Keskus esitas arvamuse kooseluseaduse eelnõu kohta

Eesti inimõiguste Keskus esitas 2. mail Riigikogu õiguskomisjonile arvamuse kooseluseaduse eelnõu kohta. EIK on põhjalikult analüüsinud LGBT inimeste inimõiguste olukorda ning seda on järjepidevalt käsitletud iga-aastases aruandes “Inimõigused Eestis”. Riigikogule saadetud arvamuses keskendusime samast soost inimeste kooselu õigusliku regulatsiooni puudutavatele aspektidele, kuigi peame oluliseks ka täiendava regulatsiooni loomist erisoolistele paaridele, kes elavad koos, aga ei ole abiellunud.

Tunnustame neid 40 Riigikogu liiget Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Keskerakonna fraktsioonidest, kes kooseluseaduse eelnõu Riigikogu menetlusse esitasid ning väljendame eelnõule oma toetust. Samas taunime mõnede poliitikute ja erakondade avalikku vastuseisu samasooliste paaride kooselu õiguslikule reguleerimisele. Inimõiguste kaitse tagamisele vastu astudes asetatakse ennast väljaspoole põhiseadusega loodud õiguslikku raamistikku ning seatakse küsimärgi alla inimõiguste kaitseks loodud konstitutsiooniliste ja rahvusvaheliste mehhanismide (nagu õiguskantsler või Euroopa inimõiguste kohus) legitiimsus ja mõju.

Leiame, et vähemusi puudutavates inimõiguste küsimustes ei ole vastutustundlik ja eetiline kasutada poliitilise võitluse vahendina rahva seas levinud eelarvamusi ning sallimatust vähemusgrupi suhtes. Seda eriti olukorras, kus küsimuse all on tundlikud perekonnateemad, mis puudutavad laste heaolu. Kutsume kõiki üles debateerima eelnõu sisu osas, sallimatust ja eelarvamusi levitamata.

Loe arvamuse täisteksti ja ettepanekuid: Eesti Inimõiguste Keskuse arvamus kooseluseaduse eelnõu 650 SE kohta

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv