Eesti inimõiguste olukord USA valitsuse luubi all

Ameerika Ühendriikide riigidepartemang avaldas oma iga-aastase aruande inimõiguste olukorrast maailmas, sealhulgas Eestis. Eesti raportist selgub, et kuigi eriti räigeid inimõiguste rikkumisi ei ole, on siiski palju probleemseid valdkondi. Aruanne toob välja politseivägivalla juhtumid, halva olukorra kinnipidamisasutustes ja suure arvu mittekodanikest elanikke.

Nimetatakse ka perevägivalda, soolist palgalõhet, laste väärkohtlemise juhtumeid, inimkaubandust (eriti naisi seksuaalse ekspluateerimise eesmärgil ning nii naisi kui mehi sunnitööle mujale Euroopa Liitu), puuetega inimeste vähest juurdepääsu avalikele teenustele, eriti maapiirkondades ning ühiskonnas laialt levinud lesbide, geide, biseksuaalsete, transsooliste ja interseksuaalsete (LGBTI) inimeste ahistamist ja diskrimineerimist.

Eesti Inimõiguste Keskuse kommentaar:

USA raport peegeldab suhteliselt hästi olukorda Eestis ning annab hea ülevaate väljakutsetest, millega Eesti valitsusel ja ühiskonnal on vaja tegeleda. Muidugi ei ole kajastatud kõik probleemsed kohad, mida meiegi oleme välja toonud, näiteks vaenukõne ja vaenukuritegude kriminaliseerimise küsimus või riikliku inimõiguste kaitse asutuse puudumine. See tuleneb osaliselt ka sellest, et USA lähtub inimõiguste käsitluses ka enda prioriteetidest ning eripäradest.

Olgugi, et Trumpi valitsuse uus riigisekretär Rex Tillerson ise seekord aruannet ei esitlenud, loodame, et USA jätkab olukorra kajastamist sama kvaliteetsel ja põhjalikul viisil. See on eriti oluline väikeriikide nagu Eesti jaoks, mis sageli jääb mõnede inimõiguste olukorra käsitluste jaoks radari alla.

Aruanne koos teiste Eesti kohta tehtud analüüside ja ülevaadetega on täienduseks ning annab ka lisatuge Eesti Inimõiguste Keskuse aruandes “Inimõigused Eestis” toodud analüüsile ja soovitustele.

Loe aruannet. (inglise keeles)

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused-eestis
Ostukorv