Valvekoerad – kellest me räägime?

Eesti Inimõiguste Keskus on alates juunikuust hoidnud Poola organisatsiooni Siec Obywatleska (poola keeles valvekoer) tellimusel silma peal kohalike valvekoerade tegemistel. Siec Obywatelska kodulehelt võib lugeda, et valvekoer on organisatsioon, mis tunneb sügavat kriitilist huvi ühiskonnas toimuva vastu ja jälgib, et avalik võim täidaks oma kohuseid, oleks oma töös läbipaistev ja eetiline. Samas võib valvekoer jälgida ka erasektorit, eelkõige korporatsioone.

Kui miski valvekoera silma häirib, on sellisel organisatsioonil mitmeid võimalusi reageerimiseks. Võib algatada petitsioone, teavituskampaaniaid, koolitusi, ümarlaudu, esindada kaitstavaid gruppe kohtus, korraldada meeleavaldusi või arutada probleemi rahulikumas atmosfääris. Siec Obywatelska toob valvekoerte tüüpiliste funktsioonidena välja ekspertarvamuse kujundamise ja avaldamise, kerkivatest valukolletest teavitamise, avaliku võimu survestamise ja otsese poliitikakujundamise, reaalsete muutuste elluviimise. Täpsemalt võib lugeda Siec Obywatelska kodulehelt.

Lisaks Eestile esitavad iga kuu alguses ülevaate kohalikest sündmustest  Läti, Leedu, Bulgaaria, Slovakkia, Horvaatia, Rumeenia, Ungari, Tšehhi ja muidugi Poola. Eesti ülevaadet koostades oleme üritanud kajastada erapooletult väga erinevate huvikaitse valdkonnas aktiivsete organisatsioonide tegemisi, sealjuures oleme valvekoera rolli mahtuvaid tegevusi tõlgendanud kitsalt. See tähendab, et kajastust ei ole leidnud nn siseringile mõeldud koolitused ja erinevad kohtumised. Kajastame eelkõige selliseid tegevusi, millel on avalik väljund.  Seda, milliseid organisatsioone me aruandes jälgime, võib näha siit. Nimekiri ei ole täielik ega kinnine ja kui mõni kuukirja lugeja peaks tundma, et üks või teine organisatsioon või sündmus on jäänud teenimatult tähelepanuta, siis võib enda ettepanekud saata aadressil ann.valjataga@humanrights.ee .

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv