UNHCR oma ajaloost ning tegevusest Eestis ja maailmas

UNHCR

Millega UNHCR tegeleb?

ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Amet (UNHCR) kutsuti ÜRO Peaassamblee poolt ellu 14. detsembril 1950. Selle ülesandeks on juhtida ja koordineerida rahvusvahelist tegevust põgenike kaitsmisel ning lahendada pagulaste probleeme kõikjal maailmas. UNHCR-i peamine eesmärk on kaitsta põgenike õigusi ja heaolu. Organisatsioon püüdleb selle poole, et kindlustada kõigi põgenike õigusi taotleda ja saada turvalist varjupaika teistes riikides. Põgenikele peab jääma võimalus naasta oma koduriiki, lõimuda kohalikku ühiskonda või asuda elama mõnda teise riiki.

2013. aasta keskpaigas oli UNHCR-i tähelepanu all 38,7 miljonit inimest: 11,1 miljonit põgenikku, 987 500 varjupaigataotlejat, 189 300 kodumaale naasnud põgenikku, 20,8 miljonit sisepõgenikku, 688 200 koju naasnud sisepõgenikku, 3,5 miljonit kodakondsuseta isikut ja 1,4 miljonit teist tähelepanu all olevat inimest.

UNHCR tähistas 2010. aastal oma 60. aastapäeva täies teadmises, et humanitaarprobleemid ei kao maailmast kuhugi. 1954. aastal anti organisatsioonile selle saavutuste eest Nobeli rahupreemia. Enam kui veerand sajandit hiljem, 1981. aastal sai UNHCR ülemaailmse abi eest põgenikele taas Nobeli auhinna.

Millised on UNHCR-i suuremad saavutused 60 aasta jooksul?

UNHCR-i suurim eesmärk on aidata leida püsivaid lahendusi, mis aitaks põgenikel elada rahus ja väärikuses. Viimase 60 aasta jooksul on organisatsioon aidanud lahenduse saavutamisel kümneid miljoneid inimesi. Nagu mainitud, on need võimalused vabatahtlik naasmine kodumaale, lõimumine asukohariigi ühiskonda või ümberasumine kolmandasse riiki. Viimast olukordades, kus põgenikel ei ole võimalik naasta koju ega jääda asukohariiki.

Kes teie heaks töötavad?

Asutamisel oli UNHCR-il 34 töötajat. Nüüdseks on organisatsioonis enam kui 7100 inimest, kelle hulgas on 863 Genfis asuva peakorteri töötajat. Lisaks tegutsetakse 123 riigis ja 449-s asukohas.

UNHCR-I töötajad pärinevad erinevatest riikidest ning on erineva taustaga. Nende hulgas on juriste, insenere, antropolooge, õpetajaid, sotsiaal- ja majandusteadlasi ning infotehnolooge. Kõigil neil on aga ühine soov aidata põgenikke, kaitstes nende õigusi ja panustades kodust lahkuma sunnitud inimeste heaolusse.

Millised on teie tegevused Eestis?

Eestis pakub UNHCR valitsusele, õigusnõustajatele, MTÜ-dele ja teistele nõuandeid pagulas- ja asüülipoliitika alal. Kui vaja, sekkub UNHCR kohtumenetlustesse, mis loovad pretsedente põgenike rahvusvahelise kaitse alal. Lisaks pakub organisatsioon põgenike ja varjupaigataotlejatega tegelevatele inimestele koolitusi erinevaid erialaseid koolitusi.

2011. aastal toetas UNHCR Eestis varjupaigataotlejate tasuta õigusnõustamise algatamist. Sellest alates teeb organisatsioon tihedat koostööd Eesti Inimõiguste Keskuse ja Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituudi õiguskliinikuga. Viimastel aastatel on UNHCR projekti partnerina aidanud kaasa põgenike probleemide teadvustamisele Eesti ühiskonnas.

Koostöös Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsiooniga (IOM) käivitas UNHCR projekti PAREM, mille eesmärgiks tõsta tudengite, õpetajate ja üldsuse teadlikkust varjupaigataotlejate, põgenike ja migratsiooni teemadel. Iga aasta 20. juunil tähistatakse UNHCR-I liikmesriikides ja sealhulgas Eestis rahvusvahelist pagulaspäeva. Selle käigus on korraldatud fotonäitusi, konkursse ja filmilinastusi.

Kuidas saavad tavalised inimesed UNHCR-i aidata?

On mitmeid võimalusi, kuidas igaüks saab UNHCR-i aidata – annetades, tõstes pagulasteemadel teadlikust või töötades organisatsiooni heaks. Kõik see aitab põgenikel taas oma elusid üles ehitada.

Üks võimalus annetamiseks on aadressi http://donate.unhcr.org/ kaudu. Raha läheb sinna, kus vajadus on kõige suurem ja aitab tegevusi terves maailmas. Annetamise protsess on lihtne ja igaüks võib anda niipalju kui soovib. See kõik aitab!

 

Aiste Andreja Lukosiunaite
UNHCR-i Põhja-Euroopa esindus

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv