Kesk- ja Ida-Euroopa valitsusväliste organisatsioonide avaldus Euroopa Inimõiguste Kohtu tulevikust

7.-8. aprillil toimub Oslos konverents, mis on pühendatud Euroopa inimõiguste kohtu kaugemale tulevikule. Konverents toimub Euroopa Nõukogu egiidi all ning sellest saab üks olulisemaid debatte Euroopa kohtu tuleviku üle pärast 2012 aasta aprillis toimunud Brightoni konverentsi.

Arvukalt Kesk- ja Ida-Euroopast pärinevaid valitsusväliseid organisatsioone soovib kasutada võimalust, et osutada Euroopa inimõiguste konventsiooni vastuvõtmise taga seisnud põhimõtetele. Pärinedes riikidest, kus Euroopa inimõiguste kohus käivitas suuri demokraatlikke muutusi ja aitas oluliselt kaasa inimõiguste kaitsele, peame me oluliseks käimasolevas debatis osaleda. Oleme lähedalt näinud mõju, mis on Euroopa inimõiguste kohtu pretsedentidel üleminekuühiskondade puudujääkide korvamisele.

Euroopa Nõukogu filosoofia ja poliitilised juured põhinevad natsismi- ja fašismivastasel võitlusel ning teadmisel, et kuriteod ja õudused, mis nendega kaasnesid, ei tohi enam kunagi korduda. Uue ja ühendatud Euroopa rajajad soovisid luua liidu, mis põhineb tugevatel ühistel väärtustel ja ideedel. Ühised põhimõtted ja liikmesriikide pühendumus neile on põhjus, miks Euroopa Liit on juba üle 60 aasta püsinud ja õitsenud. Euroopa inimõiguste kohtu otsuste tunnustamine ja nende rakendamine riikide tasandil on liidu püsimise üks olulisemaid elemente.

Seetõttu jälgime me murega, kuidas mõningad liikmesriigid ründavad viimasel ajal jõuliselt Euroopa inimõiguste kohust ning seavad kahtluse alla selle legitiimsuse. Sellised rünnakud on väljendunud näiteks reformiprotsessi käigus katsetes piirata kaebuste esitamise võimalusi inimõiguste kohtusse, näiteks kohtulõivude kehtestamise idee levitamine või advokaadist esindaja kohustuslikuks muutmine. Sellise vaenuliku lähenemise tulemuseks on olnud ka poliitilised seisukohad, mis on halvustanud inimõiguste kohtut ja kohturegistrit. Neil sammudel võib olla mõju üksikisikutele, inimõiguste kaitsjatele ja vabaühendustele riikides, kus inimõiguste kohus on ainus lootus õigusi kaitsta. Teistes riikides kasutatakse iga ettekäänet (nagu näiteks kaalutlusõigust), et tundlikes kaasustes kohtule vastu seista.

Usume, et nende takistuste avaldudes peavad liikmesriigid võtma Euroopa inimõiguste kohtu tuleviku eest tõsise vastutuse. Kohtu ja inimõiguste kaitse süsteemi päästmine peab olema Euroopa prioriteet. Liikmesriigid peavad taas kinnitama oma tahet täita konventsioonist tulenevaid kohustusi. Selle aluste juurde tagasipöördumine on oluline, et tagada kohtule institutsionaalne ja rahanduslik tugi. Neid probleeme on juba aastaid arutatud, kuid see pole viinud selgete sammudeni, iseäranis kriisiaastatel. Euroopa inimõiguste kohtul endal on selles samuti oluline roll, et parandada kohtu usaldusväärsust ja positsiooni strateegiliste kaasuste kiire lahendamisega.

Hoolimata kriitikast ja lahendamata kaasustest peetakse kehtivat süsteemi maailma kõige paremaks inimõiguste kaitse mehhanismiks. Ülejäänud maailm võib Euroopat selles ainult kadestada. Usume, et usk põhiõigustesse peaks ühendama inimesi terves Euroopas, aga meie ühine vastutus on nende tagamise eest hoolitsemine. Seetõttu kutsuvad allakirjutanud organisatsioonid konverentsil osalejaid, teadlasi, Euroopa Nõukogu töötajaid, valitsuste esindajaid ja Euroopa vabaühendusi üles nende murekohtade üle arutama.

 

Association for Legal Intervention (Poola)
Association for the Defense of Human Rights in Romania – the Helsinki Committee, APADOR (Rumeenia)
Astras Central and Eastern European Women’s Network for Sexual and Reproductive Rights and Health
B.a.B.e., Budi aktivna. Budi emancipiran (Horvaatia)
Belgrade Center for Human Rights (Serbia)
Bulgarian Helsinki Committee
Czech Helsinki Committee
Helsinki Foundation for Human Rights (Poola)
Human Rights Action (Monteneegro)
Inimõiguste Keskus (Eesti)
Human Rights House Zagreb (Horvaatia)
Human Rights Monitoring Institute (Leedu)
Hungarian Helsinki Committee
Iuridicum Remedium (Tšehhi)
Latvian Center for Human Rights
League of Human Rights (Tšehhi)
Polish Society of Antidiscrimination Law (Poola)
Sarajevo Open Center (Bosnia ja Hertsegoviina)
The Peace Institute (Sloveenia)
Via Iuris (Slovakkia)
YUCOM Lawyers’ Committee for Human Rights (Serbia)

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused-eestis
Ostukorv