Miks peaks mitmekesisus ühele Saaremaa ettevõttele kasulik olema?

13. mail kajastas Saaremaa ajaleht “Meie Maa” mitmekesisuse teemat ettevõtluses. Teemast kirjutas AASK Consult’i, kes on ka üks 17st Mitmekesisuse Kokkuleppega liitunud ettevõtetest, juhataja Aino Kuntsel. 21. mail tutvustatakse sama teemat Saaremaal toimuval seminaril.

Kuna Saaremaa on tuntud turismisihtkoht nii kodumaistele rändajatele kui kaugemalt tulijatele, siis on vaid õigustatud küsida, miks peaks üks Saaremaa turiste teenindav ettevõtmine olema huvitatud mitmekesisusest ettevõtluses? Oma pikast ettevõtluskogemusest julgen väita, et turismivaldkond on üks neist valdkondadest, kus mitmekesisuse ja selle nüansside tundmine ning oskuslik rakendamine on otseselt seotud ettevõtte tegevuse edukusega. Seda nii pisemate kui suuremate ettevõtete puhul.

Turismiettevõtte igapäevatöö on tihedalt täis vajadust teha head koostööd erinevate vanusegruppide ja rahvustega. On vajalik tunda kultuurierinevusi, et valida koostööpartneriga õige suhtlemismaneer, mis aitab häid kokkuleppeid sõlmida või kliendiga õige käitumisstiil, mis aitab usaldust luua. Kriitilistes olukordades, milles avalduvad inimeste pinged ja eripärad, muutub kultuurierinevuste tundmine eriti oluliseks ja kasulikuks.

Erinev vanuseline koosseis tuleb turismialal samuti mitmeti kasuks. Ühest küljest on noored teenindajad energilised ja entusiastlikud, julgevad katsetada uusi viise ja võtta riske, kuid selles töös on ka palju niisuguseid pisidetaile ja riske, mida noor algaja ei pruugi teada, samas pikaajalise kogemusega kolleeg oskab aga ette näha.

Mitmekesisus tuleb igas kollektiivis kasuks ja samas on vaja selleks valmis olla, koguda teadmisi ja koostada plaane, et liikuda erinevusi austava ja arvestava koostöö suunas võimalikult kaasavalt ja läbimõeldult, mitte läbi pidevate tagasilöökide ja vastuolude, sest ka neid sisaldab erinevus.
Mitmekesisuse kokkuleppega liitujatel on hea võimalus vahetada kogemusi teiste liitunutega ning aru pidada erinevusnõustajatega parimate praktikate leidmiseks oma ettevõttes, kuulda näiteid maailma edulugudest mitmekesisuse rakendamisel.

Aino Kuntsel

Aino Kuntsel on juhtinud organisatsioone ja meeskondi ärisektoris aastast 1995. Täna rakendab ta oma teadmisi peamiselt coachi ja superviisori rollis ning on partneriks paljudele ettevõtetele nende arenguteel. Koos kolme partneriga loodud ettevõte AASK Consult on ka üks 17-st Eesti ettevõttest, kes liitusid 2012.a sügisel Eesti esimese mitmekesisuse kokkuleppega.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus
Ostukorv