Merle Albrant romade kaasamise teemalisest platvormist Brüsselis

Keskuse võrdse kohtlemise ekspert Merle Albrant osales 27. juunil Brüsselis toimunud romade kaasamise teemalisel Euroopa Platvormil „Hädavajalik on teha muutusi roma laste ja noorte jaoks”.

Nagu platvormi pealkirigi ütles, oli seekord rõhuasetus romade laste ja noortega seotud teemadele ning nende kaasamise võimalustel.  Rõhuasetus oli lastel ja noortel seetõttu, et romade kogukond Euroopas on noor ning sellest tulenevalt ei saa enam edasi lükata nendega tegelemist, kuna romade lastel on suur risk sotsiaalseks tõrjutuseks.  Just seetõttu peaks Euroopas olema romade intergatsiooni küsimuses rõhk laste ja noorte haridusele.  Rääkides romade integaratsioonist rõhutati soolise perspektiivi olulisust – nimelt tuleb romade integratsiooni strateeegia välja töötamisel arvestada sellega, et emad mängivad suurt rolli romade kogukonnas.

Platvormil rõhutati esmalt seda, kui oluline on, et igal Euroopa Liidu liikmesriigil on strateegia romade integratsiooniks, mis oleks eraldatud teiste rahvuste integratsioonist.  Ka Eestil puudub eraldi strateegia romade integratsiooniks.  Platvromil tutvustati ka erinevaid rahastamise võimalusi Euroopas romade  hariduse valdkonnas ning seda, et rahastamise taotlemisel tuleks osutada tähelepanu sellele, et romade hariduse teema on eraldi välja toodud ka „Euroopa 2020“ strateegias.

Romade laste teemal anti ülevaade erinevatest kaasamise ja abistamise võimalustest alates lapse sünnist kuni koolini, keskenduses tervisele, eelkoolieelsele haridusele ning kooliharidusele. Platvormil tutvustati erinevaid häid praktikaid roma laste integratsiooniks ning toodi mimeid positiivseid näiteid. Ühe edumeelsema haridussüsteemina toodi esile Soome haridussüsteem, kuna nende  hariduspoliitika suund on, et keegi lastest ei jääks kõrvale. Soome esindajad jagasid oma kogemusi romade integratsooniks, positiivseid tulemusi, eesseisvaid väljakutseid  ning andsid soovitusi, millega arvestda romade integratsiooniks projekti tehes.

Eraldi kajastati ka siiamaani Euroopas levinud stereotüüpe romadest ning sellest tulenevalt negatiivseid suhtumisi romadesse. Stereotüübid ei kao iseseneest ning seetõttu ongi oluline liikmesriikide järjepidev  tegevus ühiskonnas levinud steterotüüpide muutmiseks.

Romade olukorra parandamiseks pakuti välja mitmeid võimalusi, toodi näiteid postiivsetest muutustest, elluviidud edukatest projektidest ja nende tulemustest. Edukate integratsiooni projektide puhul oli üks läbiv joon – vastastikune kaasamine erinevatel tasanditel ning soopõhise eripära arvestamine.

Teema olulisust rõhutas ka 26. juunil Euroopa Komisjoni poolt välja antud soovitused liikmesriikidele efektiivseks romade integratsiooniks liikmesriikides (COM (2013) 460 final).

Platvormil osales ka Viviane Reding Euroopa Komisjonist, kes andis ülevaate EL tasandil toimuvatest tegevustest romade kaitseks.  Eriti jäi Viviane Redingu kõnest kõlama see, et kõik liikmesriigid  peavad tagama, et vihakõne  oleks karistatav (märkus: ka Eestis ei ole hetkel vihakõne pidamine karistatav).

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv