Keskuse võrdse kohtlemise programmi tegevus 2014. aastal

Võrdse kohtlemise programmi jaoks oli 2014. aasta mitmes mõttes märgiline. Kuigi lõpetasime juba pikalt toimunud nõustamistegevuse, alustasime samal ajal strateegilise hagelemisega. Ületasime oma tegevusega ka Eesti piiri, võttes vastu väljakutsed Tadžikistanis. Ka temaatiliselt toimus 2014. aastal olulisi arenguid, millest võrdse kohtlemise programm loomulikult osa sai.

Kokku tegelesime aasta jooksul kaheksa projektiga ning ühe projektivälise tegevusega. Tegemist oli väga erinevate projektidega, kuid ühine nimetaja oli neil võrdne kohtlemine. Mitu projekti tuli üle 2013. aastast, kusjuures kaks nendest jätkuvad ka 2015. aastal.

Lõpetasime kaks lühiajalist projekti. “Koolitusprogramm vabaühendustele” andis meile võimaluse töötada välja võrdse kohtlemise teemalise koolituskava, et lihtsustada nüüdseks juba tavapäraseks saanud koolituste ettevalmistust sellel teemal. Teist lühiajalist projekti vedas Poliitikauuringute keskus PRAXIS ning selle keskmes oli puuetega inimeste õiguste kaitse konventsioonile toimiva järelevalvemehhanismi loomine. Selle raames sai tehtud esimesi samme puuetega inimeste olukorra analüüsimisel konventsiooni valguses ning pandi alus puuetega inimeste õiguste kaitse komitee loomisele. Vaatamata sellele, et projekti rahastas Sotsiaalministeerium, otsustas ministeerium 2014. aasta lõpus projekti tulemusi siiski mitte kasutada.

Kaks projekti, mis said alguse juba 2013. aastal, jätkuvad veel ka 2015. aastal. Eesti LGBT Ühingu eestvedamisel algas edukalt projekt, mille sihtrühmaks on koolid ning teemaks LGBT inimesi puudutavate teemade käsitlemine koolis inimõiguste ja võrdse kohtlemise raamistikus. Eesti Inimõiguste Keskuse juhitav “Võrdse kohtlemise võrgustiku” projekt jätkas aktiivset võrgustiku liikmete jõustamise tegevust, koolitades neid erinevatel teemadel, mis huvikaitsetöös vajalikud. Samuti asuti agaralt tegutsema selles suunas, et võrdse kohtlemise seadust täiendataks ning kõik grupid saaksid võrdse kaitse diskrimineerimise eest.

2014. aastal alustasime kahe projektiga, millest üks jätkub veel ka 2015. aastal. Esimene neist oli üldiste võrdset kohtlemist edendavate tegevuste raamiks. Korraldasime konverentsi ning koostöös teise projektiga koolitasime vabaühendusi ning juriste ja advokaate. Selle projekti raames jätkasime diskrimineerimise alast nõustamistegevust. Juunis 2014 otsustasime selle keskuses juba pikka aega kestnud tegevuse siiski lõpetada. Samuti panustasime meie endi töötajatele, tõstes nende kompetentsust avalikus kõnelemises ja meeskonnatöös.

Teine 2014. aastal alanud projekt viis meid Eesti piiridest välja. Kutsusime Eestisse Tadžikistani vabakonna esindajad, et selgitada neile võrdse kohtlemise põhimõtteid ning nende kasutamist oma töös. Projekti üks eesmärkidest oli aidata kaasa ka nende organisatsioonide omavahelisele koostööle. 2015. aastal läheme juba ise Tadžikistani, et tööd jätkata.

Kogu keskust haarav suurprojekt “Strateegiline hagelemine” tõi mitmeid tegevusi ka võrdse kohtlemise programmile. Koolitasime vabaühenduste esindajaid seitsmes eri linnas. Koolitasime ka juriste ja advokaate nii võrdse kohtlemise teemal kui ka emotsionaalselt härititud inimese nõustamises ja strateegilise hagelemise tööriistade osas. Koostöös teise projektiga trükkisime diskrimineerimisest teatamise ning keskuse strateegilise hagelemise tegevust tutvustavad voldikud.

Üks 2014. aasta olulisemaid tegevusi oli hoopis aktiivne tegutsemine selle nimel, et teavitada üldsust ja Riigikogu liikmeid kooseluseaduse teemal. Selleks lõime oma kodulehel vastava alalehe, kuhu koondasime kõik kooseluseadust puudutava info. Samuti lisasime sinna kaks kiire info saamiseks vajalikku faktilehte. Kuna kooseluseadus ei ole veel jõustunud, jätkub töö selle nimel ka 2015. aastal.

Võrdse kohtlemise programmi töö 2014. aastal on numbriliselt kokkuvõetud lihtsa infograafikuga.

 

[maxbutton id=”1″]

 

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv