Merle Albrant osales diskrimineerimisalasel seminaril

10.-11. veebruaril osales Merle Albrant Saksamaal, Trieris toimunud seminaril, mis käsitles Euroopa diskrimineerimisvastast seadusandlust. Seminari korraldas Euroopa Õiguse Akadeemia ning seal astusid üles lektorid erinevatest riikidest ning organisatsioonidest, sealhulgas Euroopa Komisjonist, erinevatest Euroopa ülikoolidest ja mujalt.

Seminar oli suunatud õigusala praktikutele ehk neile, kes puutuvad kokku kohtumenetlusega. Üritusel anti laiem ülevaade võrdse kohtlemise alasest üldisest seadusandlusest Euroopas. Eraldi tutvustati Euroopa komisjoni tööd selles valdkonnas. Komisjon on viimastel aastatel teinud mitmeid edusamme, eelkõige soolise võrdõiguslikkuse alal. Üheks saavutuseks on olnud kvootide kehtestamine, mis tagaks naiste suurema osaluse börsiettevõtete nõukogudes. 2014. aastal on kavas anda liikmesriikidele välja soovitused võrdse palga osas.

Võrdse kohtlemise teematikat käsitleti seminaril erinevatest külgedest. Üheks arutelude teemaks oli diskrimineerimise tõendamine ning tõendamiskoormuse üleminek ohvrilt teo toimepanijale. Teiseks arutelude teemaks oli efektiivsus ning parimate hüvitiste ja sanktsioonide saavutamine diskrimineerimise juhtumitel. Diskrimineerimise teemat arutleti eraldi tunnuste alusel. Tähelepanu pöörati rassi, religiooni ja seksuaalse sättumuse tunnuse alusel toimunud diskrimineerimise juhtumitele. Sealhulgas anti ülevaade viimastest kohtulahenditest.

Lisaks käsitleti eraldi ka puuetega inimeste temaatikat, alustades probleemkohtadest puude mõiste sisustamisega kuni spetsiifiliste probleemideni puuetega inimeste ligipääsus näiteks töökohtadele. Ka vanuseline diskrimineerimise teema oli päevakorras ning selles valdkonnas toodi välja EL liikmesriikide ees seisvad väljakutsed, mis on otseselt seotud majanduskriisiga. Nimelt on viimase aja trend hoida vanemaealisi kauem tööturul, mis omakorda ei võimalda noortel sinna siseneda. Just seetõttu on vaja tööturul probleemile läheneda strateegiliselt.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv