Erinevuste väärtustamine “Erinevus rikastab” nädalatel

Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituut viib esmakordselt läbi võrdse kohtlemise edendamisele keskenduvaid “Erinevus rikastab” nädalaid: 11. – 15. septembrini Tallinnas ja 18. – 22. septembrini Tartus. Viie päeva jooksul pööratakse tähelepanu võrdsele kohtlemisele rahvuse ja rassi, puude, seksuaalse sättumuse ja vanuse alusel.

“Nädalate eesmärk on märgata ja tähistada mitmekesisust Eesti inimeste seas,” ütles projektijuht Kari Käsper. “Lisaks filmidele korraldavad nädala jooksul üritusi paljud vabaühendused ja vabatahtlikud, seega leiab igaüks enda jaoks kindlasti midagi huvitavat.”

Nädala jooksul näidatakse tasuta filme kinodes Artis ja Cinamon, toimuvad erinevad sündmused ja kontserdid. Ekraanile jõudvate filmide seas on mitmeid 2012. aastal linastunud ja rohkelt auhinnatud filme nagu “Zenne” (“Zenne Dancer”, Türgi 2012), “Albert Nobbs” (“Albert Nobbs”, Iirimaa/USA 2011) ja “Ja kui me kõik elaksime koos?” (“Et si on vivait tous ensemble?”, Prantsusmaa 2011).

Nädalate jooksul pööratakse tähelepanu ka sellele, milleni võivad viia sallimatus ja vihkamine. Koostöös USA saatkonnaga kõnelevad “Erinevus rikastab” nädala avamisel Judy ja Dennis Shepard, kelle poeg Matthew Shepard langes 90ndate lõpus vihamõrva ohvriks seksuaalse sättumuse alusel. USA saatkonna ajutise asjuri Robert Gilchristi sõnul on peale tragöödiat Sheparitest kujunenud rahvusvaheliselt tuntud vihakuritegude vastu võitlejad. “Judy ja Denis Shepardi eesmärgiks on edendada LGBT-inimeste aktsepteerimist ning LGBT-noorte vanemate kaasamist,” sõnas Gilchrist ja lisas, et tal on eriti hea meel, et Shepardid ka “Erinevus rikastab” nädala raames saavad oma tegevust tutvustada. Film “Laramie projekt“, mis käsitleb Matthew Shepardi mõrva, on ühtlasi “Erinevus rikastab” nädalate avafilmiks.

Ka Suurbritannia valitsus on pühendunud võrdsete võimaluste tagamisele ühiskonnas, sest selline ühiskond, mis tunnistab ja tunnustab erinevusi, tagades võrdsed võimalused kõigile, paistab silma produktiivsema ettevõtluskeskkonna ning õnnelikemate inimeste poolest. “Sel suvel oli Suurbritannial eesõigus võõrustada oma pealinnas olümpiamänge, ning elada kaasa koos kogu maailmaga, suurepärasele talendile ning võimekusele, mida leidub nii rikkalikult meie ühiskondade erinevate gruppide seas,” sõnas Briti Suursaadik Chris Holtby. Nii aitab ka “Erinevus rikastab” nädalate raames Briti Saatkond just nimelt puuetega inimeste teemal ühiskonda teadlikumaks muuta.

“Erinevus rikastab” nädalate raames on mõlemas linnas võimalik külastada ajaloolist näitust “Berlin Yogyakarta: Hitleri terrorist tänapäeva inimõigusteni”. Näitus koosneb kahest osast: esimene pool toob vaatajateni homoseksuaalide tagakiusamise natside poolt okupeeritud Euroopas, teises osas käsitletakse nn Yogyakarta põhimõtetes sõnastatud tänapäeva inimõigusnormide rakendamist diskrimineerimisele seksuaalse sättumuse ja sooidentiteedi alusel. Näitust saab külastada Solarise ja Tasku keskustes.

Nädalad lõpetavad kontserdid mõlemas linnas. Tallinnas püstijala koomikud grupist Comedy Estonia, ansamblid Laine, Svjata Vatra ja Kosmikud ning toimub ka “Laulge kaasa” eriseanss koos Reet Linnaga. Koostöös Briti saatkonnaga saab Vabaduse väljakul nautida ka sügava kuulmispuudega koomiku Steve Day (Inglismaa tuntud puuetega inimeste rühmast “Abnormally Funny People”) etteastet.

“Erinevus rikastab nädal annab meile järjekordse võimaluse tähistada talente meie seas ning demonstreerib, kuidas kultuur saab rikastada puuetega inimeste elusid, ning ka seda, kuidas puuetega inimesed rikatavad kultuuri oma panuse näol,” kommenteeris Chris Holtby koomiku esinemist. “Huvitavad üritused, mis on sel nädalal kavas, näitavad meile, et puue ei ole tõkkeks eduka soorituse ja saavutuse teel võrdsete võimalustega, avatud ja kõiki ühiskonnaliikmeid kaasavas ühiskonnas, mille pole peaksime püüdlema,” lisas ta.

Tartus näeb laval lisaks Comedy Estonia ka ansambleid Allikabänd, Tenfold Rabbit ja August Hunt.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv