Naiste õigused on inimõigused

Need pole meie erinevused, mis meid lahutavad. Meid lahutab meie võimetus neid erinevuseid tunnustada, aktsepteerida ja austada.

— Audre Lorde

Just sellise sõnumi saatel tulid laupäeval, 21. jaanuaril, päev pärast Ameerika uue presidendi ametisse vannutamist, miljonid ameeriklased New Yorgist Los Angeleseni tänavatele, et naiste ja vähemuste õiguste kaitseks meelt avaldada. Hinnangute järgi oli tegu suurimate meeleavaldustega Ühendriikide ajaloos.

Viimaste Ameerikas toimunud valimiste retoorika solvas, demoniseeris ning ähvardas paljusid inimesi – igasuguses staatuses sisserändajaid, moslemeid ja mitmesuguste usundite järgijaid, LGBTQIA inimesi, põlisrahvaid, erineva päritoluga inimesi, puuetega inimesi, seksuaalrünnaku üleelanuid – ning paljud kogukonnad olid haavunud ja hirmunud. Meeleavalduste eesmärk oli pöörata tähelepanud küsimusele, kuidas riiklike ja rahvusvaheliste murede ja hirmude valguses ühtsena ja turvaliselt edasi minna.

Demokraatia vaimus, ja austades eelkäijatest inimõiguste, väärikuse ja õigluse eest seisjaid, ühinesid inimesed oma mitmekesisuses. Marsist osavõtjad edastasid uuele presidendile ja Ameerika ühiskonnale sõnumi, et naiste ja vähemuste õiguste eest seisjaid on miljoneid ning nende häält ei saa eirata.
Lisaks edastas Washingtoni naistemarss uuele valitsusele selle esimesel ametisoleku päeval ning kogu maailmale julge sõnumi, et naiste õigused on inimõigused. Marssijad olid kõik ühtsed, mõistes, et kõige tõrjutumate inimeste kaitsmine tähendab meie kõigi kaitsmist.

Naistemarss toetab selgitustöö- ja vastupanuliikumisi, mis peegeldavad meie arvukaid ja ristuvaid identiteete. Samuti kutsuvad korraldajad  kõiki inimõiguste kaitsjaid ühinema. Marss oli korraldajate sõnul esimene samm kogukondade ühendamisel, mis püüab luua uusi suhteid ja teha muutusi rohujuuretasandist alates. Ei peatuta enne, kui naistel on kõigil ühiskonna juhtimistasanditel võrdsed õigused. Samas püritakse oma eesmärgi poole rahumeelselt, mõistes samas, et ilma õigluse ja võrdsuseta ei ole tõelist rahu olemas.

Allikas: https://www.womensmarch.com/

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv