EIK osales seksuaalvägivalla teemalisel konverentsil

8. mail toimus Sotsiaalministeeriumi korraldatud seksuaalvägivalla teemaline konverents. Seal jagasid oma kogemusi Ühendkuningriigi, Soome, Islandi ja Eesti spetsialsitid. Konverentsi läbivaks teemaks oli seksuaalvägivalla ohvrite märkamine ning probleemiga tegelemine.

Seksuaalvägivalla ohvrid on nii lapsed kui täiskasvanud ja väga erinevas vanuses inimesed. Rääkides lastevastasest seksuaalvägivallast, tõid teiste riikide eksperdid välja selle, et järjest rohkem langeb ka poisse seksuaalvägivalla ohvriks. Samas enamus seksuaalvägivalla ohvreid on ikkagi tüdrukud ja naised.

Seksuaalvägivalla ohvrite abistamise osas tõid kõikide riikide eksperdid välja selle, et õigussüsteem peab ohvrit võimalikult vähe traumeerima. Inglismaa praktika on, et seksuaalvägivalla ohvri kuulab  üle ainult üks isik, kes on tema kõrval kuni kohtumenetluse lõpuni. Selline hea praktika ohvrite abistamisel välistab olukorrad, kus ohver peab korduvalt erinevatele inimestele enda läbielatust rääkima. Positiivne on ka Islandi näide puudega seksuaalvägivalla ohvrite abistamisel, kes ei suuda ise rääkida (kõnehäirega või vaimse puudega inimesed). Nimelt on neil välja töötatud eraldi ülekuulamise metoodika, kus spetsialist suhtleb ohvriga vaid ühe korra ning saadud andmeid saab kasutada kohtus.

Eestis on hakatud viimastel aastatel rohkem seksuaalvägivallast rääkima, sealhulgas laste seksuaalsest väärkohtlemisest, kuid võib siiski öelda, et teadlikkus probleemist on küllaltki madal. Meie praktikast toodi välja ka valdkond, mis on olnud peidetud probleem ehk abielusisene seksuaalvägivald. Samuti on ikka veel levinud arusaam, et ohver on ise temaga toimunud vägivallas süüdi.

Konverentsi kokkuvõttes jäi kõlama väljakutse Eesti inimestele – märgata probleemi ja hakata tegelema selle lahendamise ning ohvrite abistamisega.

Merle Albrant

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv