Avaldati seksuaalse sättumuse alusel toime pandud vihakuritegude ja diskrimineerimise uuring

Täna, rahvusvahelisel homofoobia ja transfoobia vastasel päeval, avaldas Euroopa Põhiõiguste Agentuur Euroopa suurima seksuaalse sättumuse alusel toime pandud vihakuritegude ja diskrimineerimise uuringu, mis näites, et paljud lesbid, geid, biseksuaalid ja transsoolised (LGBT) inimesed ei saa igapäevaelus iseendaks jääda.

Täna, rahvusvahelisel homofoobia ja transfoobia vastasel päeval, avaldas Euroopa Põhiõiguste Agentuur Euroopa suurima seksuaalse sättumuse alusel toime pandud vihakuritegude ja diskrimineerimise uuringu, mis näites, et paljud lesbid, geid, biseksuaalid ja transsoolised (LGBT) inimesed ei saa igapäevaelus iseendaks jääda. Nad varjavad oma tõelist identiteeti ja elavad isoleerituses või isegi hirmus. Need, kes jäävad iseendaks, kogevad diskrimineerimist ja vägivalda. Uuringu tulemused osutavad vajadusele edendada ja kaitsta LGBT inimeste põhiõigusi, et ka nemad saaksid elada väärikalt.

„Igaüks peaks tundma ennast vabana, olema tema ise: kodus, tööl, koolis ja avalikus kohas, kuid ilmselgelt paljud LGBT inimesed tihtipeale ei tunne ennast nii. Tulemused näitavad, et hirm, eraldatus ja diskrimineerimine on tavapärased nähtused Euroopa LGBT kogukonnas,“ ütles FRA direktor Morten Kjaerum.“Vaja on panna terve Euroopa tegutsema, et lõhkuda barjäärid, kõrvaldada vihkamine ja luua ühiskond, kus igaüks saaks täiel määral nautida oma õiguseid, olenemata nende seksuaalsest orientatsioonist või soolisest identiteedist.“

Mõned raskused, millega LGBT inimesed uuringu kohaselt silmitsi seisavad:

  • Kool: kaks kolmest vastanust varjas oma kuuluvust LGBT inimeste hulka koolis. Vähemalt 60% nendest on isiklikult kogenud negatiivseid kommentaare. Üle 80% Euroopa Liidu liikmesriikide LGBT inimestest on oma nooruses kokku puutunud negatiivsete kommentaaride ja koolikiusamisega. Seega peab iga liikmesriik tagama LGBT õpilastele turvalise keskkonna koolis, kuna see on koht, kus saavad alguse LGBT inimeste negatiivsed kogemused, ühiskondlikud eelarvamused ja tõrjumine. See võiks hõlmata LGBT teavituskampaaniaid õpetajatele ja õpilastele ning eeskirju, mis keelaksid homofoobse kiusamise.
  • Töö: 19% vastanutest on tundnud diskrimineerimist tööl või tööd otsides, vaatamata Euroopa Liidu seadustele, mis seda keelavad. Antud olukord näitab terve EL-i vajadust  võidelda takistustega, millega LGBT inimesed igapäevaselt kokku puutuvad.
  • Hirm: 26% uuringus osalenud LGBT inimestest on viimase viie aasta jooksul rünnatud või ähvardatud vägivallaga. 66% vastanutest üle terve EL-i kardavad avalikus kohas oma samasoolisel partneril käest kinni hoida. Geide ja biseksuaalsete meeste seas oli see umbes 75%. LGBT ohvrid vajavad tunnustust ja kaitset terves EL-is, et võidelda ahistamise ja vihakuritegude vastu, mille tõttu LGBT inimesed hirmus elavad. See võiks väljenduda politsei treenimises ja ohvritele abi osutamises, samuti vihakuritegude ja vihakõnede vastase seaduse rakendamises.

Uuring näitas, et LGBT inimeste seas on kõige enam diskrimineeritud transsoolised inimesed, seda eriti töö ja tervishoiu valdkonnas. Umbes 30% ütles, et  nad on enne uuringut olnud vägivalla ohvrid või neid on ähvardatud vägivallaga rohkem kui kolm korda aasta jooksul.

Samuti avastati, et liigagi paljudel juhtudel ei teavitatud võime sooritatud vihakuritegudest. Seda hoolimata asjaolust, et 56% vastanutest on teadlikud seadustest, mis keelavad diskrimineerimise seksuaalse orientatsiooni või sooidentiteedi alusel. Pooled vägivalla ja ahistamise ohvritest arvasid, et politsei ei aitaks neid. See pole probleemiks mitte ainult LGBT inimeste jaoks – FRA leidis samasuguse kuritegudest mitte teavitamise tendentsi ka teiste gruppide seas, näiteks rahvusvähemuste hulgas.

Uuringu käigus küsiti LGBT inimestelt, kas nad on kogenud diskrimineerimist, vägivalda, verbaalset ärakasutatust või vihakõnet, mis tulenes nende seksuaalsest orientatsioonist või soolisest identiteedist. Neil paluti täpsustada, kus need intsidendid toimusid, kas koolis, tööl, tervisehoiuteenuseid saades või avalikus kohas.

Vaata ka FRA videot uuringu kohta.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv