesuspiiri, haridussüsteemil läheb üha kehvemini, haiglad vaevlevad arstide ja tehnika puuduse käes ning Ungaril on Euroopa Liidu toetuseta võimatu hakkama saada.

Lisaks on Fideszil tülid teise parempoolse parteiga Jobbik, kes hetkel viib läbi Orbáni vastast kampaaniat ja lubab linnatänavatele kleebitud plakatitel „platsi puhtaks lüüa“. Seetõttu toetub Fidesz üha enam ideoloogilistele narratiividele, mis vajavad elektoraadi mobiliseerimiseks sise- ja välisvaenlast, et demonstreerida enda rahvamehelikkust ja tahet riiki aidata. CEU esindab valitsuse jaoks nii sise- kui välisvaenlast ja on võrdlemisi lihtne sihtmärk, aga samas tekitab piisavalt furoori, et taaskord valijatele näidata, et midagi on toimumas, samal ajal varjates riigi allakäigu tendentsi.

Siiamaani ilmus ikka Orbánit ja Fideszit toetavates meediaväljaannetes CEU-d demoniseerivaid artikleid, mis on süüdistasid CEU-d erinevates pattudes: nii George Sorose käepikenduseks olemises Ungari-vastases poliitilises tegevuses, Ungari traditsioonide ja ühiskonna murdmises läbi vasakpoolse ideoloogia ja “sooideoloogia” levitamise, kui ka Ungari seaduste rikkumises.

Kõik need süüdistused on lähemal vaatamisel alusetud. Tõsi ta on, et CEU loodi George Sorose abil, kuid tänaseks ülikooli seotus Sorosega sellega piirdubki (ja sellega, et Sorose algse rolli austamiseks on CEU peasissekäigu fuajees tahvelplaat ühe tema tsitaadiga). Tõsi on ka see, et CEU-s on nii natsionalismi uuringute kui soouuringute programmid, mõlemad on unikaalsed siinses regioonis ning samuti ka rahvusvaheliselt tunnustatud. Ning sellest on Fideszi toetajad ka entusiastlikult kinni haaranud. Alles eelmisel nädalal ilmus Fideszile ustavas blogis artikkel sellest, kuidas CEU levitab “homo- ja soopropagandat”, tuues välja rida lõputöid, mis CEU tudengid erinevatest programmidest on kirjutanud. Tudengite seas levis blogipostitus kulutulena koos humoorika kommentaariga, et vastupidiselt nende kartusele keegi neid siiski ikkagi loeb.

Mis puudutab väiteid, nagu rikuks CEU Ungari seaduseid või teeks Ungari vastast kihutustööd, siis tegelikult see tõele ei vasta. CEU rektor on korduvalt kinnitanud, et ülikool on seaduste kõiki vorminguid ja muutusi piinlikult järginud läbi aastate. Samuti on ülikool akadeemilise asutusena vältinud poliitilist tegevust. CEU ei ole ülikoolina ka juba praeguseks toimunud demonstratsioonide taga olnud, kuid akadeemilist vabadust ja sõnavabadust toetava asutusena ei ole CEU ka oma tudengitel ja töötajatel keelanud nendel osaleda või neid korraldada.

Demoniseerimise tulemusel on CEU-st saanud Fideszi ja Orbáni toetajate jaoks vaenlane, kelle vastu mobiliseeruda. CEU-s on põhiliselt, aga mitte ainult, välistudengid ja välisõppejõud ning osad programmid annavad topeltkraade (nii Ungari kui USA akrediteeringuga).

Miks Orbánile CEU pinnuks silmas on?

Võitlus CEU vastu on osa Orbáni üldisest võitlusest enda ja Fideszi positsiooni kindlustamiseks. Selleks on kärbitud kõigi potentsiaalselt vastupanu osutavate sektorite iseseisvust, alates kohtuvõimust ja lõpetades haridusasutuste ja meediaga. Kohtuvõim on pandud tugevasse sõltuvussuhtesse valitsusest. Hariduses tagavad Orbáni meetmed tema poliitikaga kokku sobiva õppekava ja –materjalid, kärbivad koolide vabadust õpetatava sisus osas alg- ja keskkoolides, aga ka ülikoolides. Ka kodanikuühiskond ei ole jäänud Orbánist puutumatuks. Valitsus on üha süstemaatilisemalt hakanud piirama oma kodanikuühiskonna juurdepääsu välisrahastusele, järgides sellega juba Putini poolt Venemaal sissetallatud rada.

Kui rahvusvahelisele üldsusele tuli CEU-le suunatud seadus üllatusena, siis Ungari siseasjadega kursis olevatele inimestele oli see loogiline järgmine samm. Pärast pikka võitlust valitsuse ja valitsuorganitega sulges sügisel suurim vasakpoolne ajaleht uksed ning paljud arvasid, et ülikoolid on Orbani valitsuse järgmine sihtmärk allutamaks riik täielikult enda infosfääri. Pressivabaduse tabelites on Ungari Euroopa Liitu riikidest ühel madalaimal kohal ja nüüd on Fidesz ette võtnud ka kõik teised asutused, mis ei ole kooskõlas riigi parempoolse ideoloogiaga.

CEU on olnud siiamaani ainuke ülikool, millele Orbán ei ole saanud tema akadeemilist vabadust piiravaid meetmeid rakendada. Kuna CEU on registreeritud USAs New Yorgi osariigis, saab Orbán rakendada üksnes neid meetmeid, mis mõjutavad ülikooli geograafilist tegutsemist Ungaris. Ja selles osas on Ungari valitsus järjest rangemaid tingimusi seadnud.

Nüüdseks on jõutud seadusemuudatusteni, mis teeksid CEU tegutsemise Ungaris täielikult võimatuks. Väliselt on tegevust neutraalse seaduse muudatusega, mis on suunatud välisülikoolidele üldiselt, kuid tegelikult puudutab see üksnes CEU-d (Täpsem info seaduse kohta ja CEU vastused).

Vastupanu

Seega ei ole CEU-vastane kampaania üksik Orbáni kapriis, vaid osa tema laiemast poliitikast saada Ungari ühiskond ja selles toimuv enda kontrolli alla. Ja seetõttu ei puuduta praegu nii Ungaris kui mujal maailmas üha kasvav vastupanu üldse mitte ainult CEU-d. See puudutab ka palju rohkemat, kui üksnes akadeemilist vabadust Ungaris. Orbáni valitsuste nähakse diktaatorlikuna, mis viib Ungari aina rohkem ebademokraatlikkuse teele. Orbáni nahaalsus ja demokraatlike seadusandlikke reegleid eirav CEU-vastane tegevus on piisk, mis tundub Ungari akadeemia ja kodanikuühiskonna jaoks olevat liig. Ning praegune vastupanu tundub üha enam liikuvat üldiselt Ungari valitsuse poliitika vastu võitlemise suunal.

Esimesele demonstratsioonile 2. aprillil oodati 3000 inimest, aga kohale tuli hinnanguliselt 10000. Teine demonstratsioon – inimkett ümber CEU hoone – oli kahe päevaga korraldatud, aga täitis ümbritsevad tänavad rahvahulgaga ning jätkus pärast ametliku osa lõppu parlamendi hoone ees. 9. aprillil toimunud demonstratsioon saavutas väidetavalt Orbáni valitsusaja jooksul toimunud valitsusvastaste demonstratsioonide rekordi – tänavatel oli kokku hinnanguliselt 70000-80000 inimest.

Kuid mis veelgi olulisem – demonstratsioon jätkus öötundideni. Arvestatav hulk inimesi liikus parlamendihoone juurest Fideszi peakorteri juurde ja okupeeris hommikutundideni peakorteri ees asuva ühe olulise Budapesti liiklussõlme. Seega kuigi CEU võitlus Ungari valitsuse ebademokraatlike meetmete vastu on ilmselgelt inimesed mobiliseerinud, on nüüdseks CEU võitlus pigem sümbol. Mille vastu ungarlased tegelikult võitlevad, on Ungari valitsuse üha enam autokraatlikum poliitika.

Ootuspäraselt üritab Orbánile ustav meedia diskrediteerida toimunud demonstratsioone. Kaheldakse demonstratsioonide suuruses, kuigi nendel tehtud pildid ja videod räägivad enda eest, isegi kui täpseid numbreid on raske kindlaks teha. Samuti ei üllata kedagi väited, et protestil osalejatele makstakse ning nende bussi- ja lennupiletid kaetakse on Sorose poolt.

Kinnitame omalt poolt, et käesoleva artikli autorid ei ole saanud ei Soroselt ega kelleltki teiselt demonstratsioonidel osalemiseks mingit rahalist hüvitust. Vastupidi – oleme ise nende demonstratsioonide kulude katteks raha annetanud.

Mis nüüd?

Vähemalt praegu paistab, et algatatud liikumine läheb edasi. Juba on välja kuulutatud järgmine demonstratsioon ning enam ei ole selle taga CEU-tudengid ja nende toetajad, vaid juba laiapõhjalisem liikumine. 10. aprillil läksid taas tuhanded inimesed paaritunnise etteteatamisajaga Presidendi palee ette, kust liiguti öö jooksul juba avalikõigusliku raadiomaja ette, et protestida presidendi otsuse vastu kirjutada alla sisuliselt CEU tegevust lõpetavale seadusele. Järgmine juba tänaseks teada olev suurem demonstratsioon on artikli ilmumise päeval, kolmapäeval.

Ehk sai CEU-st alguse liikumine, mis lõpuks esitab tõsiseltvõetava väljakutse praeguse valitsuse poliitikale?

P.S. Kuna sündmused arenevad kiiresti ja iga päevaga korral järjest rohkem ja rohkem toetusavaldusi mujalt maailmast ja nüüd juba ka Budapestist väljaspool korraldatakse demonstratsioone, siis enda kursis hoidmiseks soovitame jälgida sotsiaalmeedias (Twitteris, Facebookis, Instagrammis) hashtage #ACEUvalvagyok ja #IStandWithCEU. Samuti on Facebookis loodud eraldi grupp “I stand with CEU”, kus jagatakse operatiivselt infot uudiste, sündmuste ja toetusavalduste kohta.

 

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused #keskus
Ostukorv