Vahekokkuvõte varjupaigataotlejate õiguskliiniku tegevusest

Õigusnõustamine jätkus katkematult 2013. aasta esimesel poolaastal, seda vaatamata asjaolule, et varjupaigataotlejate arv oli võrreldes 2012. aastaga tunduvalt kasvanud ning aktiivselt tegeles kliinikus esimesel poolaastal vaid 4-5 praktikanti, nooremõigusekspert ja projektijuht. 

Õiguskliiniku tööst ja klientidest esimesel poolaastal: 

2012. aastast tuli õiguskliinikusse üle 12 kaasust – neist kaks Ukrainast, kaks Elevandiluurannikult, kaks Türgist, üks Palestiinast, üks Guineast, üks Ugandast, üks Albaaniast, üs Tuneesiast ja üks Pakistanist.

Neist neli said lõpplahenduse. Seega juuni lõpu seisuga jäi õiguskliinik edasi tegelema kaheksa kaasusega. Nende hulgas on üks, kelle suhtes on tehtud täiendava kaitse saamise otsus, mille isik soovis inimõiguste keskuse abiga edasi kaevata. Neli isikut, kelle varjupaiga- ja elamisloa otsused olid negatiivsed, on edasi kaevanud ringkonna- või halduskohtusse ja nad ootavad kohtulahendeid.

2013. aasta esimesel poolel tuli uusi kaasusi 32, neist üks Egiptusest, üks Kongost, kaks Iraanist, üks Afganistanist, kuus Pakistanist, üks Austraaliast, kolm Albaaniast (sh kaks alaealist), üks Süüriast, üks Türgist, kaks Venemaalt ning 13 Vietnamist.

Nendest viis on praeguseks saanud lahenduse – kaks taotlejat lahkusid menetluse ajal; kaks naasesid vabatahtlikult ja üks saadeti tagasi Soome.

Seega oli 2013. aasta esimeseks poolaastaks õiguskliinik tegelenud 44 kaasusega, millest üheksa on tänaseks suletud ning käimasolevaid kaasuseid on 35. VSKs viibinud taotlejaid on 22, nendest kaks said vabaks (üks läbi kohtu ja ühe puhul ei tehtud kohtule taotlust edasiseks kinnipidamiseks) ning üks saadeti Soome

2013. aastal pole ükski EIK klient saanud pagulasstaatust ega täiendavat kaitset. Viimane täiendava kaitse otsus EIK kliendile tehti 28.12.2012 (kätte toimetati jaanuaris) ning pagulasstaatust pole antud üle aasta. See tähendab seda, et nii mõnegi varjupaigataotleja menetluse pikkus on rohkem kui kuus kuud. Arvestades meie varjupaigataotlejate arvu, mis on EL väikseim, ei tohiks menetluse pikkused olla üle 6 kuu. Faktiline asjaolu, et 2013. aasta esimesel poolaastal pole rahuldatud ühtegi rahvusvahelise kaitse taotleja taotlust on küsimusi ning muret tekitav. Kas Eesti varjupaigamenetlus on efektiivne ning kas varjupaigataotlejate õigus taotleda ja saada varjupaika on Eestis tagatud?

Tallinna Halduskohus tegi EIK kliendile, kes viibis VSKs  positiivse otsuse vabastades teda kinnipidamisasutusest ning taotleja viidi üle IVV’sse. EIK jätkab aktiivselt varjupaigataotlejate nõustamist ja kohtus esindamist ka teisel poolaastal.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv