Täna algab PÖFFi inimõiguste eriprogramm “Vabadus olla vaba”

Täna, 26. novembril avatakse Avatud Eesti Fondi, Eesti Inimõiguste Keskuse ja Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituudi eestvedamisel viiendat korda PÖFFi inimõiguste eriprogramm “Vabadus olla vaba”.  Programm pakub sel aastal erilist rõõmu mängufilmisõpradele, linastuste järel toimuvad juba traditsiooniks saanud arutelud filmitegijate ja asjatundjatega.

Inimõiguste nädala üks eestvedajaid Kelly Grossthal Avatud Eesti Fondist avaldas heameelt, et juubeliprogrammi raames linastub üks selle aasta parimaid Euroopa filme „Inimestest ja jumalatest“, mille teemaks on dialoogi võimalikkus islami ja kristluse vahel. „Film jutustab loo kaheksast prantsuse tsistertsi mungast, kes elavad kloostris Alžeeria mägedes keset muhameedlaste küla. Seni rahus elanud munkade ja külarahva vahel tekib aga usuviha pööris, millel on traagilised tagajärjed,“ selgitas Grossthal. Tema sõnul tuletab film vaatajaile meelde, et ehkki usuvabadus on üks põhilistest inimõigustest, on paljudel seda valikuvabadust oma kultuuritausta tõttu keeruline mõista.

Programmi raames toimub ka mitu esilinastust – Eestis toodetud ja Gruusia sõja aegsest Vene meedia ajupesust kõneleva dokfilmi “Lobotoomia” Eesti esilinastus ning Eesti režissööri Marianna Kaadi dokumentaali “Auk nr 8” maailma esilinastus. Viimane kõneleb vaesuses virelevast Ida-Ukraina linnast, mille meeleheitel elanikud otsivad raskest olukorrast väljapääsu ebaseaduslikke kaevandusi rajades.

Erinevalt varasematest aastatest on paljude filmide tegevuspaigad toodud sel aastal Eestile lähemale. Lisaks inimõiguste rikkumistele totalitaarsetes ja autoritaarsetes riikides heidavad filmid kriitilise pilgu ka vanadele Euroopa demokraatiatele. Varasemast märgatavalt rohkem on programmis mängufilme, mis lisavad tõsielust pärit traagilistele lugudele ilukirjanduslikku vürtsi ja haaravaid visuaalseid efekte.

29. novembrist 2. detsembrini toimuvad Solarise keskuse aatriumis diskussioonid, kus oma ala spetsialistid ning filmitegijad Eestist ja mujalt arutlevad koos kinokülastajatega filmides tõstatatud probleemide üle. Arutelude ajakavaga saab tutvuda veebilehel SIIN ja ülevaade filmidest on kättesaadav veebilehel www.poff.ee/vabadus.

Käesoleva aasta inimõiguste programmis on ka omaette alaprogramm “Erinevus rikastab”, mille raames näidatakse filme ja arutletakse rassismi teemal. Alaprogramm on osa Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituudi võrdse kohtlemise kampaaniast “Erinevus rikastab”, mida toetatakse Euroopa Liidu tööhõive ja sotsiaalse solidaarsuse programmi PROGRESS raames.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv