Põhiõiguste amet: Ebaseaduslikud migrandid on Euroopas põhiõigustest ja baasteenustest ilma jäetud

Ekspluateerimine töökohtadel, raskendatud juurdepääs baasteenustele ja õigusemõistmisele on vaid mõned takistustest, millega ebaseaduslikel migrantidel tuleb kokku puutuda, rõhutab Euroopa Liidu Põhiõiguste Amet (FRA) oma äsja valminud aruandes. Aruanne „Euroopa Liidus ebaseaduslikult viibivate migrantide põhiõigused” avaldati 21. novembril toimunud põhiõiguste konverentsil, mis keskendus ebaseaduslike migrantide inimväärikuse ja õiguste temaatikale.

Põhiõiguste konverents toimus Varssavis 21-22. novembrini 2011 koostöös Põhiõiguste Ameti ja Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja Poolaga.

Konverentsil osales ligikaudu 300 delegaati: poliitikakujundajad ning migratsiooni- valdkonna eksperdid ja praktikud kogu Euroopa Liidust. Konverents andis osalejatele võimaluse arutleda teemal, kuidas toetada ebaseaduslike migrantide põhiõigusi parandavate poliitikate väljatöötamist.

Euroopa Liidu Põhiõiguste Ameti direktor Morten Kjaerum: „Me palkame ebaseaduslikke migrante odava tööjõuna oma kodusid koristama. Me sööme puu- ja juurvilju, mida nemad on korjanud. Kuid kui ebaseaduslikud migrandid püüavad tarbida tervishoiu- või haridusteenuseid või üritavad seoses väärkohtlemisega oma õigust nõuda, siis hoolimata nende panusest meie ühiskonda jäävad uksed nende ees sageli suletuks või, mis veelgi hullem, nad saadetakse välja. Inimõigused kehtivad kõikidele inimestele. Me jääme inimesteks ka siis, kui meil puudub pass, viisa või elamisluba.”

Euroopa Liidu Põhiõiguste Amet toob peamiste puudustena esile järgmised probleemid:

 Ebaseaduslike migrantide juurdepääs haridusele ja tervishoiuteenustele on sageli takistatud erinevatel põhjusel:

a) laste ja rasedate juurdepääs vajalikele tervishoiuteenustele, sealhulgas kiirabiteenusele, ei ole ebaseaduslikele migrantidele sageli tagatud tasuta ehk kodanikega samadel alustel;

1b) sageli tõkestab ebaseaduslike migrantide laste juurdepääsu riiklikele koolidele ametlike dokumentide, näiteks elamislubade ja arstitõendite, nõudmine;

c) avastamismeetmed ja teatamistavad. Nende hulka kuuluvad õiguskaitseoperatsioonid koolide ja haiglate läheduses ning haridus- ja tervishoiuteenuste pakkujate ning kohtute kohustus või tava teavitada migratsiooniametit nende teenuseid kasutavatest ebaseaduslikest migrantidest.

 Ebaseaduslikel migrantidel, keda võidakse kergesti töökohal ekspluateerida, ei ole sageli juurdepääsu õigusemõistmisele, sest neil võib puududa riiki jäämise õigus ning nad ei saa õiguslikke meetmeid tarvitusele võtta.

 Mõned ebaseaduslikud migrandid on „õiguslikus vaakumis”, mis tähendab, et teatavad õiguslikud või praktilised piirangud ei luba ametiasetustel nende suhtes langetatud tagasisaatmisotsust täide viia. Sellistel juhtudel ei anta neile sageli ametlikku staatust ning seetõttu ei saa nad ka oma põhiõigusi teostada.

Kõnealuses aruandes pakutakse välja mitmeid meetmeid, mis võiksid aidata olukorda parandada:

 Ebaseaduslikele migrantidele tuleks tagada juurdepääs hädavajalikule arstiabile kodanikega samadel alustel, mis hõlmab ka tasude maksmisest vabastamist. Rasedatele tuleks tagada tasuta sünnituseelne ja sünnitusjärgne arstiabi ning sünnitusabi, ja nende lastel peaks olema tagatud kodanikega võrdne juurdepääs arstiabile.

 Ebaseaduslike migrantide lastel peaks olema õigus saada tasuta algharidust.

 Tervishoiu- ja haridusteenuse pakkujaid ning kohtuid ei tohiks kohustada teavitama migratsiooniametit ebaseaduslikest migrantidest. Kui selline tava on välja kujunenud, tuleks sellest loobuda.

 Õiguskaitseasutused ei tohiks korraldada operatsioone, mis sunniksid migrante otseselt loobuma oma põhiõiguste kasutamisest, näiteks patrullida haridus- ja tervishoiuasutuste läheduses.  Lähtudes tööandjate suhtes kohaldatavate karistuste direktiivist, tuleks kehtestada tõhusad mehhanismid, mis tagaksid ebaseaduslikele migrantidele reaalse juurdepääsu õigusemõistmisele.

 Riiklikud asutused peaksid tunnustama ja toetama valitsusväliste organisatsioonide ja ametiühingute tegevust, mis seisneb ebaseaduslike migrantide abistamises, et nad suudaksid ületada praktilisi takistusi tervishoiu- ja haridusteenuste kasutamisel ning tagaksid juurdepääsu õigusteenustele.

—-

Euroopa Liidu Põhiõiguste Amet avaldab aruande: Ebaseaduslike migrantide põhiõigused Euroopa Liidus (november 2011) Lisateavet pakuvad ebaseaduslike migrantide teemal varem avaldatud aruanded:

Migrants in an irregular situation employed in domestic work: Fundamental rights challenges for the European Union and its Member States (Euroopa Liidu Põhiõiguste Amet, juuli 2011)

Migrants in an irregular situation: access to healthcare in 10 European Union Member States (Euroopa Liidu Põhiõiguste Amet, oktoober 2011)

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv