PÖFFi inimõiguste programm “Erinevus rikastab”

Juba kuuendat aastat on Pimedate Ööde Filmifestivali kavas inimõiguste filmi- ja aruteluprogramm, mis sel aastal kannab nime “Erinevus rikastab”. Seekordne teemadering on fokuseeritum kui kunagi varem – mõtlemisainet jagub nii seksuaalvähemuste, puuetega inimeste kui ka üldise võrdse kohtlemise teemadel.
Inimõiguste eriprogrammis näeb 12 täispikka dokumentaal- ja mängufilmi Euroopa riikidest, USAst ja Indiast. Filmid, millest mitmed on rahvusvahelistel festivalidel auhindu noppinud, räägivad armastusest ja armuvalust, soovidest ja ambitsioonikusest, sisemistest konfliktidest ja lõputust tahtejõust – teisisõnu kõigest, mis on nii tavaline ja igapäevane. Ometi on iga filmikangelane millegi poolest erinev – näiteks lesbi, kes kuulub mereväkke (“Mereväe lugu”) või ratastoolis noormehed, kes vallutavad maailma (“Tule nagu oled”).
Olgugi, et esimesed inimõiguste eriprogrammi filmid linastuvad juba reedel, 18. novembril, toimub programmi avamine esmaspäeval, 21. novembril kell 19.30 Solaris Keskuse aatriumis. Ühtlasi algab siis traditsiooniliste arutelude sari. Avamisel diskuteeritakse teemal „Kino kõigile?“ ning tutvustatakse kokkuvõtet PÖFFi ja Eesti Disainerite Liidu koostöös läbi viinud analüüsist, kas ja kui ligipääsetavad on Coca-Cola Plaza ning Solarise Kino saalid. Erivajadustega inimeste ligipääs kultuurile on tänavu inimõiguste programmi üheks fookuseks.
Lisaks diskuteeritakse inimõiguste eriprogrammi aruteludel sel aastal geiaktivismi vajalikkuse ja erivajadustega inimeste iseseisvumise teemadel. Ühtlasi analüüsitakse ühes filmi “Mereväe lugu” peaosatäitja Dreya Weberiga USA militaarsfääris kehtinud “Ära küsi, ära ütle!” mitteametlikku poliitikat.
PÖFFi programmi raames saab külastada kirjeldustõlkega filmi “Idioot” seanssi. Eeskätt on  linastus suunatud vaegnägijaile, kuid seda võivad kogeda ka kõik teised – filmile palutakse kaasa võtta silmaklapid või sall, millega silmi katta, et vaadata” filmi nii nagu seda teevad inimesed, kes näevad vähe või ei näe üldse. Kirjeldustõlke tegi filmile näitleja Mart Aas ühes Leino Reiga, neile oli abiks MTÜ Kakora eesotsas Sülvi Sarapuuga.
Aktiivsete erivajadustega noorte algatatud projekti “Pane oma meeled proovile” raames on nii Solaris Keskuse aatriumis kui ka Coca-Cola Plazas võimalik proovida ratastooliga takistusteraja läbimist, pimedana liikumist valge kepi või juhtkoera abil, poksikindaga pudeli avamist jms.
Inimõiguste eriprogrammi “Erinevus rikastab” panid kokku Pimedate Ööde Filmifestival koostöös Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituudi ja Eesti Puuetega Inimeste Kojaga.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv