Osale Elava Raamatukogu töös Erinevus rikastab nädalatel

Lähenemas on september ja sellega ka „Erinevus Rikastab“ nädalad Tallinnas ja Tartus. Põneva programmiga nädalad lõpetab sallivuse päev, mille raames leiab aset Elav Raamatukogu. Selleks, et Elav Raamatukogu oleks tore ja osalejaterohke, ootame korraldustiimiga liituma nii Elavaid Raamatuid kui vabatahtlikke raamatukoguhoidjaid.

  • Elavaid Raamatuid – kui leiad, et oma elus pead teatud erinevuse või vähemusgruppi kuulumise tõttu seisma vastamisi mitmesuguste eelarvamuste ja stereotüüpidega ning tunned, et oled valmis oma elule põhinevaid kogemusi jagama huvilistega, oled oodatud osalema Elava Raamatuna. Erinevus võib tuleneda väga paljudest asjaoludest: võib-olla tajunud halvustavat suhtumist või erikohtlemist, kuna oled vähemusrahvusest, elad puudega, oled üksikvanem, kannad silmatorkavalt erinevat riietust ja maailmavaadet, armastad samasoolist partnerit, oled paljude meelest teatud asjade jaoks liiga noor või hoopis liiga vana, pead ametit, mida peetakse sinu soost inimesele traditsiooniliselt mitte väga sobivaks. Ülesandeks ajada üks-ühele juttu laenutajatega, kelles Sinu pealkiri on äratanud huvi ja soovi rohkem teada saada.
  • Vabatahtlikke raamatukoguhoidjaid – saad huvitava ja emotsionaalse kogemuse aidates kaasa ladusa ja hubase raamatukogu toimimisel, tutvud põnevate uute inimestega ja muudad maailma pisut paremaks toetades eelarvamuste vähendamist. Ülesanneteks raamatute ja lugejate eest hoolitsemine, laenutuse korraldamine. Samuti on oodatud vabatahtlikud tõlgid ehk Sõnaraamatud appi neile, kes vajavad vene- või inglisekeelse vestluse juures abi.

Pisut lähemalt Elavast Raamatukogust

Elavas Raamatukogus saab silmast-silma kohtuda inimestega, kes esindavad mitmesuguseid eri põhjustel sildistatud või eelarvamuste tõttu keerulises olukorras gruppe väga laial skaalal. Nii saavad osalejad mõelda oma eelarvamustele ja stereotüüpidele ning loodetavasti mõnest neist lahti lasta või leida paindlikum viis näha endast erinevaid inimesi.

Elav Raamatukogu toimib samadel alustel kui tavaline raamatukogu – selles on raamatute kataloog, raamatukoguhoidjad, lugejakaart ning raamatud. Ainult et paberkandjatel või digitaalsete trükiste asemel saab teatud ajaks laenutada rääkiva raamatu, inimese – Elava Raamatu. Lugeja saab Elava Raamatu laenutada kokkulepitud ajaks (nt 20 minutiks), et ürituse läbiviimiskohas turvalises keskkonnas juttu puhuda, küsimusi esitada või tema lugu kuulata.

Elavas Raamatukogus ei ole näitlejaid ega matkijaid, raamatud on tõelised – iga Elav Raamat räägib oma pealkirja all lugejaile isiklikust kogemusest ja oma elust. Seetõttu võivad raamatud jääda lugejaile anonüümseteks. Lugejatel aga lasub suur vastutus Elava Raamatu hea kasutamise eest ning samas seisukorras tagastamise ees, milles raamat laenutati.

Elava Raamatukogu idee pärineb Taanist, kus 1. taoline üritus viidi läbi Roskilde festivalil 2000. aastal. Alates sellest on Elava Raamatukogu kontseptsioon levinud üle maailma.

Olulised ajad, mil ootame vabatahtlike ja Elavate Raamatute kohalolu:

  • Eelkohtumine korraldustiimiga Tallinnas E, 10. septembril kl 16:30 OMA keskuses
  • Elav Raamatukogu Tallinnas L, 15.09.2012 kl 15-19, Vabaduse väljakul
  • Eelkohtumine korraldustiimiga Tartus E, 17. septembril kl 18:30 DD HUB koolitusruumis
  • Elav Raamatukogu Tartus L, 22.09.2012 kl 15-19, Tasku keskuses
Palun kaalu oma huvi ja võimalust panustada Elavas Raamatukogus ning anna hiljemalt 6. septembriks teada meilil hannam@lgbt.ee,
  • mis rollist soovid osaleda (raamatukoguhoidja või raamatuna);
  • kui soovid osaleda raamatuna – mis võiks olla Sinu pealkiri;
  • kas Sulle sobib Tallinna või Tartu üritus või saad kohal olla mõlemal.

Samal meilil on oodatud ka täiendavad küsimused, kui soovid enne osalemise kinnitamist rohkem infot saada. Palun saada käesolevat kirja edasi, kui tead mõnd inimest või organisatsiooni, kes võiks olla antud infost huvitatud.

Tule ja koge Elavat Raamatukogu vabatahtliku koguhoidja, raamatu või lugejana!

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv